AIDA in de reisbranche

7 januari 2008, 06:15

De gemiddelde boekingsperiode voor een vakantiereis is ongeveer 12 weken. Dit betekent dat iemand die nu het idee heeft om een leuke vakantie te boeken, dit pas over 3 maanden doet. Nu is de reisbranche één van de meest commerciële op internet, maar toch denk ik niet dat veel sites hier rekening mee houden. In mijn optiek zou er winst geboekt kunnen worden als je beter inspeelt op de fase in het koopproces waarin de bezoeker zich bevindt.

In het koopproces wat ik hierboven noemde, lopen mensen enkele stadia door. Jaren geleden zijn deze stappen al geformuleerd in het zgn. AIDA-model (acroniem voor Attention, Interest, Desire en Action). Roy Huiskes schreef hier eerder al een goed artikel over, maar ik zal het kort samenvatten.

Attention

De consument moet op het idee komen dat hij een mooie vakantie nodig heeft. In veel gevallen gebeurt dit offline. De consument hoort de mooie verhalen van een collega die net terug komt is van Cuba. De collega is vol verhalen over witte stranden, blauwe zeeën en cocktails. In veel gevallen hoeft een travel site een consument niet op de hoogte te brengen van de optie om eens een vakantie te nemen.

Intrest

Als de consument al een beetje weg droomt over die witte stranden en rode cocktails, heb je de consument al een heel eind naar Intrest getrokken. De klant is gewezen op het heerlijke gevoel wat hij bij de vakantie krijgt. Dit kan nog extra gestimuleerd worden door een bezoeker zijn ideale vakantie te laten zoeken d.m.v. een goede zoekmachine.

Desire

In de derde stap is het de kunst om de geïnteresseerde consument tot een verlangende consument te maken. Denkt de geïnteresseerde klant dat een reis naar Cuba veel te duur is? Geef hem een mooie aanbieding en hij kan zijn droomreis bijna niet meer weerstaan.

Action

Dit is de stap waar het grote geld zit. De klant heeft nu al een mooie reis naar Cuba gevonden, vindt de prijs te overzien en zit nu klaar om de reis te boeken. Help de klant de laatste drempel over door hem een heldere boekingsmodule voor te schotelen en hem een paar referenties van andere (blije) vakantiegangers voor te schotelen, mocht dat laatste nog nodig zijn.

Zoals gezegd duurt dit hele proces van Attention tot Action bij het boeken van een reis gemiddeld 12 weken. Opvallend is echter dat marketeers vaak alleen maar naar de laatste stap kijken. De Action stap is volgens deze mensen niet alleen dé belangrijkste stap in het aankoopproces, het is zo’n beetje de énige stap waar de heren en dames marketeers naar kijken. Ruben vertelde op de Inside Travel & Tourism al dat veel marketeers de zogeheten ‘zachte conversie’ niet eens meten. Met ‘zachte conversie’ doelt hij op bijvoorbeeld nieuwsbriefinschrijvingen. Deze inschrijvingen leveren je meestal niks direct op, maar het helpt consumenten wel om in de volgende fase van het AIDA-proces te komen.

Een AIDA-model voor een travel site

Mijn ervaring met het AIDA-principe komt tot nu toe niet verder dan het schrijven van paginatitels en meta descriptions. Ik zou echter willen pleiten voor een site die een potentiële koper aan de hand neemt en hem zo alle stappen van het AIDA-principe laat doorlopen – tot hij uiteindelijk converteert.

Henk zoekt een reis naar … Cuba?

Veel travel sites die ik ken zijn duidelijk verkoopsites. Help je daar de consument afdoende mee? Laten we eens teruggaan naar het voorbeeld van die potentiële consument die van zijn collega zulke leuke verhalen heeft gehoord over de zonvakantie in Cuba. Bij deze noemen we onze consument Henk. Henk zit dus al in de Attention fase door het verhaal van zijn collega. Nu weet Henk niet precies waar zijn collega heeft geboekt, dus via Google zoekt hij op ‘vakantie Cuba’. Het eerste resultaat is van Kras Vakanties en omdat Henk alleen maar wat aan het verkennen is, klikt hij op het eerste resultaat.

