Attention Deficit Trait (ADT) de volgende RSI of Burnout?

Attention Deficit Trait (ADT) de volgende RSI of Burnout?

Attention Deficit Trait (ADT) de volgende RSI of Burnout?

Vanmorgen vroeg Michiel Berger zich af of meer mensen last hebben van constante storingen op het werk en of dat niet leidt tot enorme oppervlakkigheid. Ik wees hem op het begrip Continuous Partial Attention (CPA) van Linda Stone. Stone, de vrouw die bij Microsoft de Virtual World Group (inmiddels omgedoopt tot Social Computing Group) oprichtte, waarschuwt al enige tijd voor CPA.

Annedien Hoen wees me vervolgens op het begrip Attention Deficit Trait (ADT) en voorspelt dat ADT weleens de volgende RSI of Burnout zou kunnen zijn. Het begrip ADT is afkomstig van de Amerikaanse psychiater dr. Edward Hallowell. Hallowell stelt dat intensief werken met moderne informatie- en communicatietechnologie (e-mail, mobiele telefoon, sms’jes, voicemails etc.) een aandachtstekort-stoornis kan veroorzaken. Symptomen zijn o.a. afnemende productiviteit, oppervlakkig denken, gehaast leven, afnemende creativiteit, steeds langer werken en slaapproblemen.

Zeker de early adoptors (waartoe ik mezelf ook reken), zullen nu al te maken krijgen met enige vorm van CPA of ADT. Ben benieuwd hoe we deze - en ik denk dat Annedien daar gelijk in heeft - nieuwe ‘ziekte’ gaan bestrijden. Iemand?

Deze blogposting heb ik ook geplaatst op mijn priveblog upstream.nl; de foto is gemaakt door Jayna / MeiYing Chan.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Duidelijk geval van HAP - Hypochondric Acronymous Pseudologia - disease!
  Direct naar Dr Phil, niet langs AF.

  geplaatst op
 • Uit de Sunday Times van vandaag (20 juli) :

  Stoooopid .... why the Google generation isn’t as smart as it thinks

  The digital age is destroying us by ruining our ability to concentrate

  geplaatst op
 • @ Jos,
  Mooi stuk.

  @ Marco,
  Erkennen dat je een probleem hebt, is het eerste. Ik vrees dat de meeste internetjunkies zo opgaan in de digitale wereld dat ze niet doorhebben hoe zeer ze veranderd zijn en hoe oppervlakkig hun leven vaak geworden is.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.