Web 3.0 volgens Google

Web 3.0 volgens Google
, Novo Sentio

 

Ik vond op YouTube een interessante video waarop de CEO van Google, Eric Schmidt antwoord geeft op de vraag wat hij denkt dat Web 3.0 is.


Geplaatst in

DelenEr zijn 30 reacties op dit artikel

 • Interessant om eens te vergelijken met de web3.0 visie van Marianne Herbert, welke zij uiteen zal zetten tijdens Emerce E-day op 13 september aanstaande.

  geplaatst op
 • Beetje jammer dat dit bericht zich beperkt tot het plaatsen van een video. Niet iedereen kan op zijn werk video´s beluisteren :)
  Mogelijk dus een tipje om in het vervolg ook in tekst aan te geven waar de video over gaat. Zie basis tips usability :)

  geplaatst op
 • @Martin: op je werk moet je werken ;) -- geen video's kijken ;)

  Maar speciaal voor jou: web 2.0 is volgens hem een marketingterm. Wat web 3.0 zou kunnen zijn? Applicaties die worden samengevoegd, die relatief klein zijn, de data is in de "cloud", ze kunnen draaien op alle devices, zijn snel en worden op een virale manier (bijv. sociale netwerken) gedistribueerd.

  geplaatst op
 • Het wordt ook wel fragmented computing genoemd. In plaats van je gegevens met één groot en compleet programma te verwerken, gebruik je in de toekomst een hele mik kleine subprogrammaatjes, die je als een ketting aan elkaar kunt knopen.

  Tip: Check Yahoo! pipes om nu alvast een beetje feeling met dit idee te krijgen, en houd de ontwikkeling van API's en widgets goed in de gaten. En met betrekking tot het fragmenteren van programma's over meerdere stukjes hardware kun je hier en hier wat ideeetjes vinden.

  geplaatst op
 • @Carl
  Daarmee mag ik er dus vanuit gaan dat volgens google 3.0 dus eigenlijk ook is "Anytime, anywhere"?
  Valt de iPhone als hype dan niet een klein beetje onder de eerste voortekenen van Web3.0 ?

  geplaatst op
 • @Martin: klopt, het internet wordt inderdaad 'anytime, anywhere'. En wat daarbij het grappigst is, is dat de programmatuur hierdoor gefragmenteerd kan worden. Wat gigantisch veel nieuwe mogelijkheden biedt.

  Als je naar een Windows PC of mobieltje kijkt, zie je een apparaat met een hele mik software erop, en een connectie met het internet. Je hebt dus aan de ene kant het apparaat, aan de andere kant het internet, en daartussen een klein deurtje om informatie door uit te wisselen.

  Waar we naartoe gaan is een tijd waarin alle apparaatjes en programmaatjes onderdelen van een groter geheel zijn. Een tijd waarin de scheiding tussen 'het internet' en 'de kijkdoosjes' is verdwenen, en alles met elkaar samenwerkt.

  geplaatst op
 • En dan is SL ons echte leven geworden. Kan niet wachten tot het zover is. Carl, heb jij een datum?

  geplaatst op
 • web 2.0 nu alweer in de uitverkoop? ;-) ik word nu al moe bij de gedachte alle artikels over web 3.0 te moeten lezen, belachelijk!

  geplaatst op
 • het artikel en de reacties lezende kan ik me de insteek van BBQfacts wel voorstellen. De beste man zegt he-le-maal niets.

  " Het internet wordt gevormd door stukjes software die je niet meer in de winkel koopt'. Duh? Nieuw? Visie? Hij zou zo veel meer interessante dingen kunnen melden, maar hier nemen we het over als of het een preek van JC (niet de voetballer) himzelf is.

