Wordt traffic de ‘killer’ van het financieel intermediair?

Wordt traffic de ‘killer’ van het financieel intermediair?
,

Er is altijd veel te doen over de status en de toekomst van het financieel intermediair. Want zeg nou zelf, door de komst van internet dreigde dit kanaal totaal overbodig te worden. Toch bestaan ze nog steeds, al wordt er continue hard aan hun bestaansrecht ‘geschud’. Vaak gebeurde dit door nieuwe spelers op de markt als Independer,nl, Elkjaargoedkoopverzekerd.nl en Premie.nl. Zij kwamen met nieuwe business modellen die de financiële branche flink wakker schudden. Deze week lees ik in AM Web dat ook de intermediairverzekeraars zélf moeite gaan krijgen met de matige online performance van financieel intermediair…

Zo kunnen bezoekers van de website van intermediairverzekeraar Fortis ASR sinds afgelopen maandag zelf eenvoudige verzekeringen afsluiten. Zonder dat ze hier vooraf het intermediair raadplegen. Fortis ASR lijkt hiermee dus een (online) direct writer te worden maar er is (nu nog) een verschil: voordat het product daadwerkelijk afgesloten kan worden, moet de klant een tussenpersoon selecteren bij wie de polis wordt ondergebracht. Het programma stelt zelf het dichtstbijzijnde kantoor voor, maar er kan ook gekozen worden uit een van de andere voorlopig 1.500 deelnemende tussenpersonen. Benieuwd naar de rol van het intermediair? Bemiddelaar in geval van schade.

Fortis ASR wil hiermee de concurrentie van het intermediair vergroten aldus directievoorzitter Roeland van Vledder. Fortis ASR biedt via de online applicatie Dubbelklik intermediair zelf de mogelijkheid aan om op hun eigen website verzekeringen af te sluiten.

Dubbelklik (pdf) is begin dit jaar pas gelanceerd. Maar nu al concludeert Van Vledder dat Dubbelklik niet voldoende performt. Simpelweg omdat de websites van intermediairkantoren veel te weinig traffic generen!

Wat gaat dit initiatief van Fortis ASR betekenen voor intermediairverzekeraars als dit een succes wordt? En het intermediair? Zal deze zich schikken in een rol als bemiddelaar bij een schade? Ik denk van niet. Sterker nog, ik zie dit als een volgende stap waarbij het financieel intermediair steeds meer (online) buitenspel wordt gezet. En jullie?


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Hans, ik ben even de weg in je redenering kwijt. Intermediairs moeten meer online doen maar je verwacht desondanks niets van het Fortis initiatief. Kun je me nog even uitleggen waarom groei niet terecht zal komen bij intermediairs maar wel elders?

  Verder is het goed te melden dat er inmiddels diverse andere aanbieders zijn van online modules, om er maar eens een paar te noemen, Nedasco, Voogd&Voogd; en Polix zijn prima alternatieven voor intermediairs naast het Fortis product. Verschil moet daarbij gemaakt worden tussen modules zoals Nedasco (Aegon), polix (Delta Lloyd) en Fortis aan de ene kant, en Voogd&Voogd; aan de andere kant. Bij die laatste kan een intermediair haar relaties ook vergelijkingen tussen verschillende verzekeraars aanbieden.

  Verder deel ik je terugkerende mening niet dat intermediairs “totaal” overbodig worden. Ik weet niet waarop je dat baseert. Het voelt aan als de paniekreactie uit de jaren tachtig over de opkomst van Direct writers zoals CB, Ohra en FBTO. Het intermediair zou volledig weggespeeld worden. Het marktaandeel van deze direct writers is sinds die tijd steeds beperkt gebleven, vergeleken met intermediairs.

  Ik ben benieuwd waar jij denkt dat intermediairs, op welke deelgebieden, behoudens mogelijk de zogenaamde particuliere Simple Risk producten, markt zullen verliezen?
  Bedrijven? Pensioen(aanvullingen)? Advies? Hypotheken? Financiele Planning? Risico analyse?

  geplaatst op
 • Een verwachting voor het 'Fortis initaitief' heb ik niet. Fortis vind zelf dat online verkoop via het intermediairkanaal te langzaam gaat en grijpt binnen een jaar al in. Wel zal hierdoor de rol van de aangesloten tussenpersonen veranderen. Van eerste aanspreekpunt naar 'opvang' bij schade. Dat is toch heel wat anders. Ik ben trouwens benieuwd naar de provisietarieven.

