Verslag vanaf ICANN Parijs

24 juni 2008, 05:00

{title}De 32e internationale ICANN bijeenkomst is gisteren officieel van start gegaan in Parijs. Wij waren aanwezig voor beknopte verslaggeving. Tijdens de meeting die nog tot vrijdag zal duren staan een aantal ‘hete hangijzers’ op het programma, waaronder IDN en, vooral, de toelating van nieuwe gTLD’s (Top Level Domains). Over dit laatste onderwerp wordt al enige tijd volop gespeculeerd en ICANN heeft zelf al laten weten dat er gesprekken gaande zijn om mogelijk duizenden nieuwe TLD’s te introduceren (zie: Emerce).

Deze mogelijkheid is het gevolg van een verandering in de toewijzing van TLD’s. Dankzij deze verandering moet het in theorie voor elke groep mogelijk worden om een eigen TLD aan te vragen. Gistermiddag werd een workshop gehouden over de beslissing om al dan niet nieuwe TLD’s toe te laten. Aan de workshop namen zowel het panel, met ondermeer eBay, als het publiek in de zaal actief deel. De discussie vond plaats rondom vooraf gecommuniceerde vragen. Op basis van drie van die vragen probeer ik hieronder een indruk te geven van de meningen en verschillende kanten die aan het TLD-vraagstuk hangen. Vorm je eigen mening, zou ik zeggen.

Het belang

De komst van nieuwe gTLD’s maakt mensen meer bewust van de eigenlijke betekenis van een gTLD. In tegenstelling tot ccTLD’s (.nl, .be, etc.) wordt er bij gTLD’s (met name .com & .net) nauwelijks meer naar de oorspronkelijke betekenis gekeken. In dit verband werd het voorbeeld van een bibliotheek ter vergelijking met het internet door de .travel registry aangehaald: ook daar vind je alle informatie gerangschikt in verschillende categorieën. Nieuwe gTLD’s zouden deze categorisering ondersteunen en daarmee de informatie op internet toegankelijker maken.

De nieuwe regels maken het mogelijk om TLD’s op een cultuur, religie of taal te baseren zonder dat deze aan een regio is verbonden. Deze TLD’s voor een specifieke doelgroep zouden op meer lokale interesse kunnen rekenen en leiden tot betere content (wat bijvoorbeeld voor de .cat het geval is)

In termen van de globalisering van het internet zou het niet meer dan logisch zijn om IDN TLD’s tot de mogelijkheden te laten behoren. Hoe vreemd zou het immers voor ons zijn wanneer wij domeinnamen en domeinextensies in een vreemde taal, laten we zeggen het Mandarijn, zouden moeten intypen?!

De risico’s

Met name het merkrecht onderwerp werd veelvuldig aangehaald. Uiteindelijk kan je als merkhouder niet onder elke nieuwe TLD blijven registreren om je merk te beschermen en meer reactief beleid op basis van dispuutregelgeving is duur. Linksom of rechtsom zijn de kosten altijd voor de merkhouder. TLD’s kunnen technisch of financieel falen en de eindgebruiker die zijn website wellicht onder deze TLD heeft gepromoot is daar de dupe van.

Als derde werd een erg interessant argument aangehaald. Hoe meer TLD’s er zijn hoe onduidelijker het wordt voor de gebruiker. Stel je zoekt een hotel in Berlijn voor een familievakantie, zoek je dan onder .berlin, onder .family, onder .travel of… Uiteindelijk zullen internetgebruikers steeds meer terugvallen op zoekmachines met als gevolg dat een bedrijf met de slogan ‘Don’t be Evil’ nog machtiger wordt.

De kansen

Bedrijven als eBay en Deloitte kunnen hun eigen TLD aanvragen en in het vervolg alle websites alleen nog onder het eigen TLD hangen. Denk aan Nederland.ebay, Deutschland.ebay enzovoort. Deze veilige ‘eilandjes’ op het internet kunnen het vertrouwen van de consument in bijvoorbeeld online betalingen sterk vergroten omdat de kansen op phishing afnemen. Of: een groter aanbod waar de klant uit kan kiezen, met een even groot nadeel van toenemende onduidelijkheid). Denk ook aan: innovatieve ideeën op basis van nieuwe business concepten. Gratis TLD’s of juist TLD’s met een bepaalde accreditatie die kwaliteit garandeert.

De discussie werd afgesloten met de constatering dat er een reële angst leeft onder de IP-community dat alle nieuwe TLD’s alleen maar leiden tot meer kosten voor merkhouders (die zich verplicht voelen om hun merk te beschermen met een registratie) en dat de mogelijkheden tot cybersquatting toenemen. Vanuit de registrar kant worden er meer kansen gezien (uiteraard, dat is niet verbazingwekkend).

Nu is aangekondigd dat de draft RFP voor het aanvraag proces op zijn vroegst pas in november verwacht kan worden waardoor de eerste introductie van een nieuwe TLD onder de nieuwe regelgeving nog wel even op zich laat wachten.

ICANN meetings zijn wereldwijd gratis te bezoeken en het staat bezoekers vrij mee te praten over de onderwerpen op de agenda. De 33e meeting wordt gehouden in Egypte.

Sinds 2002 actief in de wondere wereld der e-Commerce. Diverse ondernemingen opgezet, geëxploiteerd en verkocht (waaronder webshops) en vanaf 2015 oprichter en mede-eigenaar van het overnameplatform WebshopOvername.nl. Specialisme: Aankoop, Verkoop, Bemiddeling en Waardebepalingen.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Erick

    Maar komen die tld’s er nu wel of niet? Of wordt daar later deze week over beslist?


    24 juni 2008 om 06:23
    Wendy Hermsen

    Ik heb begrepen dat er donderdag unaniem besloten is, dat deTLD’s er vanaf volgend jaar komen.

    En niet gratis…


    27 juni 2008 om 06:51
    michel willems

    Wellicht interessant om met een collectief een TLD te registreren. Vroege participanten investeren mee, late instappers betalen voor hun domeinnaam.

    – bijvoorbeeld Amsterdamse bedrijven en instellingen .ams

    of Rotterdamse bedrijven en instellingen .rot 🙂


    5 augustus 2008 om 20:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!