Nederlands bedrijf lanceert spamvrije zoekmachine op basis van Google

Nederlands bedrijf lanceert spamvrije zoekmachine op basis van Google

Nederlands bedrijf lanceert spamvrije zoekmachine op basis van GoogleHet Nederlandse bedrijf Hittery.nl heeft een zoekmachine ontwikkeld die alleen resultaten toont van vierduizend geselecteerde Nederlandse websites. Elke site is handmatig gecontroleerd op kwaliteit, relevantie en originaliteit. Op die wijze wil het bedrijf zoekmachinevervuiling tegengaan. Volgens de initiatiefnemers hebben grote zoekmachines in toenemende mate last van sites die geen of weinig toegevoegde waarde hebben, maar wel hoog scoren. Bij Hittery.nl krijgen die sites geen kans. Het bedrijf maakt gebruik van de zoektechnologie van Google.

Naast haar hoofdzoekmachine heeft Hittery.nl voor zestig onderwerpen zoals nieuws, gezondheid, reizen en wijn een aparte zoekmachine gebouwd met behulp van Google technologie. Bij een zoekopdracht worden alleen websites doorzocht die waardevolle content publiceren. Bij de selectie van sites kan het bedrijf onafhankelijk werken. Websites hoeven niet te betalen voor opname.

Gebruikers kunnen op http://www.hittery.nl een persoonlijke pagina aanmaken waarop ze zoekmachines rondom hun favoriete onderwerpen plaatsen. Naast de zoekmachines rondom de zestig onderwerpen kunnen gebruikers ook kiezen uit meer dan vijftig populaire zoekmachines zoals Funda, YouTube, Google nieuws, Weeronline en de Gouden Gids.

De site werkt met een “drag and drop” systeem, net als iGoogle en Netvibes. Middels zogenaamde widgets kunnen gebruikers de individuele zoekmachines ook toevoegen aan iGoogle en Netvibes.

Het is natuurlijk geen echte zoekmachine, maar een verzameling van een aantal Google’s Custom Search Engine’s. De vraag is: welke sites worden geselecteerd en wat zijn de criteria hiervoor. En wie gaat de lijst bijhouden? 4000 sites lijkt wat aan de krappe kant vergeleken met de echte Google index. Alleen op het gebied van Marcom kennen we al 200 sites vanuit de Marcom 100 + runnerups. Ben benieuwd of dit initiatief een kans krijgt. Wellicht zouden ze een social element in moeten bouwen waarmee sites de lijst in gestemd kunnen worden. Het resultaat is dan de Google index gefilterd door een social systeem. Het beste van 2 werelden?

Een paar vragen over de nieuwe zoekmachine aan Jeroen Bertrams, initiatiefnemer van Hittery:

Vraag: waarom worden de widgets voor Netvibes, iGoogle en de Google toolbar zo nadrukkelijk gepromoot?

Antwoord: door de toenemende populariteit van iGoogle en Netvibes wordt je als ontwikkelaar gedwongen om anders te gaan denken. Mensen veranderen niet snel van startpagina. Je bouwt daarom niet langer een (nieuwe) startpagina, maar geeft bezoekers de middelen (widgets) om jou via hun bestaande startpagina te bereiken. Daarom hebben we er bij de ontwikkeling voor gekozen om gebruikers de mogelijkheid te geven om individuele zoekboxen toe te voegen aan iGoogle, Netvibes of zelfs hun Google toolbar.

Vraag: waarom staan er ook normale metazoekers op Hittery.nl?

Antwoord: voor sommige onderwerpen is het lastig om de werkwijze van Hittery.nl toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan vacatures. Er zijn zo enorm veel sites waarop banen verschijnen, dat het onmogelijk is om ze allemaal te vinden. Daarom hebben we ervoor gekozen om ook alle bekende metazoekers als zoekbox aan te bieden. Bovendien willen we gebruikers de keus geven. Voor het onderwerp “gezondheid” kunnen ze bijvoorbeeld kiezen voor de zoekmachine van Hittery.nl die 60 gezondheidssites doorzoekt, of voor de metazoeker medigo.nl. Dat geldt voor bijna alle onderwerpen.

Vraag: hoe selecteren jullie sites?

Antwoord: alle sites die originele content bevatten, relevant zijn, en waardevolle content bevatten worden opgenomen. We kunnen – in tegenstelling tot sommige startpagina’s – volledig onafhankelijk selecteren. Sites betalen niet voor opname. De kunst is juist om zoveel mogelijk goede sites in de index op te nemen, zodat de resultaten optimaal zijn. Daarom kan iedereen sites aandragen voor opname in een zoekmachine.

Vraag: hoe verdienen jullie geld?

Antwoord: net als de meeste zoekmachines. Met Google Adsense. Boven de zoekresultaten kunnen advertenties verschijnen.

Of de site een succes wordt is lastig te voorspellen. In ieder geval hebben we bij de ontwikkeling van hittery.nl een hoop plezier gehad en ik gebruik de site – in tegenstelling tot ons marktonderzoek – inmiddels als startpagina.