Henk begint een stukje van de tekst te lezen, maar na 4 zinnen heeft hij het wel gehad. Er staat te veel detailinformatie over 1.600 eilanden, Florida, 111.000 km2 groot enz. Henk is juist geïnteresseerd in plaatjes van zon, strand en de bijbehorende (vrouwelijke) bewoners van dat strand. Niks van dit alles op deze pagina! Ja, als Henk zou hebben gescrollt zou hij wat foto’s hebben gezien, maar Henk scrollt niet want Henk is een gemiddelde internetgebruiker – en die scrollen niet.

Henk heeft echter wat tijd en scant dus verder. Al snel valt zijn oog op de link naar ‘strandvakanties’. Dat is precies wat hij zoekt en hij klikt op de link.

Weer heeft Henk niet zijn zonvakantie-foto’s gevonden. Ja, in de header staat een lullige strandstoel maar dat helpt Henk nu ook niet bepaald in zijn conversietraject. Henk heeft werkelijk nog geen voorkeur voor een bepaald land. Ja Cuba, dat leek hem wel wat omdat zijn collega daar zo enthousiast over was, maar de pagina over Cuba van net sprak hem ook niet aan. Gedesillusioneerd merkt hij dat veel vakantieopwinding inmiddels is weggelekt. Henk sluit het scherm en gaat maar eens kijken of er nog wat werk te doen is.

Wat doet Kras Vakanties fout?

Kras heeft wat mij betreft een fout gemaakt op haar site. Ze hebben een keurige nr. 1 ranking op ‘vakantie Cuba’ en ze krijgen hier vast veel bezoek op. Ze gaan echter niet goed om met de bezoekers die ze krijgen. Kras zou zich moeten afvragen of een zoeker naar ‘vakantie Cuba’ interesse heeft in lappen tekst of dat deze persoon plaatjes wil zien. Hetzelfde geldt voor iemand die op zoek is naar een zonvakantie. Moet die pagina niet zon uitstralen? Onze Henk moet nu opeens kiezen uit allemaal landen, terwijl hij echt niet weet wat het ene land voor heeft op het andere.

Op welke stap van het AIDA principe is deze pagina eigenlijk gericht? De algemene pagina over een vakantie vieren in Cuba zou gericht moeten zijn op het brengen van consumenten van Intrest naar Desire. Immers, de consument weet al naar welk land hij zou willen gaan. Het bereiken van Desire zou bijvoorbeeld kunnen door mooi fotowerk van zon, zee en strand. Wat ook een idee zou zijn is om een grafisch weerberichtje te plaatsen. Ik zou dan zelf niet het weer van nu pakken, maar het gemiddelde weer in deze periode zodat je ook als het momenteel plenst in Cuba toch nog een leuk verhaal te vertellen hebt.

Weet waar je bezoeker in AIDA zit?

Conclusie van dit verhaal is dat je in zicht moet houden in welke stap van het aankoopproces bezoekers van een bepaalde pagina zich bevinden. Roy meldde in zijn artikel al dat mensen die in Intrest zitten zoeken op ‘zonvakantie’. Mensen die zoeken op ‘vakantie Cuba’ weten al welk land ze zoeken, maar de term is nog vrij algemeen. Zoeken ze een huisje aan de kust of juist in het binnenland? Ik ben dus geneigd te zeggen dat de term ‘vakantie Cuba’ ook een Intrest zoekterm is. Dit betekent dat je de consument moet helpen om van geïnteresseerd verlangend te worden. Geef hem dus genoeg redenen om dat verlangen aan te wakkeren.

