Zoekmachine voor auteursrechtschendingen

Zoekmachine voor auteursrechtschendingen
,

In Copyright Notice, juridisch bulletin voor NUV-leden, wordt deze maand een nieuwe zoekmachine aangekondigd. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) komt met een dienst die schending van het auteursrecht van haar freelanceleden op internet opspoort. Wanneer de zoekmachine van start gaat wordt niet vermeld, wel hoe een en ander in zijn werk zal gaan.

Uit de tekst:

“Via een speciaal door de NVJ ontwikkeld softwareprogramma kunnen freelancers zelf zoeken naar websites waar hun artikelen zijn geplaatst. Deze zoekmachine maakt het mogelijk meer dan 70% van internet te doorzoeken. De journalist moet zich eerst aanmelden op de website van de NVJ en kan vervolgens zelf één of meer artikelen uploaden. Als de freelancer dit heeft gedaan, ontvangt hij /zij en rapportage van de opgespoorde artikelen. Daarnaast worden alle artikelen die zijn geupload opgeslagen in een databank, waarna wordt bijgehouden of er meerdere artikelen op internet verschijnen zonder toestemming.”

Ik vraag me hierbij twee dingen af: is het niet net zo makkelijk om met zinsdeelzoeken deze actie zelf uit te voeren in Google, eventueel aangevuld met Google Alerts voor periodieke controle? En welke 30% van internet wordt niet doorzocht? Misschien dat een NVJ-lid onder de lezers na lancering van de zoekmachine hier opheldering over kan geven op Marketingfacts.


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Sluit me bij je aan Karel, waarom hiervoor niet gewoon Google gebruiken? Een score van 70 procent moet Google toch ook kunnen halen. Je zou meer verwachten van zo'n speciale zoekmachine.

  Verder ben ik wel benieuwd welke zoekmachine cq technologie hier nu gebruikt gaat worden!

  geplaatst op
 • Stel je hebt 100 of 200 stukken geschreven, dan is het een heel gedoe als je 100 of meer keer in google die zin(nen) moet invoeren. En ook nog eens op regelmatige basis. Op zo'n moment is een speciale zoekmachine handig.
  Wat overigens ook een manier is, is om (delen) van de teksten op een site te zetten en dan copycat te gebruiken.

  geplaatst op
 • sorry, bedoelde copyscape ipv copycat

  geplaatst op
 • Hoe werkt dat dan Jacobien, dat copyscape?

  geplaatst op
 • gewoon even naar copyscape.com gaan. ;)

  geplaatst op
 • Je zoekt inderdaad maar op enkele woorden, terwijl uit het gehele artikel zinnen gehaald kunnen worden. Met een automatisch systeem scan je het internet een stuk beter. Goed initiatief van NVJ.

  geplaatst op
 • Naar aanleiding van dit artikel wilde ik het ook net over CopyScape http://www.copyscape.com gaan hebben. Een zoekmachine waarmee je kan zoeken of eigen online content op een andere website zonder toestemming gebruikt wordt.
  Je vult een directe link naar een eigen artikel in en CopyScape gaat op zoek, ik heb dat net weer even getest op mijn eigen website en kwam onverwachts tot de ontdekking dat er inderdaad zonder toestemming content van mijn website door iemand anders is overgenomen inclusief url's naar mijn website toe :-(
  Wat mij wel handig lijkt is dat er wordt bijgehouden of er meerdere artikelen op internet verschijnen zonder toestemming, want ik vergeet het nog wel eens te controleren ;-)

  geplaatst op
 • @Jacobien: copyscape.com ziet er inderdaad goed uit en werkt eenvoudig door slechts je URL in te vinden.

  Maar wat gaat NVJ nu gebruiken? Iemand enig idee?

  geplaatst op
 • Beste Karel,

  Ter beantwoording van jouw vragen het volgende. De NVJ ontwikkelt de zoekdienst in samenwerking met Ephorus, een bedrijf dat software aan onderwijsinstellingen levert om plagiaat op te sporen. De software wordt aangepast aan de wensen van de NVJ-leden, die er gratis gebruik van kunnen maken. Een van de voordelen van de dienst van de NVJ is dat van de gescande artikelen rapportages worden opgemaakt, waardoor men direct kan zien welke gedeeltes zijn overgenomen. Bij de 30% van internet die niet doorzocht wordt, dien je te denken aan bepaalde databanken, waarvan de informatie niet doorzoekbaar is.

  Met vriendelijke groet,
  Damiaan van Eeten

  geplaatst op
 • @Damiaan erg leuk dat je zo uitgebreid reageert, dankjewel voor de toelichting.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.