Waar blijven de Nederlandse stadsblogs?

18 maart 2008, 06:11

Waar blijven de Nederlandse stadsblogs?Bruno Peeters ontpopt zich steeds meer tot de ‘De Dikke Blomberg’ van de Vlaamse blogosfeer. Met enige regelmaat komt hij met cijfers (en analyses) over de het gebruik van social media in Vlaanderen.

De week een overzicht van stadsblogs. Zelf definieert hij stadsblogs als blogs die op de één of andere manier te maken met het lokale gebeuren in een stad, in een gemeente, in een groep van gemeente of in een geografische regio. Hij komt tot een overzicht van 41 stadsblogs waarvan Gentblogt, Gazet van Turnhout, ORO Nieuws Knokke Heist, Webnieuws Erpe-Mere/Lede, Dilbeek Malcontenten, HasseltLokaal, Leuven Blogt, Apetrots op Antwerpen en Zoniën de blogs zijn die het meest frequent wordt geupdate.

Nederland kent een veel minder rijke cultuur als het gaat om stadsblogs. In aanloop naar hier.nl heb ik jaren geleden al eens onderzoek gedaan naar Nederlandse stadsblogs maar kwam niet verder dan een handjevol initiatieven. Wegener heeft een aantal digitale dorpspompen, RTV Utrecht heeft het indrukwekkende Unieuws en het Haarlems Dagblad heeft de digitale wijkkrant Haarlem-Oost (voorheen Amsterdamsebuurten.nl). Vooral initiatieven van bestaande uitgevers die willen inhaken op het fenomeen burgerjournalistiek. Veel minder dan in Vlaanderen kennen we voorbeelden waarbij bloggers zelf zijn gestart met regionaal nieuws. Of heb ik die wellicht allemaal gemist? Wie kent succesvolle Nederlandse stadsblogs?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

26 Reacties

    media

    @Gerard: ben jij zelf aktief betrokken bij deze projecten?

    Dank overigens voor alle aanvullingen, top!


    18 maart 2008 om 07:58
    Gerard van Enk

    Zeeburg.nu reageer ik wel ’s op omdat ’t over mijn stadsdeel gaat.

    Web in de Wijk heb ik in een ver verleden wel eens wat voor gedaan, toen het nog ontwikkeld werd door Submarine.


    18 maart 2008 om 08:03
    jeroen grunwald

    Beste Marco,

    Wat dacht je van http://www.onsnet.tv de stadsportal van Nuenen die al sinds 2003 op glasvezel draait en waar 95% van de bewoners op zijn aangesloten! Hier kan iedereen, inclusief verenigingen en commerciële aanbieders een eigen pagina aanmaken met video en foto’s. Een slimme makelaar is hier al op ingesprongen maar ook de diëtiste en andere paramedici. Binnenkort kan men ook beeldbellen waarmee bijvoorbeeld videoconsult tot de mogelijkheden gaat behoren. Helaas moeten mensen die niet op glas zijn aangesloten even wachten voordat de filmpjes gaan spelen omdat ze allemaal in 3 Mb worden gestreamd, als ze echter spelen en je er op dubbelklikt krijg je haarscherp beeldvullende video’s te zien.

    Een ander voorbeeld is http://www.scholenzender.tv waarmee alle Amsterdamse scholen hun eigen televisie zender kunnen maken. Binnenkort verschijnen er meer van dit soort portals.


    18 maart 2008 om 08:18
    Wilfred Romijn

    http://www.buurtlink.nl hoort mijns inziens inmiddels toch ook wel in dit rijtje thuis.

    Inmiddels ontvangen meer dan een kwart miljoen buurtbewoners Buurtmail. Deze wekelijkse e-mailnieuwsbrief bevat onder meer buurtberichten (ook van buurtbewoners zelf) en activiteiten van de eigen buurt.

    Enkele voorbeelden van buurten(postcodes) waar actief berichten worden geplaatst:

    4797BT (Willemstad)

    6901CN (Zevenaar)

    2802KK (Gouda)


    18 maart 2008 om 08:25
    media

    @Wilfred: ik vind buurtlink meer een aggregator of zie ik dat verkeerd?

    @Vincent: sommige mensen leren het ook nooit om een linkje aan te leggen 😉


    18 maart 2008 om 08:28
    Bart

    wat ik zelf wel aardig vind maar wellicht net buiten de scope van deze post valt is: http://www.enschedeaanzee.org


    18 maart 2008 om 08:37
    Tim van Letht

    Tilburg zeikt heeft als stadsblog in het verleden ook voor veel opschuddig gezorgd. Ik geloof alleen dat ze tegenwoordig minder frequent berichten posten.


    18 maart 2008 om 08:44
    Wilfred Romijn

    @Marco: Buurtlink is gestart met het aanbieden van content van andere websites om er voor te zorgen dat er in alle buurten van Nederland dekking was. Inmiddels voert user generated content in de meeste buurten wel de boventoon. De buurtberichten (berichten van buurtbewoners zelf) worden zowel op de website als in de nieuwsbrief bovenaan geplaatst en hebben dus voorrang.

    Daarnaast is er ook aandacht voor de community-vorming. Zo kan men een profiel aanmaken en contact leggen met buren.


    18 maart 2008 om 08:49
    rickert vd vlies

    Haarlemmerstraat, – dijk en -plein in Amsterdam online via haarlemmerbuurt.web-log.


    18 maart 2008 om 13:25
    mvkranenburg

    Op http://www.amersfoorts.nl staan tal van leuke filmpjes over actuele evenementen in Amersfoort en direct omgeving.


    18 maart 2008 om 14:53
    Bart

    http://www.deteyding.nl is al een soort weblog voor de gemeente Teylingen gestart, maar inmiddels uitgegroeid tot een volledige nieuwssite.


    18 maart 2008 om 16:26
    hoberion

    net begonnen: http://www.hommertsjutrijp.nl (w.i.p.)


    21 maart 2008 om 20:11
    Ruud van der Pol

    Onze tv-zender in Tiel heeft een log waar dagelijks het nieuws van Tiel op te vinden is. Daarnaast staan ook de programma’s online. Voor mij een goeie bron van het lokale nieuws, met achtergronden in bewegend beeld.


    25 maart 2008 om 20:11
    Remco de Vries

    Hieraan gerelateerd. Verschillende trendwatchers spraken van appartementen-complexen die hun eigen weblog/forum begonnen. In amerika werd dit aardig opgepakt, in nederland heb ik het nog niet zoveel gezien.

    Als ik denk aan mijn eiegn appartementen-complex, man wat zou dat handig zijn.


    25 november 2008 om 11:08
    Michael Sandersen

    Misschien een ietwat late reactie, maar momenteel zijn de meest realistische stadsblogs te vinden op http://www.ditmoetikffkwijt.nl en hoe.


    18 mei 2010 om 18:12
    Olav

    Stadsweblog voor Enschede wordt vanaf het begin, kerst 2011 goed bezocht.


    6 januari 2012 om 14:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!