Als de consument echter zoekt op ‘zonvakantie Cuba’ weet je al meer. De klant wil dan namelijk op het Cubaanse strand liggen bakken. Omdat de klant zijn wensen al meer helder heeft, kun je stellen dat de consument zich inmiddels heeft begeven richting Desire. Je hoeft de consument nu niet meer te overtuigen dat een zonvakantie in Cuba schitterend is, want dat weet hij al. Je moet de klant nu helpen om dit verlangen om te zetten in een concrete koopactie. Geef hem daarom mooie prijzen, een goede zoektool waarmee hij kan kijken welke hotels er zoal beschikbaar zijn enz. Op dit niveau is het belangrijk niet te vergeten dat er op elke pagina een levensgrote ‘boek nu’ button moet zitten!

AIDA voor 12 weken

Bij de voorbeelden die ik hierboven noemde, ‘vergat’ ik dat er een conversieperiode van 12 weken is. Het is niet altijd reëel binnen de travel om te denken dat je er bent met 1 pagina voor Intrest, 1 pagina voor Desire en 1 pagina voor Action. Je moet de klant helpen om deze stappen af te sluiten om over te gaan naar de volgende stap. Dit kan een proces van enkele weken zijn. Ik denk dat het hiertoe belangrijk is de klant te ‘dwingen’ om een volgende stap te maken. Ik loop hieronder de stappen van AIDA nog een keer kort langs, waarbij ik mogelijke conversies noem. Let op, het is maar een brainstorm. Voor een meer uitgewerkt idee zul je met een compleet strategisch plan moeten komen. Als je hier interesse voor hebt, mail je me maar 😉

Attention

Zorg dat je goed vindbaar bent in zoekmachines op algemene termen als ‘vakantie’ of ‘zonvakantie’. Ja, ik weet het, met 48.000.000 resultaten is dit een lastige opgave. Wat je ook zou kunnen doen is bannering op bijvoorbeeld vakantie.startpagina.nl. Deze pagina staat op #1 op ‘vakantie’ en zal veel verkeer hebben in de attention fase.

Intrest

Maak een ‘sent a friend’ functie. Via deze tool heb je trouwens al gelijk een emailadres van de geïnteresseerde consument. Als je de consument vraagt of je hem eens een mailing mag sturen, zou je een paar weken later een mail kunnen sturen met als inhoud iets als “weet je nog dat je toen interesse had in …”.

Biedt een optie waarmee mensen zich inschrijven voor de nieuwsbrief met de leukste last minutes en andere aanbiedingen. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie van deze consumenten krijgt. Stuur dan ook geen algemene mail, maar probeer een mail te sturen over zonvakanties als dit de enige soort vakantie is waar de consument interesse in heeft.

Desire

Zorg dat je een mooie brochure van de gewenste reis kan printen. Zorg trouwens altijd dat je HTML-pagina goed printbaar is in de meest gebruikte browsers. Een consument print deze, geeft hem aan zijn vrouw en laat hem daarna nog een poosje op het bureau liggen. Als je het voor elkaar kan krijgen dat er aan de eettafel een gesprek begint over jouw mooie reis, ben je een heel eind richting de daadwerkelijke boeking!

Een andere optie zou zijn dat je een ‘bel mij over deze reis’ functie op alle relevante pagina’s zet. Dit geeft consumenten het vertrouwen dat er daadwerkelijk mensen bij je reissite werken. Daarnaast heb je zo de mogelijkheid de geïnteresseerde mensen te spreken en hen de laatste drempel over te duwen.

Maak een tool waarmee mensen a.d.h.v. hun postcode je dichtstbijzijnde travel agency kunnen vinden. Deze moet je uiteraard wel hebben, maar het helpt mensen om actief met hun vakantiewens aan de slag te gaan.

Action

Zorg voor heldere prijzen. Maak bijvoorbeeld een goede zoekfunctie in AJAX waarmee mensen kunnen opgeven voor hoeveel personen de vakantie is, of het huisje dicht bij een strand moet liggen, hoeveel sterren ze minimaal in hun hotel willen hebben enz.

