Verkoop Wegener nog even uitgesteld

Verkoop Wegener nog even uitgesteld

Koninklijke Wegener N.V. en Mecom Group Plc hebben afgelopen week in een gezamenlijk persbericht aangekondigd dat het bod op alle gewone aandelen van Wegener wordt uitgesteld tot 28 augustus 2007. In eerdere berichten werd een datum van 17 augustus genoemd als datum waarop het bod van Mecom op Wegener-aandelen officieel zou worden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het uitstel verleend. Aanleiding is een later dan geplande afronding van het prospectus en de goedkeuring die de Britse beursautoriteiten aan het document moeten verlenen. In juli verleende de AFM ook al uitstel. Als in contanten of aandelen Mecom wordt betaald, is het bod respectievelijk 793,8 miljoen euro of 844,1 miljoen euro, op basis van Mecoms slotkoers op 15 mei.

Met het oog op de mogelijke overname en het feit dat ik ben gevraagd om dit najaar bij Wegener een presentatie te verzorgen over de beweging in het online medialandschap, vond ik het aardig om eens in de internetaktiviteiten te duiken van Nederlands grootste uitgever van regionale dagbladen en huis-aan-huisbladen.

Recentelijk publiceerde Wegener de halfjaarcijfers van 2007 waarin het sinds lange tijd positieve resultaten kon melden. Wie de webcast beluistert waarin CEO Jan Houwert en CFO Koos Boot een toelichting geven op de halfjaarcijfers, krijgt een aardig beeld waar Wegener op dit moment staat met wat ze zelf multimedia noemen.

Het eerste dat opvalt is dat internet van alle bedrijfsonderdelen van Wegener de grootste toename in omzet laat zien (+28,6%). Absoluut gezien is internet echter nog steeds een klein onderdeel. Met 7,2 mln euro in het eerste half jaar van 2007 maakt het slechts 2,1% uit van de omzet.

Toch is Wegener multimedia met JobTrack.nl (500.000 bezoekers per maand), AutoTrack.nl (1,1 mln bezoekers per maand), Wegener Dagbladen Online (samen met AD 2,4 mln bezoekers per maand), Dorpspleinen, Kleintjesmarkt.nl en participaties in Mensenlinq (65%), ilocal.nl (49%) en Funda.nl (30%), ogenschijnlijk één van de serieuze spelers in de online markt. Opgemerkt moet worden dat de cijfers van minderheidparticipaties zoals ilocal.nl en Funda.nl voor zover ik heb begrepen niet zijn meegenomen in de eerder genoemde halfjaar cijfers van Wegener.

Met name rondom Funda.nl is er het laatste jaar nogal wat te doen geweest. Begin dit jaar stapte Marque Joosten op nadat Funda.nl steeds meer marktaandeel verloor (deze daling lijkt inmiddels gestopt) en er een verschil ontstond in visie met de grootste aandeelhouder over de te volgen koers. En toen was daar Jaap.nl. Deze website wist sterk te groeien door het woningaanbod van websites van duizenden verschillende makelaars overzichtelijk op één website te presenteren. ‘Meer huizen dan Funda’ was daarbij het motto. In tegenstelling tot een eerdere rechtzaak van NVM-makelaars tegen zoekallehuizen.nl, wist Funda het kort geding tegen Jaap.nl wel te winnen.

Traditioneel is Wegener sterk op lokale nieuwsvoorziening en lokaal adverteren en dat geldt voor zowel traditionele media als internet. Speciale aandachtsgebieden daarbij zijn personeel, auto en reizen. Dit zijn ook de aandachtsgebieden waar Wegener jaarlijks een seminar voor haar relaties organiseert. Zo was ik zelf vorig jaar spreker op het Wegener Reisseminar.

