Lifehacking.nl: maakt web 2.0 ons gelukkig?

Lifehacking.nl: maakt web 2.0 ons gelukkig?

Wat een fluisterstille lancering had moeten zijn, werd een stormachtig begin. Maandag is Lifehacking.nl live gegaan, met direct een artikel op Nu.nl, aandacht in Elsevier en op Tros Radio gisteren een interview.

Erno Hannink van Lifehacking.nl schreef gisteren deze posting: ‘Maakt Web 2.0 gelukkig?’ (via: positivesharing.com). In de video interviewt Alexander Kjerulf Thomas Madsen-Mygdal, een Deense expert op het gebied van social software. Kjerulf: ‘Waarom maakt social software mensen gelukkig?’ Madsen-Mygdal: ‘Goede vraag.’

Het concept van Lifehacking bestaat al langer en is met name in de VS populair. In een notendop: ‘Lifehacking is een mix tussen time-management, kennis-managament en persoonlijke ontwikkeling, met een vleugje web 2.0 en een vleugje MacGyver.’ Dat schreef een van de initiatiefnemers van Lifehacking.nl, Frank Meeuwsen, in dit artikel over het eerste Nederlandse lifehacking congres.

Op de site gebruiken de makers zelf de volgende definitie: ‘Een lifehacker is iemand die gefascineerd is door slimme verbeteringen, om vervolgens die kennis weer te delen, met het web als ultiem platform.’

Op Lifehacking.nl mogen we, zo schrijven de makers in de welkomstpost ‘artikelen verwachten over slimme Firefox-plugins, maar ook over 10 manieren om om te gaan met negatieve mensen. Van handige manieren om aspirine voor geheel andere toepassingen te gebruiken tot en met de uitleg over RSS en waarom dat een slimme uitvinding is.’

Lifehacking.nl ‘probeert een pad te banen door de steeds uitdijende mogelijkheden van deze tijd. Thema’s als persoonlijke ontwikkeling, time-management en kennismanagement komen hier samen.’ Met tot nu toe dertien fanatieke bloggers is er in ieder geval genoeg schrijvend potentieel.


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Ik volg al geruime tijd de internationale site www.lifehacker.com. Heerlijke website met veel (geeky) tips en regelmatig echt handige tips die je goed kunt gebruiken. "Lifehacker makes getting things done easy and fun."
  Nu dus ook een variant in Nederland.

  geplaatst op
 • "lees meer" lees ik steeds meer. Ook in de posts op lifehacking en marketingfacts.
  Is dat nu echt voor het overzicht of voor de hits?

  Ik ben er geen voorstander van.

  Voor de rest ziet het er goed uit!

  geplaatst op
 • "probeert een pad te banen door de steeds uitdijende mogelijkheden van deze tijd. Thema’s als persoonlijke ontwikkeling, time-management en kennismanagement komen hier samen" en dat in combinatie met "maakt web 2.0 gelukkig?

  Que? Wat is de noviteit, wat is de doelstelling nu precies? Vaag, vaag komt Lifehacking.nl op mij over.

  geplaatst op
 • Ik heb lang een boek gehad dat volgens mij "Oma's honderd tips" heette. Is dit de digitale versie ervan? Een verzameling her en der opgedoken 'tips'. En de intentie van een fluisterstille introductie is natuurlijk een grap (of heel slimme PR). Als je dat echt wilt, hou je je mond dicht, ook voor de radiomicrofoon.