Houdt je boekingsmodule zo kort en overzichtelijk mogelijk. Laat klanten (want dat zijn het nu bijna) weten hoeveel stappen ze nog moeten invullen en vang fouten goed op. Veel mensen haken tijdens het invullen van de boekingsmodule alsnog af, omdat ze door de bomen het bos niet meer zien.

20 Reacties

    eduardblacquiere

    Prima artikel Erik-Jan. Goede uitwerking van het artikel van Roy.

    Wat mij betreft kunnen we deze segmentatie breder trekken. Het AIDA-model is slechts een voorbeeld van segmentatie van (be)zoekers. Gebruik ook andere eigenschappen van de zoeker, zoals geografische componenten in zoekwoorden, taalgebruik, vakjargon, etc., om het aanbod zo specifiek mogelijk af te stemmen op de behoefte van de zoeker.


    7 januari 2008 om 06:36
    Gino

    Aardige posting Erik-Jan, al is je hele verhaal zo’n beetje een kopie van het verhaal van Ruben wat dan weer jammer is.

    Je trekt alleen wel erg veel conclusies die niet direct op feiten zijn gebaseerd. Voordat je uitspraken kun doen als “Zorg voor heldere prijzen. Maak bijvoorbeeld een goede zoekfunctie in AJAX waarmee mensen kunnen opgeven voor hoeveel personen de vakantie is, of het huisje dicht bij een strand moet liggen, hoeveel sterren ze minimaal in hun hotel willen hebben enz.” zul je wel moeten weten hoe er door de consument wordt gezocht. Ik kan je vertellen dat de feiten andere ‘actions’ aangeven al belangrijk. Vraag maar eens aan Ilse hoe groot het succes is dat ze hebben met hun uitgebreide classificaties van bv ’tempratuur van het zeewater’ etc. (met andere woorden: geen succes) Als je het dan toch helder wilt houden en je er vanuit gaat dat jouw consument weet wat hij wil als ie zoekt op “Vakantie Cuba”, dan is het juist cruciaal dat je de zoekmachine eenvoudig houdt. Bijvoorbeeld: de luchthaven vanwaar men wil vertrekken.

    Leuk verhaal, maar het AIDA verhaal is ook al wat achterhaalt hoor ;).

    Het verhaal van Ruben Timmermans is trouwens wel heel erg leuk en leerzaam. Hij verteld je niet wat je moet doen, maar geeft suggesties aan de hand van geconstateerde feiten en niet zijn persoonlijke mening.

    Succes en nog goede zaken voor 2008!


    7 januari 2008 om 06:52
    Caspar

    aida is een marketing theorie van zo rond 1910. je mag hopen dat er sinds die tijd wel wat verbeterd is in het marketing denken. het grote onderscheid met hoe we nu denken, is dat aida zwaar achterhaalde uitgangspunten heeft voor wat betreft de relatie klant-aanbieder:

    1. aida gaat uit van een aanbodgedreven markt

    2. aida gaat uit van een klant die je op je blauwe ogen geloofd

    en misschien het belangrijkste: aida is niet gericht op het behalen van doelstellingen omdat de klant in deze theorie vanzelfsprekend naar je toe komt als je maar interessant genoeg bent. denk onbedekte dames op autos, HET beeld van aida. vergeet niet, aida is van rond 1910 en toen dachten fabrikanten nog dat als ze maar hard genoeg riepen, de klanten vanzelf kwamen.

    toch wel bijzonder dat op een site waar juist elke dag wordt aangegeven hoe groot de leidende rol van de klant is in het hele web verhaal en hoezeer het hele klantdenken op de schop moet, er wordt terug gegrepen op een antieke theorie die daar volledig haaks op staat.


    7 januari 2008 om 07:07
    gerben

    FAVORIETEN!!! Dat mis ik bij Kras. En ook bij andere sites. Als ik nu alles opslaan kan en over 2 maanden kan boeken, scheelt mij dat veel zoeken! 🙂 En heb ik mijn voorkeuren vast ingesteld.

    Snel, simpel en doeltreffend?


