Nieuwe eBay site biedt armen in Derde Wereld toegang tot microkrediet

Nieuwe eBay site biedt armen in Derde Wereld toegang tot microkrediet

Veilingsite eBay heeft een website gelanceerd waarop iedereen geld kan investeren in microkredieten voor opstartende bedrijven in ontwikkelingslanden. Op Microplace is het mogelijk om   via eBay’s betalingssysteem PayPal $50 of meer over te maken naar microfinancieringen in landen als Ghana en Bolivia. eBay hoopt dat haar kennis van miljoenen kleinschalige vraag- en aanbod partijen een goede basis vormt om via Microplace een miljard mensen te kunnen bedienen, zo blijkt uit een interview op BusinessWeek.com.

Voor eBay is deze markt niet nieuw. Oprichter Pierre Omidyar is via zijn Omidyar Network al langere tijd actief in de microfinanciering. In de zomer van 2006 nam eBay MicroPlace over van oprichtster Tracey Pettengill Turner. Zij was daarvoor werkzaam bij de Grameen Bank van Nobelprijs winnaar Muhammad Yunus. Het bekendste voorbeeld van microfinanciering in de praktijk. Turner besloot de site op te zetten omdat zij in Amerika de interesse in microfinanciering zag groeien.

Het is overigens niet gegarandeerd dat de online investeerders hun geld terugkrijgen. Wel zijn de ‘track-records’ erg goed voor microfinancieringen. Om te beoordelen of de projecten waarin geïnvesteerd wordt kredietwaardig zijn, werkt eBay samen met de Calvert Foundation en de Nederlandse organisatie Oikocredit. In Nederland is al veel ervaring op dit gebied opgedaan. Hier bestaan al enige tijd investeringsmogelijkheden voor microfinanciering als ASN-Novib-Fonds en Triodos Fair Share fonds.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Bij Kiva.org kan je dit al een tijdje doen. Goed om te zien dat eBay dit ook oppikt.

  Ik heb ooit via Kiva 25$ geinvesteerd in een vrouw in Nigeria die een extra koe wilde kopen. Ik heb inmiddels mijn geld netjes terug (en zij een koe erbij).

  Zie ook: http://blogs.magnus.nl/mblog/2007/01/kiva-microkrediet-voor-iedereen/

  geplaatst op
 • goed plan!

  @ rutger: wat een vreselijk goed idee die site, ik heb me meteen aangemeld en wat geld uitgeleend.

  geplaatst op
 • @Rutger: klopt, oprichter Omidyar van eBay is overigens ook investeerder in Kiva

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.