  Wel vreemd trouwens dat ik in deze digitale versie de meest tijdbesparende tip nog niet heb gelezen: stop met webloggen! En met weblezen.

  geplaatst op
 • Leuke hobby, slecht plan. 'how to do'-informatie moet je voorzien van een goede index, zodat je de tips makkelijk kan terugvinden. De blog-vorm is daarvoor niet geschikt. Overigens, waarom gaan we er meteen van uit dat dit in de US een succes is? In het verleden was ik betrokken bij de vertaling van amerikaanse online diensten naar de NL-markt. Toen we live gingen, bleken de amerikaanse originelen al ter ziele...

  geplaatst op
 • @ Annet: Het is geen noviteit: persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en informatiemanagement zijn los van elkaar al jaren in zwang. Het wordt alleen steeds intensiever om al die inkomende stromen te verwerken en op een rustige manier door het leven te laveren. Lifehacks zijn de verzamelde handigheidjes die kunnen helpen om dat makkelijker te maken.
  @ René: dat boek lijkt mij heel handig en ja, dat soort tips zijn ook welkom op lifehacking.nl. Fluisterstille introductie was fijn geweest dan hadden we in alle rust kunnen opstarten. Het artikel in Elsevier was ons niet bekend en toen nu.nl er ook nog over ging schrijven kreeg Radio_Online ook ineens haast. Erg leuk allemaal. Volgens mij zijn wij van lifehacking.nl allemaal terecht heel erg blij dat het nu zo loopt. Al zal het stof uiteindelijk wel neerdalen en kunnen we de boel bestendigen en gewoon verder bouwen aan een handige en hopelijk inspirerende website.

  geplaatst op
 • Hoi Hans,

  Volgens mij houdt lifehacker.com het al een aardige tijd vol. Bovendien heeft de site veel bezoekers en ook mensen die regelmatig reageren en participeren.
  Dit is een link naar de cijfers van hun website.
  http://gawker.com/advertising/titles/lifehacker/

  Maar goed, een Engelstalige website heeft natuurlijk een veel groter bereik als een Nederlandstalige site.

  @Hans: Een blog-vorm op zich is niet verkeerd vind ik omdat je vaak ook door de reacties de tips op waarde kunt schatten, maar je moet er wel een betere navigatie bij maken om makkelijk tips uit het verleden te kunnen bekijken. In dit geval geven ze er blijkbaar de voorkeur aan om alle namen van de auteurs duidelijk te vermelden ipv een betere navigatie ;-)

  geplaatst op
 • @Bas: ik ben het met je eens over de navigatie. Categorie-navigatie staat bij deze op de todo lijst. Thanx

  geplaatst op
 • @Bas: aardig stijgende lijn in bezoekersaantallen (300 mio us-inwoners). Opmerkelijk dat de amerikaanse variant wél een top-navigatie aanbiedt. De waarde van tips kun je natuurlijk ook met een sterren-systeem weergeven. De reacties van bezoekers geven dan een extra meerwaarde. Ofwel, we zitten hier gratis advies te geven!

  geplaatst op
 • @hans.busio: ik zie het en word blij van al jullie tips! DANK. Zo'n sterren systeem lijkt mij wel cool even kijken of Daan daar iets van kan breien.

  geplaatst op
 • @Sanne
  Ik snap de tips en de weetjes wel, maar ik vind de boodschap van Lifehacking niet duidelijk op de website. De doelgroep ook niet. Ik vond bv. vorig jaar het NNF event aangenaam, omdat ik omringd door de natuur en fijne mensen ideeen kon uitwisselen gedurende een weekend. Ik zie die bijzondere unieke geest van NNF niet terug in deze website. Maar dat kan uiteraard nog komen. Wellicht hebben jullie die ambitie ook niet. Succes ermee!

  geplaatst op
 • Leuk initiatief, ook ik heb lifehacker.com ook al ruim een half jaar in mijn feedreader staan en ze hebben leuke onderwerpen (ook lifehack.org is een aanrader). Lastig alleen om in de Nederlandse versie origineel te blijven lijkt me. Een vriend van mij mailde "Ik ben benieuwd of ze met genoeg content kunnen komen. Veel dingen zijn best universeel en om nu de hele tijd Amerikaanse berichten te gaan vertalen is ook weer zo iets."

  Ik wens de initiatiefnemers in elk geval veel succes en zal zeker af en toe een kijkje nemen

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.