Radio luisteren via internet feiten

Radio luisteren via internet feiten
, Opmax BV

In navolging van mijn aankondiging voor de presentatie zijn dit de resultaten van het onderzoek naar het online luisteren van radio. Er wordt helaas weinig vergeleken met de voorgaande jaren in het onderzoek. Het is des te meer een schets van de huidige stand van zaken rondom de doelgroepen.

In 2005 luisterde 19,3% van de ondervraagden naar online radio en in 2006 was dit 23,4%. Een stijging van 21%. Dit was echter al bekend. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

- Gemiddeld luistert men op 2,9 dagen van de week.
- Gemiddeld luistert men gedurende 2 uur en 29 minuten.
- Bij radio luisteren via internet vindt men de kwaliteit slechter dan in de ether, maar de handigheid op internet is groter.
- De populaire zenders in de ether zijn ook de populair zenders op internet.
- 77% luistert direct via de site van een radiozender en slechts 16% via een radioportaal.
- Podcasts zijn nog steeds niet populair, maar onder de jongeren (13-19) die weten wat een podcast is, luistert 40% er soms of regelmatig naar.

Voor meer cijfers bekijk het onderzoek.


DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • "In 2005 luisterde 19,3% van de ondervraagden naar online radio en in 2006 was dit 23,4%. Een stijging van 21%." Waarschijnlijk een typo, want 23,4% - 19,3% = 2,1% :)

  geplaatst op
 • Karen, zo moet je dat natuurlijk niet tellen! Je moet (23,4 / 19,3) x 100 = 21%. Het gaat om de stijging van het totaal aantal mensen dat gegroeid is. Als er eerst 193 mensen luisterden en nu 234, is dat 21% groei.

  geplaatst op
 • Ik gebruik You Tube als achtergrondradio...waar valt die dan onder?

  geplaatst op
 • @Paulo: YouTube is geen radio. Bij radio wordt er muziek achter elkaar gespeeld zonder dat daarvoor actie vereist is van de luisteraar.

  geplaatst op
 • @Maurice
  Ik weet dat het geen radio is;) maar het valt wel onder online muziek luisteren..je kunt clips selecteren en dan mailtjes gaan beantwoorden bijvoorbeeld.

  geplaatst op
 • @Maurice
  weet jij of er een algemeen muziek (video / audio)internet onderzoek is?

  geplaatst op
 • @Paulo: er is momenteel bij mij niet bekend dat er een nieuw onderzoek lopende is rondom video/audio op internet. Dit zal vast nog wel eens komen t.z.t. en dan wordt het uiteraard op MarketingFacts! door mij gepubliceerd ;-), wat audio/muziek betreft in ieder geval.

  geplaatst op
 • @Maurce
  ok ben ik erg benieuwd naar! Je valt met dit soort intomart onderzoeken altijd terug op gevestigde traditionele radionamen. Interessant is om te zien hoeveel mensen er nu via Internet naar Pandora, Live365.com (portal met keuze uit meer dan 30.000 stations), of grote amerikaanse stations als Hot97 etc luisteren

  geplaatst op
 • @Maurice: geeneens erg blond, maar gewoon erg dom van me. Twee keer zelfs. Dat was vast mijn lunchdipje :( Sorry! Ik weet niet of het kan, maar mijn reacties mag je bij deze verwijderen. Ik zie niet hoe ik dit kan doen hier.

  geplaatst op
 • Als ik bijvoorbeeld luister naar een radio website als https;//luisteren.nl , hoe wordt dit dan bijgehouden? Telt dit dan ook mee met het onderzoek?

  geplaatst op
 • Ik behoor tot die 16% via https://adiostations.nl, maar dan wel weer 4 dagen per week.

  geplaatst op
 • Ik behoor tot die 16% via https://radiostations.nl, maar dan wel weer 4 dagen per week.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.