ABN AMRO publiceerde recentelijk voor het tweede jaar het rapport ‘Media in beeld, vier scenario’s voor 2015’ (pdf) over de ontwikkelingen in de mediasector. Waar de ontwikkelingen in de mediasector heen gaan, weet niemand zeker. Om toch een beeld te schetsen van het medialandschap in 2015 heeft ABN AMRO interviews afgenomen met een aantal spelers uit de mediasector. Op basis van de visie van deze spelers en de inzichten van ABN AMRO wordt in het rapport een beeld van de mediasector in 2015 geschetst. Hierbij schetsen ze vier mogelijke scenario’s:
Digitale desillusie
Binnen dit scenario zijn de dromen over een digitale toekomst niet uitgekomen. De markt wordt door mediaspelers overschat. Er zijn vele nieuwe media-apparaten en -diensten op de markt gekomen, maar de consument omarmt deze niet. Dit is vooral te wijten aan de negatieve gebruikerservaringen en de vele schendingen op het gebied van privacy en veiligheid. Bovendien maken de mediaspelers de fundamentele inschattingsfout door te denken dat consumenten permanent ‘in control’ willen zijn, maar dit is allesbehalve waar: De consument wil – passief – vermaakt worden.
Chronische chaos
De vele initiatieven binnen het medialandschap leiden tot enorme concurrentie. Dit komt mede door de gewijzigde houding tegenover Property en Digital Right Management. Zo zijn kopieerbeperkingen verleden tijd. De vele nieuwe diensten worden niet massaal omarmt, omdat de consument door de bomen het bos niet meer ziet. Toch blijven vele bedrijven hoop hebben ooit ‘de pot met goud’ te vinden.
Crossmediale consolidatie
in tegenstelling tot de vorige scenario’s is de adoptie van nieuwe media door consumenten en bedrijven hoog. Mede omdat bedrijven geen experimentele - vaak half functionerende - diensten in de markt meer uitrollen, hetgeen vaak leidde tot negatieve (eerste) gebruikerservaringen. Crossmediale diensten zijn in dit scenario zo goed ontwikkeld dat de gebruiker gemakkelijk een cross-over van het ene medium naar het andere medium maakt. Een nadeel is dat menig partij de markt uitgedrukt wordt, wat innovatieremmend werkt. Toch kunnen, door onder meer fusies en overnames, mediaspelers goed functionerende diensten leveren die breed worden geaccepteerd in de markt. Voor de meeste diensten wordt betaald en mediabedrijven zijn zeer winstgevend.
Volledige versnippering
De dromen anno 2007 over een digitale toekomst zijn waarheid geworden. Er zijn vele nieuwe technologieën en diensten ontwikkeld, die gebruikersvriendelijk, laaggeprijsd en/of gratis zijn. Mede hierdoor aanvaarden consumenten de nieuwe technologieën snel. Bovendien hebben consumenten vertrouwen in de aanbieders en hun producten en diensten. Onder meer ook door de lancering van een privacy webkeurmerk. De keerzijde van de hoge dynamiek is dat er veel concurrentie is en dat de marges vaak laag zijn.
Lees de volledige interviews:
- CCCP (pdf, 2 pag., 32,3 kB)
- Google (pdf, 3 pag., 44 kB)
- SBS (pdf, 3 pag., 42,9 kB)
- The Entertainment Group (pdf, 2 pag., 35,9 kB)
- UPC (pdf, 3 pag., 36,3 kB)
- WebAds (pdf, 2 pag., 31 kB)
ABN AMRO verdeelt de mediasector onder in de volgende segmenten:
- Zenders (tv, radio, internet)
- Uitgeverijen (B2B, B2C)
- Contentleveranciers (AV en internetproducenten, entertainment, games)
- Media-adviesbureaus (reclamebureaus, media-inkoop, consultants)
- Infrastructuur en service (telecom, kabel, internetproviders, facilitaire diensten)
Via: ViNT, Mediaonderzoek.nl