    7 januari 2008 om 07:12
    Floris

    Mooi voorbeeld. Kras moet zoiezo ook eens de copywritiing onder de loep nemen. Ook de offline advertenties zijn slecht geschreven. Heb ze daar al eens over gebeld.


    7 januari 2008 om 07:26
    Gino

    @Caspar Ik probeerde het nog vriendelijk aan te geven, maar je hebt absoluut gelijk.

    @Gerben Opslaan als favoriet is een aardig idee. Maar over twee maanden boeken is helaas voor de reisbranche een optie die vaak niet mogelijk is. Je zit met dagelijkse mutaties en de beschikbaarheid.


    7 januari 2008 om 07:45
    gerben

    @gino

    Voorkeursbestemming? Ik had van jou wel wat meer creativiteit (lol) verwacht.


    7 januari 2008 om 07:55
    Floris

    @gino profielen opslaan kan wel natuurlijk. geloof dat d-reizen je profiel bewaard en dat je dan in de winkel daar op verder kan gaan.


    7 januari 2008 om 08:03
    Gino

    @gerben Ook de voorkeursbestemming is binnen twee maanden ook uitverkocht LOL 🙂


    7 januari 2008 om 08:06
    Marcel van der Laan

    ben het wat dat betreft helemaal met caspar eens, en vind het artikel nogal achterhaald.

    Wat je statement betreft dat er een conversietijd van 12 weken is heb je wel gelijk, maar om er dan een achterhaald model op los te laten.

    Al bij “Attention” was ik geneigd om af te haken….naast de verhalen van een collega’s browsed de hedendaagse consument op zn favoriete social network site en ziet de foto’s van zn collega’s in cuba op flickr. Op dat moment moet je al inspringen als travel agent, en de consument prikkelen, zodat deze uiteindelijk op jouw site terecht komt..wachten tot de consument naar jou gaat googlen is wachten op een intercity die net is vertrokken.

    Vanaf dat moment is het belangrijk om de attentie gewoon vast te houden van de consument. Kunnen we modellen of iets dergelijks op los laten, maar het gaat er gewoon om dat aan het einde van de “reis” de booking gewoon gemaakt wordt op jouw site. En het feit dat een gemiddelde conversie 12 weken duurt zou in dit geval al genoeg bodem bieden voor een solide strategie.

    verder wel een leuk artikel. travel is altijd interessant;)


    7 januari 2008 om 08:14
    Marcel Feenstra

    Een kleine correctie: AIDA beschrijft niet het koop- of beslisproces, maar de eigenschappen die een volledige, effectieve (reclame)boodschap zou moeten bezitten!

    Een gangbaar model van het beslisproces onderscheidt de volgende fasen:

    1) Need recognition

    2) Information search

    3) Evaluation of alternatives

    4) Purchase decision

    5) Postpurchase behavior

    Bij elke fase van het beslisproces kan een andere boodschap horen.

    Zo kan die informatie over Cuba prima van pas komen in fase 2, het verzamelen van informatie –maar de boodschap op de site van Kras lijkt niet echt te voldoen aan het AIDA-criterium: van het vasthouden van de aandacht (laat staan het opwekken van begeerte…) is althans bij mij geen sprake!

    De “action” behorend bij de boodschap die gericht is op fase 2 zou kunnen zijn: besluiten dat Cuba een van de kandidaat-vakantielanden is (net als, laten we zeggen: Jamaica en de Dominicaanse Republiek).

    In fase 3 zouden die drie kandidaten dan met elkaar *vergeleken* worden –en daarbij past een *andere* boodschap (die ook weer aan het AIDA-principe moet voldoen); de “action” zou hier de keuze voor een van de landen kunnen zijn.

    In fase 4 tenslotte zou een concrete locatie binnen dat land gekozen kunnen worden, met als “action”: het boeken van de daadwerkelijke reis. Ook hierbij past weer een andere boodschap –met bijvoorbeeld een speciale aanbieding als je *nu* boekt. (In eerdere fasen van het beslisproces zou zo’n aanbieding waarschijnlijk prematuur zijn!)