  Zou een cafe omgeving niet aardig zijn op MF, waar wat minder gestructureerd en niet afhankelijk van een onderwerp kan worden gediscussieerd/twittert enz? Check het forum bij e-consultancy.com bijvoorbeeld. Hier ook oproepjes voor online consultants gezocht, (VAC: zoek overigens iemand;-), een ' wie heeft hier een oplossing voor enz'. Zul je zien dat daar misschien heel aardige onderwerpen naar voren komen waar nu niet over gesproken wordt.

  geplaatst op
 • @MR
  denk dat een forum naast de weblog best een optie kan zijn. Enige nadeel is dat er een kans bestaat dat het cafe gedeelte tenkoste gaat van de weblog zelf. Maar je zou chatsessies kunnen doen onder leiding van een expert over een bepaald onderwerp en dan de samenvatting posten als blog item? (VAC? Mis het vac linkje op dft.nl dan :))

  geplaatst op
 • Hey,
  juist dat ongestructureerde is de aantrekkingskracht. Juist een stukje zandbak/klieder ruimte maakt het ook leuk om daar je mening te geven.
  Wat betreft die link: ik verander steeds de site, beetje linkbuilding*reputationmanagement^web1.0+humor2.0. Ga ik nu weer verder surfen op het net met mosaic 0.96

  geplaatst op
 • @M. Roelofs
  Ik ben het met je eens, voor dit soort posts zou je een ingebouwde twitter annex operator11 corner binnen MF moeten hebben, ik zou het direct tot BBQ facts dopen, schop onder de kont van dat komische doch flauwe blog van Flabber, neus in de wind en verder niet veel veranderen. MF is nog steeds mijn favoriete leesvoer.

  geplaatst op
 • Marco/Erik, how about jullie?
  Kern van de zaak is wel waar. MF is enigszins incrowd aan het worden, en meer een multi-broadcaster-univision-unidirectional- omgeving aan het worden dan een laagdrempelige community.
  Beetje meer openstellen voor een bredere groep dmv niet onderwerp gebonden fora (de naam BBQfacts is inderdaad onvermijdelijk), zou wel prettig zijn. Dan houd je het redactionele beleid overeind, maar creeert een forum+diggthis omgeving naast. Populairste onderwerpen uit de BBQfacts kunnen worden gerepost naar de homepage. Darn! Toch weer web2.0 ..

  geplaatst op
 • We staan open voor nieuwe ideeën en een forum/digg achtig iets is geen slecht idee. Nu al zie je ook al op twitter discussies ontstaan die daarna op Marketingfacts komen of anders. Laten we de discussie omtrent Marketingfacts even voortzetten bij de posting van Albert, dan blijven we hier on-topic.

  geplaatst op
 • @Erik
  Heb jij een link naar de posting van Albert?

  geplaatst op
 • De CEO van Google denkt dat web 2.0 vooral over AJAX gaat?! OMG. En ik dacht dat web 3.0 semantisch zou zijn? Die man is denk ik teveel van de cijfers en te weinig into the wereld van internet. Dat filmpje is echt geen reclame voor hem.

  geplaatst op
 • @Annet: ik heb mijn comment even aangepast en link opgenomen.

  geplaatst op
 • Overigens voor wie ze gemist heeft we hebben eerder goede discussie gehad over web3.0 en ook al over web 4.0

  geplaatst op
 • @Gerben, ben benieuwd wat Marianne over web 3.0 gaat zeggen.
  Het internet beweegt zich m.i. op dit moment in de richting die Eric Schmidt schetst. Facebook-leden kunnen nu al ruim 1000 mini-applications (widgets) in hun profiel plaatsen. Als we instaat zijn de wallet-garden politiek van al die social networks te doorbreken en met een open social network te ontwikkelen, dan zijn we een stukje verder op weg naar web 3.0. Zie ook het artikel opWired

  geplaatst op
 • @Roy: Je bent welkom om te komen luisteren op 13 september Emerce e.day (Van Nelle Ontwerpfabriek), workshop van 16.20 uur.

  geplaatst op
 • Wat ik jammer vind aan deze video is dat er geen link wordt gelegd met Google zelf. Mijn vraag zou zijn welke invloed dit heeft op SEO.

