Beeldtweeten op microblog babl

2 juli 2008, 04:23

Het microblog babl van Karel Kolb (Feeder Media) heeft sinds vorige week een nieuwe feature: foto’s posten. Dat gaat verder dan Twitter, Kolb noemt het zelf ‘beeldtweeten’. De beeldupdate bestaat dus niet meer uit een url die naar een foto linkt, maar uit een heuse foto.

Ik ben wel benieuwd wat de lezers van Marketingfacts van deze nieuwe feature vinden. Volgens Karel Kolb hebben vele M!-lezers zich al geregistreerd, dus mogelijk is dit een goede kans om de boel eens uit te proberen. Via de mail heb ik Kolb een paar vragen gesteld. Hieronder daarvan een weergave, en een screenshot.

Wat is hier nieuw en anders aan?

Karel Kolb: ‘Er zijn meer verschillen dan overeenkomsten tussen babl en Twitter, maar de korte berichtjes hebben we gemeen. Daar hebben we nu dus fotoposts aan toegevoegd, dat is uniek voor microblogging.

‘Zelf post ik regelmatig foto´s via Moby op Twitter. Werkt perfect. Op Twitter verschijnt de URL die doorlinkt naar de foto in mijn mobyalbum. Ik doe dat via mijn telefoon of vanaf de desktop. Op babl gaat het anders, daar wordt de foto als thumbnail in de ´tweet´ zelf geplaatst, op berichtniveau is de hele foto te zien. Aan de fototweet kan desgewenst tekst worden

toegevoegd. Ook als je reageert op een bericht kun je daar een foto in plaatsen.’

Hoeveel mensen hebben zich eigenlijk al ingeschreven op Babl?

‘Sinds de start in februari staat de ledenteller nu op 1000+, er komen dagelijks 5 tot 10 nieuwe leden bij. We maken geen reclame nu, eerst zien hoe de eerste gebruikers met babl omgaan en waar we zaken moeten verbeteren. Die gebruikers zijn overigens voor het leeuwendeel niet actief op Twitter, er is weinig tot geen overlap. De tweeps die wél een babl hebben aangemaakt zien we weinig, maar daar wordt aan gewerkt.’

Is deze nieuwe fotodienst te integreren met andere diensten?

‘De foto´s kunnen middels de API en de widget worden doorgeplaatst op andere sites. Ook is er een RSS-feed beschikbaar, de foto´s op babl worden daarin meegenomen. Die RSS-feed kan weer worden omgezet naar ´headlines´ op een externe site desgewenst. De dienst is dus te integreren inderdaad.’

{title}

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Karel Kolb

    @kjeld leuk dat je de moeite hebt genomen voor deze interessante vragen. Ik wil ze dan ook graag proberen te beantwoorden:

    1) samen met de fotomogelijkheid hebben we nog een nieuwe feature: tot 3 externe feeds in laten lopen op je babl. Als je naar babl gaat zie je dat van die optie al gretig gebruik gemaakt wordt. Het was al mogelijk om op je profielpagina RSS-feeds ´te mixen´ die dan vervolgens op die pagina als één stroom getoond worden. Trouwens, slandr heb ik al veel over gehoord maar nog niet bekeken, ga ik nu dus zeker even doen.

    2) onze gebruikersvoorwaarden zijn hier duidelijk over: als bablaar ben jezelf verantwoordelijk voor al hetgeen je plaatst, en voor alle activiteit onder jouw gebruikersnaam. Het schenden van bijvoorbeeld copyrights wordt hier misschien niet door voorkomen, we zullen uiteraard optreden als we op (mogelijke) copyrightschendingen gewezen worden.

    3) Twitter is een grote inspiratie geweest voor onze ideeen voor en over babl, en is dat nog steeds. Ik ben zelf zoals je misschien weet een fervent twitteraar (twitter.com/adwords). Maar leg Twitter en babl naast elkaar en ik zie twee totaal verschillende concepten. Let wel, Twitterkloon vind ik eerder een compliment dan een belediging, maar daar gaat het nu niet om. 🙂

    Tot slot een wedervraag: waarop baseer je je uitspraak dat er behoefte is aan onze dienst in Nederland en België? Het is een vraag die ons als startup namelijk dagelijks bezighoudt. Al vast bedankt voor je reactie!


    2 juli 2008 om 17:44
    Kjeld Kahn

    Hoi Karel,

    Vraag 3) over dataportability heb je nog niet beantwoord.

    Je twiitter stream.. ik ben een follower 😉

    “witterkloon vind ik eerder een compliment ” Zo was het ook bedoelt!

    Ik merk dat voor de doorsnee mensen “Microbloggen” niets betekent. En daardoor is een iets op de nederlandse taal gebaseerd systeem veel aantrekkelijker voor hun. Voobeelden zijn ILSE (vroeger) bloggen.nl, Hyves noem maar op. Van al deze diensten waren er al Engelse/Amerikaanse diensten en toch zijn de nederlands talige versies (later gestart) hier veel sneller bekent geworden vandaar.

    Suc6..


    2 juli 2008 om 18:05
    Karel Kolb

    @kjeld ah, je hebt gelijk, ik beantwoord m bij deze: foto´s en berichten kan een gebruiker zelf verwijderen, een babl(account) (nog) niet. Voor dat laatste volstaat een mailtje aan babl, we verwijderen e.e.a. dan nog dezelfde dag.


    2 juli 2008 om 18:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!