 

Opmerkelijk is dat bij de verwachtingen voor de tweede helft van het jaar (waarin men verwacht dat de trends uit het eerste helft van dit jaar zullen doorzetten) geen aandacht is besteed aan de ontwikkelingen op het gebied van internet. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2006 melde Han van den Berg, manager Strategie bij Wegener, nog dat dorpspleinen, regioportalen en iLocal speerpunten van Wegener worden. We zijn inmiddels een half jaar verder en het kan aan mij liggen maar ik hoor of zie weinig van de dorpspleinen en iLocal. Iemand?

 

Eerdere artikelen over Wegener op Marketingfacts:
Het Nieuwe Uitgeven (verslag)
Wegener lanceert tabloid en digitaal magazine
Dorpspompjournalistiek Wegener is een succes
Wegener DM overgenomen
Wegener neemt minderheidsbelang in iLocal
Wegener start pilot met burgerjournalistiek


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Op suggestie van Karel Kolb inmiddels ook de laatste mediafacts gelezen waarin een uitgebreid artikel van Hans Scheffer over de overname door Mecom. In het artikel ook aandacht voor onderdelen van de internetstrategie van Wegener.

  Allereerst wordt genoemd vertical search waar Wegener jobtrack en autotrack verder aan het uitbouwen is. Dan bedrijfsinformatie waarin Wegener nu 49 procent aandeel heeft in iLocal maar gaat naar een meerderheidsbelang van 51 procent en optie op de rest. Wegener heeft de intentie om verder te investeren in bijv. leadgeneration. Ook wordt er in het artikel gesproken over een nieuw business-to-business initatief waar ze een digitaal platform bieden voor het MKB (in samenwerking met Wolters Kluwer). Tenslotte wordt ook even ingegaan op de digitale dorpspleinen (helaas geen inhoudelijke update).

  geplaatst op
 • Dag Marco Derksen, het gaat heel goed met de dorpspleinen. Buitengewoon goed zelfs. Het woord ''succes'' in je eerdere artikelen blijft van toepassing. Dat je naar updates zoekt maar niet zoveel vindt moet je in overdrachtelijke zin zoeken: een broedende kip moet je niet storen (zie het in deze als ''de broedende kip zit nog even op de eieren").
  groet, Hans Berkhout coördinator dorpspleinen Koninklijke Wegener

  geplaatst op
 • @Hans: dank voor je reactie; we zullen geduldig afwachten!

  Lees overigens net dat vandaag dan toch het definitieve bod volgt van Mecom op de aandelen Wegener. Dat komt overeen met het voorlopige bod van juni 2007, te weten 17,70 euro per aandeel. Dit bepaalt de waarde van Wegener op 800 miljoen euro (bron: mediafacts).

  geplaatst op
 • De Britse investeringsmaatschappij Mecom heeft het belang in Wegener opnieuw uitgebreid: van een kleine 32 procent een week geleden tot nu bijna 35 procent. Mecom kocht 1,1 miljoen aandelen Wegener op de beurs, tegen een prijs van 17,65 euro per aandeel. Het bod behelst 17,70 euro in contanten of 14,29 aandelen Mecom per aandeel Wegener. Mecom hikt aan tegen de weigering van grootaandeelhouder Governance for Owners (GO) die het bod te laag vindt en zijn 13,3 procent in Wegener niet aanbiedt. Mecom moet van zichzelf tenminste 75 procent van de aandelen in handen krijgen om het bod gestand te kunnen doen (bron: mediafacts).

  geplaatst op
 • Inmiddels al weer een paar stappen verder. De Britse investeringsmaatschappij Mecom heeft haar belang in de Nederlandse uitgever Wegener uitgebreid naar 55,03 procent. Mecom sluit verdere uitbereidingen van zijn belang niet uit. De Britse investeerder bracht in de afgelopen twee dagen 693.000 aandelen tegen een gemiddelde prijs van 17,69 euro per stuk. Die prijs is vrijwel gelijk aan het overnamebod van de Britten op Wegener.
  Mecom biedt 17,70 euro per aandeel, waarmee het totale bod op bijna 800 miljoen euro komt (bron: adfo).

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.