  Waar bedreigingen en kansen liggen voor het intermediair? Jongeren gaan voor direct en zijn weinig tot niet met hun pensioen bezig. Zij kiezen voor gemak. Ouderen zullen nog wel kiezen voor intermediairs, met name voor het vrijkomen van de vele miljarden aan lijfrentes liggen aantrekkelijke kansen. Dé kans voor intermediairs ligt gevoelsmatig toch bij het MKB. De kunst is wel om deze markt te bereiken (denk ook aan de enorme groei aan ZZP-ers). Een combinatie van on/offline ligt het meest voor de hand. Creativiteit is gewenst en uiteraard moet de (actie)website wel passen bij de doelgroep. Naast een tekort aan traffic schort het daar ook nog wel eens aan!

  geplaatst op
 • vergeet niet dat independer.nl zelf een intermediair is. Ik denk dat het business model van online en offline intermediairs verschilt. En de kleine intermediair zal het wellicht moeilijker krijgen, maar veel mensen lopen nog steeds bij een hypotheker binnen.

  het intermediair kanaal over 1 kam scheren is naar mijn mening dan ook iets te makkelijk. Het kijken naar kleine en grote speler, online en offline levert een beter beeld op dan wat er nu geschetst wordt.

  geplaatst op
 • @Hans, volgens mij is het initiatief van Fortis niet nieuw. Ik weet dat Delta Lloyd paar jaar geleden al deed met Zorg bij de introductie van de basisverzekering. Maar ook Zwitersleven is er aan de leveb kant al weer enige tijd bezig met online verkoop en haar advies lounches. AXA was een van de eerste met de Shellpolis, maar die hebben dat terug moeten draaien, de markt was er niet rijp voor. In mijn ogen is het vooral tekenend dat het intermediair maar beperkt reageert. Zowel richting de verzekeraars, als met hun eigen online activiteiten. Dat de intermediaire verzekeraars dit soort initiatieven nemen is logisch. De concurrentiepositie ten opzicht van de direct writers, maar ook de banken wordt danzij internet veel lastiger. Daar speelt men dus op in.
  Het intermediair kanaal zal in mijn ogen gaan veranderen door meerdere oorzaken:
  1. Concentratie (zie inkoopcombinaties bij hypotheken),
  2. Baby-boomers die hun zaak verkopen,
  3. Veranderende wensen van de meestal, maar niet altijd jongere klanten en
  4. Internet als distributie kanaal voor vooral simple risk.

  geplaatst op
 • @Tim, natuurlijk kunnen we het intermediair niet over 1 kam scheren, maar door initiatieven als deze verandert er fundamenteel iets in het business- en verdienmodel van intermediairverzekeraars én intermediair.

  Ook de online hypotheekmarkt is en blijft heftig in beweging. Alleen deze week zag ik al initiatieven als All4Finance, De Nationale Hypotheekbond en Hypotheekchat op het scherm voorbij komen.

  geplaatst op
 • Ik ben het zowel met Hans als Tim eens. Ik ben ervaren in de intermediaire en bancaire branche en ik denk dat de sleutel van de toekomst ligt in de combinatie tussen persoonlijk en onafhankelijk intermediair advies in combinatie met het benutten van online tools via internet. Met andere woorden: ik zie een initiatief als http://www.chatkantoor.nl (waaronder ook hypotheekchat) als een fantastisch forum waarbij online informatie én advies gecombineerd wordt met het live aanwezig zijn (in woord en beeld) op internet. Dat biedt geweldige combinatie mogelijkheden en bovendien een grotere businessscope omdat grenzen en afstanden vervagen. En uiteraard.......... de klant kiest altijd dat distributiekanaal dat het beste bij hem/haar past.

  Fortis kan dus ook op Chatkantoor, een onafhankelijke portal voor live internetadvies.

  geplaatst op
 • Update! Uitkomsten recent NIPO-onderzoek in samenwerking met First Europa:

  - onder 55-plussers worden inmiddels meer verzekeringen via internet afgesloten dan bij de traditionele tussenpersoon

  - voor reisverzekeringen geldt dat zij onder alle leeftijdsgroepen vaker via internet worden aangeschaft dan bij een tussenpersoon in assurantiën

  - 81% van de respondenten is tevreden tot zeer tevreden over de aanschaf van een verzekering via internet

  - snelheid is een belangrijk voordeel bij het afsluiten van een verzekering via internet

  - 66% van de respondenten privacy het belangrijkste criterium vindt bij de online aanschaf van een verzekering

  geplaatst op
 • De provisietarieven halveren het eerste jaar omdat de verzekering online wordt afgesloten. In de volgende jaren krijgt de tussenpersoon wel provisie. Fortis ASR hoopt met deze mogelijkheid voor de consument het particuliere aandeel van schadeverzekeringen voor het intermediair weer op te schroeven, om de teruglopende productie van de laatste jaren een halt toe te roepen.

  geplaatst op
 • Juist de kleine adviesbedrijven zijn in staat heel flexibel om te gaan met wijzigingen in de markt en weten hierop goed in te spelen. Zij kunnen snel beslissingen nemen en hebben minder zorgen over de gevolgen op het personele vlak. Online contact is prima te koppelen met persoonlijk contact. Mensen willen toch graag een bevestiging voordat zij een beslissing nemen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.