    De zoekterm waarmee iemand op de site belandt, kan een indicatie geven van de huidige fase in diens beslisproces: iemand die zoekt op “Cuba” bevindt zich mogelijk in fase 2, terwijl iemand die zoekt op “vakantie Havana boeken” zich waarschijnlijk bevindt in fase 4.

    De bijbehorende landingpage zou m.i. een boodschap moeten bevatten die is geoptimaliseerd voor *die* fase, zonder “afleiders” (maar uiteraard wel met de mogelijkheid om desgewenst meteen door te gaan naar een volgende fase).


    7 januari 2008 om 08:55
    Bob

    @Gino: het AIDA verhaal is inderdaad wat achterhaalt, maar helpt nog steeds bij het structureren van de marketingboodschap. De vijf fasen zoals beschreven door Marcel Feenstra bieden ook houvast. Ook in andere branches wordt nagedacht over het verhogen van de conversie rate. Een proefpersonenpanel kan daarbij helpen. Want als de consument tevreden is, dan is succes verzekerd.


    7 januari 2008 om 09:37
    Michael

    Veel bezoekers gebruiken het (veelal complexe) boekproces om erachter te komen hoeveel hun zuurverdiende vakantie uiteindelijk gaat kosten (en dat is blijkbaar nodig want het is NOOIT de prijs waarmee geadverteerd wordt). Dat kost tijd en is vaak frustrerend (ja, ook ik ben een vakantie aan het boeken ;))

    De uitdaging is om met behulp van een Rich Internet Applicatie (RIA) een killer configurator te ontwikkelen die de dialoog met de virtuele reisagent managed en de bezoeker het gevoel geeft dat hij samen met de reisagent een reis aan het samenstellen is zonder zich nog in het boekproces te bevinden (dus fase 2 en 3 die Marcel omschrijft lostrekken van fase 4). Het boeken van de reis is daarna ‘a click away’. Technisch is dat best een uitdaging omdat de beschikbaarheid continue accuraat dient te zijn. Maar wij houden van uitdagingen niet?;)


    7 januari 2008 om 09:39
    Gino

    @Bob, ik ben niet een ‘believer’ van segmentatie modellen van vroeger. Segmentatie a.d.v. die gegevens is niet te vertalen naar het internet zonder grote gaten te laten vallen. Dus leuk als iemand zo werkt, maar een lange weg te gaan voor wie verder wil en daar pas is. Heb er verschillende artikelen aan gewijd op DutchCowboys.nl.

    @Michael Laat maar weten als je wat kunt laten zien… Nou, dat is pas een uitdaging 🙂 Houdt rekening met zo’n 60 miljoen prijsregels en gemiddels zo’n 800 mensen die continue in je zoekmachine/ RIA zitten te zoeken. Van RIA naar RIP dan?


    7 januari 2008 om 09:49
    Bart Suichies

    Houdt rekening met zo’n 60 miljoen prijsregels en gemiddels zo’n 800 mensen die continue in je zoekmachine/ RIA zitten te zoeken. Van RIA naar RIP dan?

    Dat is ook een eenzijdige manier van denken. Een consument heeft namelijk lak aan prijsregels en wil gewoon voor bedrag X op vakantie in periode Z. Dat lijkt me redelijk simpel. Het probleem dat 60 miljoen prijsregels uiteindelijk kosten Y oplevert is voor het aankoopproces imho niet zo relevant, zolang de som van X-Y over een bepaalde tijd maar positief is.

    Het échte probleem zit erin dat de marges bij prijsvechters zo laag zijn, dat ze wel realtime-prijzen moeten aanbieden. Laten we dat huisje nou eerst eens omver werpen. Ik zeg: voor de overzichtelijkheid van in 1x de échte prijs zien, wil ik best een tientje meer betalen.


    7 januari 2008 om 10:55
    Tim de Vrind

    @marcel

    Amerikaanse onderzoeken zeggen me over het algemeen niet zoveel. De online consument aldaar zit er anders in, dan pakweg de nederlandse consument.

