Encyclopaedia Britannica start wiki

Encyclopaedia Britannica start wiki

De Wikipedia, één van de meest populaire user generated contentsites, wordt vaak vergeleken met de encyclopaedia Britannica, de oudste en meest prestigieuze Engelstalige encyclopedie die we kennen. De Wikipedia en Britannica worden dan tegenover elkaar gezet als voorbeelden van de nieuwe en oude manier van werken (zie ook clash tussen Keen en Leadbeater).

Dit weekend schreef Marie-José Klaver (via: Wired Campus Blog) dat zelfs de Encyclopaedia Britannica nu zijn online encyclopedie openstelt voor bijdragen van internetgebruikers. De Britannica hoopt dat het wiki-achtige initiatief zorgt voor grotere betrokkenheid van deskundigen en lezers bij het naslagwerk.

Eerder lanceerde de Franse encyclopedie-uitgever Larousse al een wikipedia-achtige site met ruimte voor bijdragen van gebruikers. Net als bij de Larousse zullen de ‘user generated’ artikelen op Britannica.net duidelijk te herkennen zijn. De verkoop van gedrukte encyclopedieën is sterk gedaald sinds de opkomst van het gratis digitale naslagwerk Wikipedia. Door het openstellen van de sites van de naslagwerken voor gebruikers hopen de traditionele uitgevers meer bezoekers te trekken en meerwaarde te bieden door de mix van streng redactioneel gecontroleerde content en bijdragen van gebruikers. De Duitse encyclopedie-uitgever Brockhaus gebruikt de inhoud van Wikipedia om het papieren lexicon nieuw leven in te blazen. In het najaar brengt Brockhaus het boek Wikipedia-Lexikon in einem Band uit. De uitgave kost 19,95 euro en bevat korte lemma’s over de 50.000 meest gezochte termen in 2007-2008 in de Duitse versie van Wikipedia.


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Wikipedia is fenomenaal. Juist ook voor informatie over randgebieden van wetenschap. De kennis die niet in het huidige (zwaar onder druk staande) paradigma van de orthodoxe wetenschap past, is goed te vinden in wikipedia.
  Ook is wikipedia een uitstekende bron om actuele onwikkelingen op het internet te volgen,
  zoals web 2.0 en de bijbehorende opensource software.
  De grote encyclopedia lopen achter de feiten aan en hebben inmiddels een enorme achterstand.
  "Andrew Keen has no point" Ook google heeft inmidels het wiki idee overgenomen met "knol".
  nog steeds zorgvuldig het woord wiki vermijdend. In oktober 2006 hadden ze Jotspot (the free wiki host) al gekocht, nu google pages en sites.
  Het lijkt me gewoon niet meer dan eerlijk om het woord 'wiki' over te nemen. Het is inmiddels al geintroduceerd in bijna alle talen van de wereld.

  geplaatst op
 • Ik vind het een goed idee, wanneer Brittanca leidend is en daaronder aanvullingen van gebruikers worden toevoegd. Zo kan je als gebruiker altijd weer bij het juiste punt of eind komen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.