Staatssecretaris De Jager over mislukte ICT-projecten

Staatssecretaris De Jager over mislukte ICT-projecten

Jan Kees de jager hield gisteren bij het Dinner Pensent (zie foto’s) van Interimic een mooi verhaal waarom 50 procent van alle ICT-projecten mislukt en wat je er als grote organisatie aan kunt doen. Goed om een keer een staatssecretaris met ICT-kennis te hebben. Vooral de politieke opdrachtgever, de tweede kamer in de tang houden is essentieel. Veel oplossingen die hij bespreekt gelden volgens mij voor alle organisaties.

Andere interviews van gisteravond: Willem Vermeend analyseert wie schuldig is aan de ellende bij de belastingen en geeft zijn recept om succesvolle organisaties te bouwen. Paul Molenaar doet verslag van zijn sabbatical en zijn toekomstige job en Roeland Stekelenburg vertelt hoe het voelt om een minister in de kamer zijn beslissing te laten uitleggen dat Microsoft de enige keuze was om tijdens het EK te streamen.

Willem Vermeend was de meest succesvolle staatssecretaris van financieen. Een ICT freak, hoogleraar belastingen en een gamefreak (net zoals Zalm) was een goed recept modernisering door te voeren. Was Bos, Kok of Jan Kees de Jager de reden dat de belastingen nu in zwaar weer zitten?

Roeland Stekelenburg was journalist bij Nova maar zwaait nu de septer over http://www.nos.nl, zijn EK Special site is super om via je laptop live wedstrijden te volgen met keuzes voor commentaar en camera’s. Verder is de mobiele site http://m.nos.nl een baken van innovatie in de mobiel internet wereld. Hoe zijn de ervaringen met de EK? Waarom bracht hij plasterk in verlegenheid met zijn keuze voor Silverlight van Microsoft en hoe gaat het verder met het verkeer naar de EK site?

Paul Molenaar is nu een paar maanden ambteloos burger. De bouwen van Ilse Media spendeert zijn tijd nu anders, leert andere skills en praat over zijn toekomstige job.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Was inderdaad een erg leuke en boeiende avond met Vincent ouderwets gedreven op gang in moderatie en interview modus.

  geplaatst op
 • Misschien moeten we Paulk maar eens uitnodigen voor volgende Marketingfacts Jaarfeest om accordeon te spelen ;-) Klopt het nu dat filmpje van Paul abrupt stopt? Was eigenlijk wel benieuwd of hij nog iets meer vertelde over zijn toekomstige job!

  geplaatst op
 • Begrijp ik nu goed dat gebruik van Microsoft Silverlight voor NOS iets tijdelijks was en dat we straks definitief overgaan naar Adobe Flash?

  geplaatst op
 • @marco sorry. Ik zal even het vervolg erbij pakken. Daar vertelt hij over zijn nieuwe job!

  @marco silverlight wordt aangevuld indien DRM niet nodig is met Flash (ook niet open)

  geplaatst op
 • @marco Waarom flash? Is minstens net zo gesloten als wmv of silverlight. Daarnaast hebben we een groot probleem met de schaalbaarheid van flash. Ter informatie: Om dezelfde hoeveelheid concurrent kijkers te kunnen bedienen hebben we ongeveer 5 keer zoveel flash streaming servers nodig als bij een wmv configuratie. Daarnaast zouden we ook de encodeerstraat moeten aanpassen. Wat we bij TdF en Olympische Spelen niet meer zullen doen is DRM toepassen (was een eis van de UEFA), waardoor de streams op alle platforms te bekijken zijn. Dat is namelijk waar het ons om gaat.

  geplaatst op
 • @Roeland: ik nam dat aan naar aaneliding van de test met nieuwe omroepplayer. Niet kiezen voor Silverlight betekent dus blijkbaar niet automatisch kiezen voor Flash.

  geplaatst op
 • @roeland klopt het dat silverlight 5x efficienter omgaat met servers? Hoe zit het met bandbreedte en kosten van licenties? Is Flash de volgende netscape voor microsoft?

  geplaatst op
 • De algemene rekenkamer heeft over het mislukken van ICT projecten een rapport gemaakt waar het verder wordt geanalyseerd.

  http://www.rekenkamer.nl/cgi-bin/as.cgi/0282000/c/start/file=/9282301/modulesf/hnud4add

  "Dit rapport gaat over ICT-projecten van de overheid die in de problemen raken. Projecten worden veel duurder dan gedacht, vragen meer tijd dan gepland of leveren niet het gewenste resultaat op – problemen die overigens niet kenmerkend zijn voor ICT-projecten alleen of voor de (Nederlandse) overheid.

  De Tweede Kamer heeft de Algemene Rekenkamer verzocht onderzoek te doen naar de problemen met ICT-projecten en antwoord te geven op haar vragen over onder andere de oorzaken van deze hardnekkige problemen. Daarmee willen we een bijdrage leveren aan het verhogen van het aandeel geslaagde ICT-projecten bij de rijksoverheid.

  Oorzaken
  De belangrijkste oorzaak voor het (deels) mislukken van ICT-projecten die uit ons onderzoek naar voren komt is dat ICT-projecten van de overheid vaak te ambitieus en te complex worden door de combinatie van politieke, organisatorische en technische factoren. Bij deze te complexe projecten is er geen balans tussen ambitie, beschikbare mensen, middelen en tijd"

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.