SlideshareReview(18): Het web in 2009

SlideshareReview(18): Het web in 2009Waarom zijn voorspellingen toch zo leuk? Zo rond de jaarwisseling koop ik altijd meer glossy’s vanwege de horoscoop en ik ben niet de enige! Natuurlijk weet ik ook wel dat de toekomst niet te voorspellen is, maar ik geloof wel in intuïtie. Zoals Einstein zei: “De intuïtieve geest is een gewijd geschenk en de rationele geest een trouwe dienaar”. Ik denk dat je intuïtie kunt trainen door voorspellingen en trends tot je te nemen. En zeker als die afkomstig zijn van mensen die voor de troepen uitlopen zoals Richard MacManus, grondlegger van ReadWriteweb. Dat soort innovators heeft al een heel traject afgelegd en kan mij, ontzettende laggard, goed wegwijs maken in de mist die de toekomst heet, voor hen is die namelijk al deels werkelijkheid. Zo iemand heeft Whuffie.

Maar goed, waar gaat het heen in 2009 volgens MacManus:

 • Web sites staan hun centrale plek in het web af aan web services en data.
 • Data wordt slimmer, de betekenis neemt toe en als een virus verspreid het zich over het web. Dit wordt gefaciliteerd door semantische applicaties, open data produkten, open data standaarden, API’s en webservices.
 • Ook de sociale data komt beschikbaar, de strijd der titanen is losgebarsten: Google’s open social versus Facebook.
 • Het mobiele web is het nieuwe wilde westen, de territoriumdrift is groot resulterend in een explosie van mobiele web applicaties.

De toepassing van aanbevelings-machinerie helpt de klant bij het maken van keuzes. Dit is ook een exponent van het intelligente, betekenisvolle web.  De auteur noemt 4 manieren om aanbevelingen te doen:

 1. Gepersonaliseerde aanbevelingen: op basis van vertoond gedrag
 2. Sociale aanbevelingen: op basis van gedrag van andere maar op een of andere manier gelijkwaardige gebruikers (people like me/twinsumers)
 3. Item aanbevelingen: op basis van de kenmerken van het item
 4. Een combinatie van bovenstaande

Een alternatief model is het volgende uit het boek Internet marketing & E-commerce van van Ward Hanson Kirthi Kalyanam.

{title}“344” />

Dit soort aanbevelingen hebben helemaal niets met intuïtie te maken maar alles met data-mining, heel rationeel dus, maar met behoud van een persoonlijke touch.


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

 • Jammer dat ze maar 1 jaar vooruit durven kijken. Maar ach, 't gaat toch langzaam maar zeker de goede kant op ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.