Verslag TED dag 3: uitzonderlijke creativiteit

2 maart 2008, 13:39

Een conferentie als dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Van de kwaliteit van de sprekers, de verzorging van eten, drinken en andere faciliteiten; het is allemaal perfect geregeld. Alle sponsors dragen hun steentje bij en zorgen voor allerlei leuke extra’s wat de ervaring als geheel nog sterker maakt.

De vragen How do we create?, What’s out there?, What will tomorrow bring? en What stirs us? vormen de onderwerpen van de sessies van dag 3. Beginnend met een insiders view van ontwikkeling van computer genereerde film effecten tot het met z’n allen – in het Duits – zingen van Ode to Joy (wat verschrikkelijk lastig is als de teksten in fonetische Duits geschreven staan).

Een reguliere TED-dag heeft ongeveer 16 sprekers van 18 minuten, 6 sprekers van 3 minuten en allerlei muzikale traktaties tussendoor. Hierbij een korte samenvatting.

John Knoll ontwikkelaar van Photoshop en visual effects specialist bij Industrial Light and Magic geeft een mooie presentatie over de ontwikkeling van special effects in de afgelopen 40 jaar. Als maker van de effecten in films als Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest stelt hij kijkers in staat om te genieten van een magische virtuele wereld.

Schrijfster Amy Tan heeft een zeer indrukwekkend verhaal over zichzelf en haar visie op het leven door reflectie van haar eigen leven. Yves Behar, ontwerper van o.a. JawBone en de One Laptop per Child project (OLPC). Legt uit dat een product pas bij mensen zal aanspreken op het moment dat het van de grond af specifiek ontworpen is naar de wensen van de uiteindelijke gebruikers.

Robert J. Lang laat zien dat praktisch alles te maken is door gebruik te maken van origami. Waarom is dit interessant? Origami kan praktisch toegepast worden in allerlei industrieën door grote materialen veel kleiner te kunnen vervoeren. Hij maakt echt geweldige spullen vanuit 1 vierkant stukje papier (op z’n site staan voorbeelden).

In de 2e sessie is vooral de presentatie van Tod Machover erg indrukwekkend. Hij is ondermeer verantwoordelijk voor het ontwerp van Guitar Hero. Op MIT houdt hij zich bezig met de interface tussen mensen en muziek. Dan, een zwaar gehandicapte jongen, is fysiek niet in staat om muziek te maken. Hij komt op het toneel en door middel van wat eenvoudige software en een webcam creëert hij een hele symfonie waar iedereen totaal van onder de indruk is. Tranen lopen over de wangen van velen.

Peter Schwartz, futurist, heeft een positieve maar vooral gefundeerde visie op de toekomst. Hij vertelt dat vrijwel iedereen negatief is over de toekomst; mensen zijn over het algemeen bang voor de wereld die ze voor hun kinderen achterlaten. Peter maakt inzichtelijk welke zaken er op dit moment kunnen leiden tot grote problemen, maar ook omgekeerd, wat er op dit moment voor goeds aan de hand is en de gevolgen daarvan zullen zijn. Hij eindigt met “The future is better than it used to be”.

Medisch Expert Sue Goldie toont met relatief eenvoudige statistiek aan wat de invloed kan zijn van eenvoudige screening methoden in 3e wereld landen ter voorkoming van bepaalde ziekten. Ze maakt dit zeer confronterend door de waarde van een mensenleven in diverse delen van de wereld te bepalen. Een mooie conclusie die hieruit volgt is dat gezien de aantallen en de relatief lage kosten er vooral in de arme landen veel te winnen (en te verdienen) valt op dit gebied, door te screenen kun je screening producten verkopen maar ook vroegtijdig te nemen medicijnen om bepaalde ziekten te voorkomen.

In een 3 minute talk komt Larry Burn, VP bij General Motors, kort toelichten hoe GM de toekomst ziet. “In 2015 is het technologisch volledig mogelijk om een auto veilig, zelfbesturend te laten rijden op de normale weg.” In een van de zalen bij TED staat het prototype waarmee GM eerder al een prijs heeft gewonnen voor beste autonoom rijdende auto.

Geweldig is ook David Griffin, Director of Photography bij National Geographic. Hij bewijst dat een foto soms veel meer zegt dan duizend woorden. Zodra deze TED talk online komt is dit echt een superaanrader!

Voordat de TED-dag erop zit zijn er nog 2 sprekers die echt de moeite van het noemen waard zijn. Allereerst komt schrijver Chris Abani op. Zijn verhalen zijn enorm indrukwekkend. Op zijn 16e schrijf hij een politieke thriller over een coupe in Nigeria. Het verhaal was zo overtuigend dat de Nigeriaanse regering hem daarop tot twee keer toe in de gevangenis gooit en meerdere malen martelt. Prachtige verhalen zijn jeugd, de relatie met zijn moeder en allerlei ingrijpende gebeurtenissen.

Daarna wordt het feest. Op het podium komt Benjamin Zander, dirigent van het Boston Filharmonisch orkest. Wat een enorm motiverend en energiek persoon! Volgens hem houdt iedereen van klassieke muziek, maar veel mensen (ongeveer 96%) heeft nooit geleerd om er op een juiste manier naar te luisteren. Ter plekke leert hij ons hoe je naar klassieke muziek moet luisteren (The job of the C is to make the B sound sad) en iedereen wordt per seconde vrolijker. Dan, als uitsmijter, staan we ineens met z’n allen de Ode of Joy te zingen. Vandaag (zaterdag) haalt Al Gore dit nog aan door te zeggen: “TED is zo bijzonder dat ik gisteren zelfs uit volle borst een Duits lied stond mee te zingen”. En ik moet toegeven, zelfs ik stond mee te mompelen.

Nerd met autoriteitsproblemen. Eerst ICT studie op de Haagse Hogeschool, vervolgens dezelfde studie in Utrecht om daarna over te schakelen op Technische bedrijfskunde. Samen met mijn vrouw in 1999 het bedrijf IC&S;gestart, een hardwerkende groep mensen die door het beheer van kritische internet platformen de zorg voor veel grote bedrijven uit handen nemen. Daarnaast starter van diverse open source initiatieven waaronder e-mail platform DBmail. Ik adviseer diverse bedrijven over te volgen internet strategieën met name op technisch operationeel vlak.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!