  geplaatst op
 • Zeer teleurgesteld in deze "visie". Ik verwijs altijd naar http://www.freebase.com, waarvan ik denk dat het de eerste stappen zijn naar Web 3.0. Heb nog twee invites over: http://www.vickup.nl/weblog/09/07/2007/wie-wil-uitgenodigd-worden-voor-freebase/

  geplaatst op
 • @Chantal
  Goeie. Als content steeds vaker los komt van een vast domein hoe stuur je dan je SEO?
  Ik denk dat los van de SEO truukjes op je eigen website er je steeds meer monitoring moet gaan doen. Wat staat waar over je bedrijf? Welke websites hebben een hoge invloed op de SERP voor jou keyworden en hoe kan je jezelf als bedrijf op die websites profileren?

  Na het kapen van domeinnamen voor SEO doeleinde krijg je straks steeds meer het kapen van profilenames met hetzelfde doel :)

  geplaatst op
 • Vandaag een uitgebreid artikel van Marie-José Klaver in NRC next over Web 3.0 (helaas nog niet online):

  Aan web 2.0 zijn de meeste mensen inmiddels wel gewend. De zogeheten tweede fase van internettoepassingen, web 2.0, bestaat uit sites en programma's die gebruikers in staat stellen om te creëren en te delen. Op sites als Flickr, YouTube en LibraryThing plaatsen internetters foto's, filmpjes en recensies. Die zelfgemaakte content ze delen met anderen. Minder bekend is dat achter de schermen de opvolger van web 2.0 wordt ontwikkeld. Web 3.0 is nog lang niet af maar de eerste aanzetten zijn er.

  Klaver citeert de hier eerder genoemde Marianne Herbert van LogicaCMG. De belofte van web 3.0 is dat zoeken en vinden aanzienlijk eenvoudiger wordt dan nu het geval is. Web 3.0 biedt in één keer een overzicht van alle gegevens die er zijn. De zoekmachines van de toekomst onthouden je gedrag en zoekvragen. Ze gaan zelf op zoek naar informatie en komen met suggesties.

  LogicaCMG is overigens een tijdje geleden gestart met Yellowlab, een corporate blog waar we ongetwijfeld in de toekomst meer zullen lezen over Web 3.0.

  geplaatst op
 • @Marco: Komt dat overeen met wat ik hier en hier beschreef?

  geplaatst op
 • @Carl: uitgangspunt is inderdaad dat zoeken vinden wordt. Je geeft in je reacties alleen nog niet aan hoe dat dan zal worden gerealiseerd. Het artikel geeft daar aanvullend heel kort een antwoord op.

  geplaatst op
 • Een maand geleden gaf ik een presentatie voor een groep collega's over het fenomeen Web 2.0 en de mogelijkheden die ons (Hogeschool, werven buitenlandse studenten) dat biedt in de (internationale) marketing. Welgeteld één collega (van de 15) had ervaring met Web2.0-achtige toepassingen als RSS, Netvibes, iGoogle, YouTube etc... Nu vraag ik me af: is "Web 3.0" (net als Web 2.0) niet teveel iets van de nerds, de geeks, die bij willen blijven op technologisch gebied? Probeer RSS maar eens uit te leggen aan iemand die daar niets van weet...

  geplaatst op
 • @Michiel: da's supereenvoudig met de filmpjes van Commoncraft zoals deze over rss

  geplaatst op
 • De essentie van de evolutie van het web is het alsmaar 'menselijker' worden.

  "The Latin word mens expresses the idea of "mind" and is the origin of English words like mental."
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mens

  "We are minding the planet."
  http://novaspivack.typepad.com

  Technologie en Spiritualiteit convergeren.
  "We are engineering for psyschological emergence."

  geplaatst op
 • Voor de mensen die Rolf Skyberg (eBay) tijdens eday hebben gemist:
  Rolf Skyberg over Web 2.0

  Skyberg gaat uit van de pyramide van Maslow bij zijn uitleg van web x.y.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.