IAB publiceert online mediabestedingen eerste helft 2007

IAB publiceert online mediabestedingen eerste helft 2007

IAB publiceert online mediabestedingen eerste helft 2007

IAB Nederland heeft samen met 21 internetexploitanten en Nielsen Media Research de netto mediabestedingen aan online display advertising over het tweede kwartaal van 2007 in kaart gebracht. Deze netto bestedingen betroffen in dat kwartaal € 37,9 miljoen. De groei over de eerste zes maanden van 2007 bedroeg 10,3% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2006.

Deze omzet is gerealiseerd bij duizenden Nederlandse websites, de grootste online dagbladen, webgidsen en zoekmachines. Deelnemende exploitanten aan deze registratie zijn: IP, Adformatie, Funda, WebAds, Orange (v/h Wanadoo), MSN, Netdirect, Tradedoubler, Zylom, Daisycon, Veronica, Lycos, Ilse Media, IDG, Wegener Multimedia, Adlink, Testnet, WebRegio, TAPPS, Telegraaf en PCM Uitgevers.

Meer dan de helft van deze netto online mediabestedingen werd gerealiseerd door vijf branches: Telecom/ICT-bedrijven (14,8%), Financiële dienstverlening (11,7%), Media (11,4%), Horeca, toerisme en recreatie (11,0%) en Retail (7,6%).


DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • @Marco: Ik ben benieuwd naar de sterke daling in search...

  geplaatst op
 • @Ronald: ik begrijp je vraag niet, waar haal je die daling in search vandaan? Voor zover ik weet zijn de bestedingen in search helemaal niet gedaald. Let wel, het betreft hier hoofdzakelijk de bestedingen vwb online display advertising.

  geplaatst op
 • @Marco: in het laatste stukje van het persbericht, lijkt het alsof de online display advertentiebestedingen naar advertentiesoort over Q2 2007 0,2% is t.o.v. Q2 2006 4,5%. Zou ik het anders moeten lezen?

  geplaatst op
 • @Ronald: de cijfers die het IAB samen met Nielsen Media publiceren betreffen alleen de cijfers die zijn aangeleverd door de hierboven genoemde partijen. Google zit daar bijvoorbeeld niet bij en dat betekent eigenlijk dat je niets kunt zeggen over de ontwikkelingen op gebied van search (anders dan wat de betreffende partijen op gebied van search hebben gedaan).

  geplaatst op
 • Verduidelijking gevraagd van de rekenmeesters, graag. ''De netto bestedingen bedroegen in het tweede kwartaal € 37,9 miljoen. De groei over de eerste zes maanden van 2007 bedroeg 10,3% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2006.''
  Wat was het stijgingspercentage in het tweede kwartaal dan (tov q2/06)? Leuk om te horen, namelijk, of de groei versnelde in q2/07. En wat was het netto bestedingsbedrag voor januari tm juni 07?
  En, nu ik toch bezig ben: wat betekent ''netto'' in dit geval? De tariefkaart (haha) min 10 pct, 25 pct, 50 pct? Exclusief Google (:-) Of iets heel anders?

  geplaatst op
 • @Michael: ter aanvulling hieronder het overzicht van de afgelopen jaren (per kwartaal). Hieruit blijkt dat de groei in Q2 2007 tov Q2 2006 iets hoger ligt dan de cumulatieve toename, namelijk 11,5 procent. Het netto bestedingsbedrag voor eerste helft van 2007 bedraagt in totaal 72,0 miljoen euro.  Vwb je vraag mbt verschil tussen bruto en netto, ik zal dit voor de zekerheid even navragen bij Nielsen Media maar ik ga er vanuit dat hiervoor hetzelfde geldt als in het geval voor traditionele media als tv, radio en print. Oftewel netto = bruto - korting.

  geplaatst op
 • @Marco: Dank. Mbt die netto-kwestie: het is m.i. wel aardig om te weten wat het gemiddelde kortingspercentage is dat wordt gehanteerd bij online reclamebestedingen. En dat is weer intgeressant vergelijken met wat gangbaar is bij de, zoals jij ook al aangaf, de traditionele media.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.