Discussie over seks in Mass Effect

Discussie over seks in Mass Effect
, Ubisoft
@CemYildiz

{title}Afgelopen maandag was er een item op Fox News met de misleidende titel “New Videogame Shows Full Digital Nudity And Sex” en een discussie over seks in de game Mass Effect. De titel is misleidend omdat het simpelweg niet waar is dat Mass Effect in volle glorie naakte personages en seks in beeld brengt. Het kostte me dus bijzonder weinig moeite om binnen enkele seconden te constateren dat de redactie van Fox News en de aanwezige “experts” in de uitzending nog geen seconde van de game hadden gespeeld en toch een oordeel klaar hadden liggen over de game. Een perfect voorbeeld van oude versus nieuwe media en mensen die niet helemaal op de hoogte zijn van wat er om hun heen gebeurt. Hieronder een video van de Fox News aflevering over Mass Effect!

Vrijwel alle personen die meedoen aan de discussie hebben de game niet gespeeld en weten dus absoluut niet waar ze over praten. Geoff Keighley van ‘s werelds grootste game blog kotaku geeft wel wat tegengas aan de telefoon, maar is jammer genoeg niet zelf in de uitzending. Auteur Cooper Lawrence begint vervolgens over vrouwen en hoe zij worden gezien als “objects of desire” en dat je in Mass Effect als man speelt. Wat Mass Effect te maken heeft met vrouwen die worden gezien als lustobject, is me een groot raadsel. Dit komt geen enkele keer terug in de game en het feit dat je alleen als man kunt spelen is ook niet waar, aangezien je ook als vrouw kunt spelen.

Mass Effect is een Role Playing Game, wat inhoudt dat je een personage/avatar aanmaakt waarmee je vervolgens begint aan een episch avontuur in een groot universum. Tijdens het spelen zul je continu keuzes moeten maken en op basis daarvan wordt je speelpersonage ook ontwikkeld. Kies je ervoor om bijvoorbeeld steeds via dialogen conflicten op te lossen, dan zal je personage fysiek niet veel sterker worden en zul je ook minder goed met wapens overweg kunnen. Dit gaat gepaard met een grote diepgang, waarbij je aan het begin van de game zelfs tot in detail het uiterlijk van je personage kunt bepalen en deze vervolgens terugziet in High Definition videobeelden die niets onderdoen voor CGI speelfilms. Zelf heb ik Mass Effect onlangs ook uitgespeeld en in deze 17 uur durende ervaring heb ik geen één keer iets te maken gehad met seks of andere seksueel getinte zaken. Slechts in een zeer specifiek scenario kan dit optreden, waarbij je verliefd wordt op een medespeler van het andere geslacht en een intieme scene dus ook tot de mogelijkheden behoort. 

Het gaat niet meer om simpele spelletjes zoals Tetris of Pacman, games zijn een medium. Dat betekent dus dat ontwikkelaars hun visie kwijt kunnen in een interactief product, waarbij jij als speler tot op zekere hoogte controle krijgt over de game en het verhaal. In speelfilms komt ook seks voor, in muziekvideo’s komt ook seks voor, op televisie, in boeken en op internet komt ook seks voor. Waarom dan niet in games? Mass Effect heeft een “mature” rating en als kinderen de game alsnog spelen, dan is dat een probleem dat bij de ouders ligt. Diezelfde kinderen kunnen namelijk ook worden geconfronteerd met seks of andere ongeschikte content in films, op tv, op internet en praktisch overal.

Uiteraard kon een reactie van de game community op deze uitzending niet uitblijven en inmiddels is er een groot aantal negatieve reviews geplaatst op amazon.com voor het boek The Cult of Perfection: Making Peace with Your Inner Overachiever van auteur Cooper Lawrence. Het boek heeft op dit moment 402 reviews en een gemiddelde score van één ster. Uiteraard zitten gamers hier achter, die stellen dat ze net als Cooper Lawrence zelf een oordeel kunnen hebben over haar boek zonder het gelezen te hebben, net zoals zij zelf een oordeel klaar had liggen over Mass Effect, zonder het gespeeld te hebben.

