Benchmarken nu ook mogelijk in Google Analytics

Benchmarken nu ook mogelijk in Google Analytics

Benchmarken nu ook mogelijk in Google Analytics

We mochten er al een tijdje naar kijken en inmiddels is de feature ook live gegaan: Benchmarking. Deze feature maakt het mogelijk om data van je eigen site te vergelijken met andere sites in jouw branche. Voordat je hier gebruik van kunt maken zul je aan moeten geven of je je eigen data ook beschikbaar stelt voor deze benchmarks.

Google geeft heel duidelijk aan deze data niet per site te delen, alle data wordt per vertical gegroepeerd en verspreid. Toch zal dit voor een aantal partijen een definitieve reden zijn om geen Google Analytics te gebruiken. Google heeft al veel data, en als ze dat dan ook gaan verspreiden onder concurrenten.

Wanneer je aangeeft je data te willen delen kun je voor 2 opties kiezen: delen met concurrenten en delen met andere Google diensten. De eerste optie is voor de benchmarking en de laatste om integratie met andere tools mogelijk te maken. De Google Conversion Optimizer kan zo gebruik gaan maken van data die je site genereert. Op die manier worden beide tools geïntegreerd, een veel gevraagde mogelijkheid.

Persoonlijk vind ik het benchmarken een leuke feature om trends in de markt te weerspiegelen op je eigen data. Maar verkijk je niet op absoluut gezien hogere of lagere getallen. Elke site heeft een andere propositie, layout, doel, enz, enz. Een hoger weigeringspercentage hoeft dus niet per definitie slechter te zijn. Kijk dus vooral naar de trends.

Wie gaat zijn data ook delen? En wat vinden we van de nieuwe benchmarking feature?


DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Is de benchmark gericht op Nederland, of internationaal in de vertical? In ieder geval interessant!

  geplaatst op
 • Goede vraag, ik heb nog niet kunnen achterhalen welke verticals ze gaan gebruiken en of dit ook gesegmenteerd gaat worden op land. Ik denk dat je na verloop van tijd, wanneer genoeg sites zich hebben aangemeld, zelf kan kiezen waar je mee wilt benchmarken.

  geplaatst op
 • Wij hebben benchmarking op dit moment ingeschakeld voor één website (Moneyweb.nl). Even de kat uit de boom kijken of wij er zelf écht iets aan hebben en anders schakelen we weer terug naar de "Uitsluitend bij Google-producten"-modus. Dit leek mij vooralsnog de beste manier op hiermee aan de slag te gaan....

  Ben benieuwd hoeveel andere financials dit gaan doen.

  geplaatst op
 • Alles gaat of staat met je eigen opheid.. als jij niet wil delen, waarom zou een ander dat dan wel doen.. Ben benieuwd of dit zich positief zal gaan ontwikkelen.

  geplaatst op
 • André, je schrijft: "Toch zal dit voor een aantal partijen een definitieve reden zijn om geen Google Analytics te gebruiken. Google heeft al veel data, en als ze dat dan ook gaan verspreiden onder concurrenten." Maar het is toch zo dat je kan instellen of je data wil delen of niet, als je gewoon niet delen klikt is dit toch geen probleem?

  geplaatst op
 • Klopt, alleen dan krijg je vermoedelijk ook geen toegang tot de extra features. Je zou denken dat het daarmee afgedaan is, maar alleen al het bestaan van deze deel-optie doet mensen al sidderen ;)

  geplaatst op
 • Ik vraag me echt af hoe de wereld er over een paar jaar uit zal zien, wanneer Google dus echt alle gegevens over iedereen verzameld heeft... George Orwell? Google? Ruik ik hier een conspiracy theory?

  geplaatst op
 • Google wil mensen nu pro-actief richting benchmarking krijgen. Zo kreeg ik onderstaande melding in m'n Google Analytics account dit weekend:

  geplaatst op
 • Als het goed is zou iedereen nu data moeten hebben:
  http://analytics.blogspot.com/2008/03/benchmarking-data-now-live.html

  geplaatst op
 • En de hoofdcategoriën zijn als volgt:

  # Entertainment
  # Bedrijfsverzekering
  # Computers en elektronica
  # Financiën en verzekeringen
  # Games
  # Huis en tuin
  # Industrieën
  # Internet
  # Lifestyles
  # Lokaal
  # Winkelen
  # Maatschappij
  # Sport
  # Onroerend goed
  # Schoonheid en persoonlijke verzorging
  # Gezondheid
  # Automobiel
  # Telecommunicatie
  # Reizen
  # Eten en drinken
  # Wetenschap
  # Recreatie
  # Social Networks & Online Communities
  # Foto en film
  # Naslagwerken
  # Kunsten en geesteswetenschappen
  # Nieuws en actualiteiten
  # Dieren

  En deze zijn weer onderverdeeld in ongeveer 200 sub en subsub categoriën. Dat is een stuk gedetailleerder dan ik verwacht had.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.