Gisteren is Wieowie.nl gelanceerd. Een zoekmachine die op zoek gaat naar personen binnen een aantal netwerksites, Google en Youtube en deze gevonden informatie samenvoegt. Voor Marketingfacts zal ik even wat dieper ingaan op de geschiedenis, de ontwikkeling en lancering van dit concept.
Geschiedenis
Mijn bedrijf is gespecialiseerd in vertical searchengines. De spiders die hiervoor gebruikt worden zijn zelf ontwikkeld en in een vrij ver stadium qua intelligentie.
Enige tijd geleden, ik denk ergens in de zomer, had ik wat meer informatie nodig over een persoon en vond het onhandig om alle sites apart langs te gaan. Met de techniek in huis was het vrij makkelijk om 1 en 1 op te tellen en was de basis gelegd voor het idee. De hele basic versie stond, met behulp van enkele van mijn programmeurs, binnen een paar weken en heb toen een aantal mensen gevraagd om te testen (waaronder recruiters en een P&O afdeling). Die waren gelijk enthousiast en waren ook vanaf dag 1 trouwe gebruikers.
Ontwikkeling
Wieowie.nl heeft vanaf het begin de doelstelling gehad om overzichtelijk alle informatie van een query weer te geven. We hebben lang gespeeld met de user interface maar zijn uiteindelijk gegaan voor een semi-ajax structuur (zie bijvoorbeeld het laden). Intuitief bleek dit het beste en krijg je, vanwege soms de vele informatie, geen ellenlange pagina. Maar met alleen zoeken vonden we de site nog niet af en hebben we ook gekozen voor de optie om je naam te claimen om zo controle uit te oefenen op je naam. Omdat we veel kunnen opzoeken over een persoon leek het ons leuk om een soort PersonalRank (PR) toe te kennen aan een naam. Toen was direct de WoW-factor geboren (WoW = WieOWie). Hoe deze berekend wordt is, net als PageRank, een geheim ;). Het heeft te maken met connecties, vrienden, vindbaarheid op internet en bereidheid om je profiel in te vullen op Wieowie.nl.
Lancering
Na weken van testen, bugfixen en stresstesten zijn we gisteren live gegaan en hebben er een persbericht aan geweid. Hieronder de blogs/site die het hebben opgepakt:
Weblog Marie-Jose Klaver
Marie-Jose had niet begrepen dat Wieowie.nl live zoekt en wij dus niks opslaan. Helaas niks op gehoord en reactie geplaatst op haar log.
HRlog
Dank Bas voor de quote: “eng goed”. ;). Ook Emerce gebruikt deze quote. Er waren veel nuttige reacties op Bas’ artikel.
Emerce
Planet.nl
MolBlog
SearchCowboys
Security.nl
Aanvulling @ 19 oktober 2007
Op verzoek van een aantal MF Lezers zal dit artikel nog even wat dieper ingaan op meerwaarde t.o.v. andere personenzoekmachines, het gevaar van misinterpretatie van de gegevens en de verbeterpunten.
Al eerder op MF werd Spock besproken door Matthijs. Naast Spock zijn er nog een aantal wat grotere zoekmachines waaronder: Zoominfo, Wink.com, Wikiyou en Internetadressbook.com. Wieowie probeert meer dan een nederlandse vertaling te zijn door niet alleen op nederlandse sites te zoeken maar tevens een nederlands netwerk te creeëren door de mogelijkheid te bieden je naam te claimen. Zo kan de gebruiker enigszins controle uitoefenen op zijn/haar identiteit. Qua zoeken op nederlandse sites is Wieowie uniek in de zin dat het Internetadressbook dit ook doet maar slechts linkt naar de zoekresultatenpagina’s van de doorzochte sites. Zie bijvoorbeeld dit voorbeeld. Wieowie haalt een deel op van de zoekresultaten en citeert deze. Overigens geheel gebruik makend van het citaatrecht.
De zoekmachine heeft er inderdaad wel eens voor gezorgd dat een kandidaat door recruiters niet werd uitgenodigd vanwege wat comprimiterende info op het web. Hierbij moet ik aantekenen dat de andere kant op ook is voorgekomen; een bepaalde kandidaat voldeed niet aan de verwachtingen op basis van het CV maar na een zoektocht bleek de kandidaat een aantal leuke projecten op zijn naam te hebben staan die een positieve indruk achterlieten. De kandidaat werd dan ook uitgenodigd.
Bas van der Haterd adviseerde al om P&O’ers een training ethiek te gaan geven bij het gebruik van een personenzoekmachine om te voorkomen dat er verkeerde conclusies worden getrokken op informatie die heel gemakkelijk kan worden gemanipuleerd. Op de site zal ook een document verschijnen die waarschuwt voor misinterpretatie naar aanleiding van deze opmerkingen.
Maar dit betekent niet dat een personenzoekmachine compleet useless is. Integendeel, bij juiste interpretatie kan er mijns inziens een schat aan info naar boven komen. Als ik kijk naar hoe deze zoekmachines info combineren, en dan verrijkt met eigen inzicht, dan is het een goede eerste(!) indruk van een persoon.
Om misinterpretatie te voorkomen zijn er denk ik een aantal factoren waarmee een zoeker rekening moet houden:
- Hoe generiek is de naam? Je moet dan denken aan Jan Jansen t.o.v. Nicolette van der Brugge-Hoevelaken.
- Wat is mijn interpretatie van verschillende bronnen? Hoe kijk je aan tegen reacties op fora en prikborden? Wat is de waarde van een nieuwsartikel met die naam? Waar staat dit nieuwsartikel, NRC of een hobbysite?
- Combineer ik alle bronnen op de juiste manier? Is persoon A op Hyves hetzelfde als persoon B op Schoolbank? Check dan vooral plaats, leeftijd, opleiding etc etc.
- Zijn er tegenstrijdigheden in wat ik over een persoon weet en wat een personenzoekmachine mij vertelt?
- En ook heel belangrijk: zie zoekinformatie als aanvullend en niet als leidend!
De zoekmachine is qua ontwikkeling nog lang niet klaar. Ook als ik kijk naar de grotere buitenlandse PSE’s (personsearchengines) heeft Wieowie nog veel te leren. Ten eerste zouden we meer informatiebronnen willen invoegen om meer naar boven te halen. Het internetadressbook.com is wat mij betreft hier leidend in als je kijkt naar het aantal bronnen. Ook op het gebied van de combinatie van resultaten kunnen we nog veel winnen. Dit is een typisch mensenwerkje dat vrij lastig te simuleren is met software. Ook hier geldt dat een verkeerde combinatie door de software nog meer gevolgen heeft.
Uiteraard sta ik open voor suggesties!