Fokke en Sukke sjoemelen met hun wiki

30 augustus 2007, 17:25

Fokke en Sukke sjoemelen met hun wiki

Inmiddels heeft elk zichzelf respecterende nieuwsbron wel een stukje geschreven over het feit dat Prins Friso en prinses Mabel vanaf een computer in Huis Ten Bosch, het woonpaleis van koningin Beatrix, informatie hebben verwijderd uit het lemma over prinses Mabel op de Engelstalige internetencyclopedie Wikipedia. Het betrof informatie over de relatie van Mabel Wisse Smit met drugscrimineel Klaas Bruinsma. Een ‘vlekje’ op het curriculum vitae van Mabel waar de Rijksvoorlichtingsdienst al jaren druk mee is.

De wijzigingen kwamen aan het licht via de Wikiscanner, een online databank die de computers identificeert waarmee anonieme wijzigingen in Wikipedia zijn aangebracht, op basis van hun IP-adres. Naast Friso en Mabel zijn inmiddels al veel meer overheden, bedrijven en bekende personen geidentificeerd die hun eigen lemma op Wikipedia hebben aangepast. Erwin Boogert somt op Emerce een aantal voorbeelden op zoals de Amerikaanse CIA, Pepsi Cola en Wallmart.

En nu dus ook Fokke & Sukke 😉

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

    Karel Kolb

    Mooi stuk van Erwin, jammer dat de replymodule op Emerce momenteel stuk lijkt.


    30 augustus 2007 om 18:41
    media

    Lees vanmorgen in NRC next dat Wikipedia ook tientallen computers van de publieke omroepen de toegang heeft ontzegd zodat medewerkers geen Wiki-pagina’s meer kunnen wijzigen. Dit nadat zij beledigde informatie online hadden gezet. Zo was bij Mart Smeets het woord God toegevoegd en werden medewerkers van het Journaal voor mensapen uitgemaakt.


    31 augustus 2007 om 04:34
    Jaap Linssen

    In theorie is het mooie van wiki’s (wikipedia) dat dergelijke “onterechte” wijzingen nooit lang standhouden omdat andere gebruikers het verwijderde/aangepaste weer snel aanvullen. In dat opzicht zijn wiki’s fantastisch. Enerzijds omdat “de waarheid” snel weer te lezen is, maar misschien nog wel meer omdat het de wereld van dit soort communicatiegrootmachten op zijn kop zet. De spierballen veliezen hun kracht! Natuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen bij “waarheid” aangezien ook gekte en rancune toegang hebben tot de wiki’s…. Maar ik krijg bij wiki’s toch een soort gevoel als bij de scheikundelessen op de middelbare school: “everything returns to equilibrium”. Ik heb even gekeken op de pagina van Mabel en hun wijziging is in ieder geval teruggedraaid. Gegeven de methoden die er zijn om te achterhalen wie welke wijzigingen aanbrengt, ben ik benieuwd hoever grote bedrijven en overheden zullen gaan om te wijzigen zonder een spoor na te laten. Heeft iemand hier al ervaring mee?


    31 augustus 2007 om 20:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!