    @Michael

    Zou idd mooi zijn maar nog wel even bij ons verwijderd vrees ik. Het moet ook allemaal niet weer te technisch worden (voor de klant dan).

    Ook hecht ik persoonlijk niet zoveel waarde aan die 12 weken als gemiddelde, qua beslissings/boekingsperiode. Per soort consument is deze weer anders. Families met kinderen vertonen hierin een andere rol dan bv. een stelletje. En wat voor een vakantie is het? Een los vliegticket of een uitgebreide rondreis..?

    Ik ben 1 van die weinigen die ook gelooft in de persoonlijke ervaring die de consument op een site heeft. Smoelt deze goed, geeft ie wat ie belooft heeft, kan ik vinden wat ik zoek, makkelijk boekbaar…etc.

    Zelf ook sinds afgelopen weekend aan het zoeken naar een vakantie.. Ik zoek bv. een familiekamer voor 5 personen…. Niet geheel vreemd als je meerdere kinderen hebt. Het merendeel van de sites geeft dit niet als zoekmogelijkheid, of bieden wel producten aan die dus niet “passen”.

    Alltours maakte het helemaal bont door opgeslagen resultaten na 5 minuten deze al als niet meer geldig te kwalificeren.

    Ik blijf hopen….


    7 januari 2008 om 14:00
    Serge

    Ook hecht ik persoonlijk niet zoveel waarde aan die 12 weken als gemiddelde, qua beslissings/boekingsperiode. Per soort consument is deze weer anders. Families met kinderen vertonen hierin een andere rol dan bv. een stelletje. En wat voor een vakantie is het? Een los vliegticket of een uitgebreide rondreis..?

    Precies, en laten we bijv. de welbekende last minutes ook niet vergeten. Voor veel touroperators van wezenlijk belang, voor andere touroperators weer helemaal niet. Zo spelen er heel veel factoren mee, die de reisbranche juist weer zo interessant maakt 🙂


    7 januari 2008 om 22:41
    trafficb

    Wat voor model je er ook op los laat en hoe lang of kort die conversieperiode van interesse tot koop ook is: waar het om draait is dat je op het juiste moment met de juiste informatie/content inspeelt op de hoefte van de bezoeker. Veel meer probeert Erik-Jan hier volgens mij niet te zeggen.

    De link naar zoekmachinemarketing, want daar hebben we het gezien de categorie van de post volgens mij nog steeds over, is dat de travel site content moet aanbieden die past bij de zoekintentie van de consument. En naarmate de consument verder in het koopproces zit, zal die zoekintentie anders zijn, worden andere keywords gebruikt als zoekopdracht en logischerwijs past daar dan dus ook andere content bij die èn de vindbaarheid op de gegeven zoekopdracht ‘draagt’ èn bovendien de juiste call to action bevat.

    De ervaring die wij hebben met diverse reisorganisaties is bijvoorbeeld dat een strategie geënt op accomodatienamen e.d. alleen werkt als je over het algemeen genomen evenzo scherp of scherper geprijsd bent als concurrenten. Iemand die zoekt op een acconaam heeft zijn keuze immers allang gemaakt, of in elk geval een zeer beperkte evoked set. Een zoekmachinemarketing strategie moet hier dan ook op afgestemd zijn.

    Wat dat betreft zijn er naast Kras nog wel meer reisorganisaties die verbeteringen kunnen doorvoeren. Veel opdrachtgevers maar ook zoekmachinemarketingbureaus zitten nog teveel op het niveau ‘vindbaarheid’ en te weinig op conversie. Maar er zijn gelukkig uitzonderingen die wèl marketinggericht kunnen denken en handelen zoals ook Erik-Jan hier laat zien.


    8 januari 2008 om 07:10
    Lucas

    Nuttig artikel Erik-Jan, thanks!

    Maak aub wel “vakantie pagina” nog even clickable! 😉


    14 januari 2008 om 11:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!