Inmiddels heeft ook de uitgever van Mass Effect, EA, een brief verstuurd naar Fox News, waarin wordt verzocht de onjuiste en misleidende informatie te rectificeren. Of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren, is nog maar de vraag. In ieder geval is dit verhaal nog lang niet voorbij en zullen we in de komende weken vast meer horen over deze discussie.


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • hier zijn hele interessante dingen over te zeggen over de relatie entertainment en tijdsgeest.

  ik zag laatst al in een paar recensies over de films cloverfield en i am legend, dat hollywood zo goede de tijdsgeest kan fictionaliseren.

  je moet je bedenken dat de filmische opzet van de huidige generatie games, met zeer realistische beelden en situaties pas van na 11 september stammen. en de games zijn daarom vaak (zo niet altijd) doordrenkt met angst, groot geweld, beklemming, onzichtbare vijanden en een hoog amerikaans macho gehalte.

  vergelijk dat maar eens met de pioniers van de realistische games van voor 11 september, zoals bijvoorbeeld de sims, die een meer vreedzame, sociale (doch individualistsiche) realiteit neerzetten.

  nu is er dan eindelijk seks (hoop ik dan, volgens mij dus nog niet zo excessief).
  dat is werkelijk een goed teken. dat geeft rust. misschien dat onder clinton (paars 2 voor onze begrippen) er ook ruimte geweest was voor seks in games als we toen technisch wat verder waren.

  en dan eigenlijk ook mbt marketing; waarom is de seks weg?
  waarom mag niks meer met seks aangeprezen worden?

  geplaatst op
 • @Martijn: als in de marketing van Mass Effect de nadruk zou komen te liggen op seks, dan zou dit volgens mij ook gevolgen hebben voor de rating van de game en dan zouden we hetzelfde kunnen krijgen als wat met Manhunt 2 is gebeurd. Het gaat hier om console games en deze moeten ook worden goedgekeurd door Microsoft, Sony en Nintendo. Een game met excpliciete seks zal per direct worden geweigerd door deze partijen en loopt ook kans om geen rating te krijgen, zodat het niet eens kan worden geproduceerd. Een "seks game" voor de Wii zou commercieel gezien gegarandeerd succesvol zijn, maar de kans dat een dergelijke game zal verschijnen, is 0,0.

  geplaatst op
 • Jamaar... Ik bedoel... we hebben het hier over FOX, mensen. Die staan nou niet meteen bekend als de meest objectieve zender ter wereld. Ik las laatst ook een heel verhaal over een documentaire die Fox had uitgezonden, over dat het Apollo-project een hoax zou zijn. Ook daar kwamen vnl voorstanders van de hoax-theorie aan het woord.

  Ze mogen dan "fair and balanced" als credo hebben (of in ieder geval hebben gehad), maar dat is verre van de realiteit. Dit artikel is voor mij dan ook absoluut niet verrassend.

  @Cem: een seks-game voor de wii... Dat roept bij mij meteen al wat vage, deels NSFW beelden op over hoe de besturing daarvan in zijn werk zou gaan... =]

  geplaatst op
 • @Max: ik ken Fox niet zo heel goed, dus daar kan ik niet zo goed over oordelen. Toch zijn er denk ik gigantisch veel mensen die wel geloven dat Mass Effect vol seks zit, zich door deze uitzending opeens grote zorgen maken en de onwaarheden aannemen voor waarheid. Net zoals Cooper Lawrence zonder de game gespeeld te hebben allerlei stellingen maakt over de game zullen er genoeg andere mensen zijn die ook een mening over iets vormen zonder fundering. Uiteindelijk blijven veel mensen kuddeschapen.

  geplaatst op
 • My mod effect:
  http://brent.forum.telrock.net

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.