Geplaatst in

DelenEr zijn 29 reacties op dit artikel

 • Andre, je bent er snel bij! Ik heb ook een artikel over dit onderwerp op MF geplaatst (het staat op dit moment nog niet live), met de gedachten achter hittery.nl, waarbij ook jouw vraag over selectie wordt beantwoord.

  geplaatst op
 • @Jeroen: ik heb jouw uitleg er bij geplaatst.

  geplaatst op
 • Prima opgelost zo. Nu weer terug naar de inhoud. Ben benieuwd wat bezoekers van MF vinden van hittery.nl.

  geplaatst op
 • @Jeroen: initiatief ziet er goed uit. Heb net een en ander getest, en wat ik erg positief vind is de zoekfunctie binnen bepaalde categorien. Wat ik daarin nog mis, is een categorie als 'bedrijven'. Misschien heb ik hem over het hoofd gezien. De laatste tijd ben ik bezig om een en ander binnenshuis opnieuw in te richten, nieuw kleurtje aan de muur, andere meubeltjes, etc. Als ik echter gebruik moet maken van de huidige zoekmachines om bijvoorbeeld aanbieders van 'teak houten tafels' te vinden, word ik platgegooid met koop & verkoop sites als marktplaats, speurders, etc. Geen ontkomen aan. Enkel de adwords bieden hier een oplossing.

  Door de koop & verkoop sites te kunnen filteren van de resultaten creeër je, wat mij betreft, een mooi categorie om 2e hands te scheiden van nieuw.

  Verder ziet het er prima uit, ik houd het in de gaten!

  PS; de link achter het logo en in de footer verwijzen naar /index.php i.p.v. naar de /. Ik ken situaties waarin dat geleid heeft tot versnippering van de pagerank ;-)

  geplaatst op
 • Hmmm, ik vind de term ?waardevol?altijd wat krom. Als ik bijvoorbeeld op de term ?simonly? (een term toepasbaar op mijn portfolio) zoek krijg ik op op nummer 5, 8 en 10 een advertentie van iemand op tweedehands.net?? hoe waardevol is 1 zo?n artikel dan tegenover een hele simonly website?

  Anyway, goed dat men bezig is om Google-achtige machines te ontwikkelen. Cuil.com laatst ook al.

  geplaatst op
 • @Jeroen: ziet er erg goed uit, complimenten!

  Denk wel dat je het bestand van 4.000 flink moet uitbreiden om echt succesvol te worden en haal alsjeblieft die Google Ads bovenaan weg (of doe het op zijn minst iets subtieler)!

  geplaatst op
 • @Jeroen: en kun je marketingfacts niet een plaatsje hoger zetten als je zoekt op marketing? ;-)

  geplaatst op
 • Mooi initiatief! :-)

  Zolang we met Gratis Advies op 1 staan ben ik wel happy. :-)

  De naam, hittery zou ik wel eens toegelicht willen hebben? Zit daar een visie achter? Of was dat iets wat een keer ergens in een wandelgang bij het koffieapparaat voorbij kwam?

  geplaatst op
 • @Jeroen: Even advocaat van de duivel spelen

  Kun je uitleggen wat het onderscheid tussen Hittery en de door jullie verfoeide spamsites?

  Veel spam sites (bijvoorbeeld MFA sites) zijn gemaakt van een selectie van bestaande content en volgegooid met Adsense en andere advertenties.
  Wat doet Hittery? Een selectie van bestaande content (de zoekresultaten van Google) maken, en bovenaan een prominente Adsense advertentie plaatsen.

  En is het wel van deze Web2.0 tijd dat een klein groepje mensen bepaalt wat kwalitatief goed is en wat niet?

  geplaatst op
 • Alvast de antwoorden op enkele vragen:

  @Ton: de content op Hittery wordt niet geindexeerd door Google, dus zal ook nooit door zoekmachines gevonden worden. De content wordt via een iframe aangeroepen van de google server, en wordt derhalve niet toegekend aan hittery.nl. Mbt de selectie: iedereen mag sites aandragen voor opname in de zoekmacine


  @Gerben: de selectie van de naam was lastig. Er zijn amper nog domeinnamen vrij met zowel NL als COM extentie. We wilden iets met "hit" erin.

  @Tim: in welke zoekmachine heb je gezocht naar simonly?

  @Marco: ik kan marketingfacts helaas niet hoger zetten: de ranking wordt volledig door Google bepaald. Alleen de selectie van sites doen we zelf.

  @Dennis: dank voor de tip, pakken we op

  geplaatst op
 • Ik moet gelijk denken aan Windows Search die het ondanks alle instellingen pertinent verdomt bepaalde bestandtypen te doorzoeken...ik hou er niet van dat iemand anders voor mij bepaalt waar er gezocht wordt naar informatie die ik nodig heb.

  Misschien staat die ene site die ik nodig heb net niet in het lijstje - wat heb ik er dan aan?

  geplaatst op
 • Lees net dat de kindvriendelijke zoekmachine Dabedoo.nl (hoe bedenk je deze naam?) nu zo'n 400.000 kindvriendelijke pages in database heeft. Dit Nederlandse initiatief lijkt succesvol: de Dabedoo-database wordt op 1 januari 2009 met bijbehorende zoekfuncties geïntegreerd in een nieuw internetportaal voor het primair en speciaal onderwijs.

  geplaatst op
 • "Mbt de selectie: iedereen mag sites aandragen voor opname in de zoekmachine"

  Even de link leggend met dabedoo.nl, daar vind je op de homepagina een prominent aanwezige mogelijkheid om een site aan te bevelen / aan te dragen. Misschien iets om ook bij Hittery toe te voegen, om snel de ~4.000 websites te doen stijgen? Ik heb geprobeerd te zoeken naar een formulier oid om sites aan te melden, maar heb deze niet kunnen vinden (corrigeer me graag als ik scheef zit te kijken!)

  Verder leuk initiatief! Heb het gevoel dat een samenwerking met Symbaloo voor beide partijen vruchten af zou kunnen werpen, aangezien beiden initiatieven gericht zijn op een persoonlijke insteek, persoonlijke zoekresultaten icm een verzamelpunt van gericht nieuws en relevante persoonlijke links.

  geplaatst op
 • @kevin: na elke zoekactie staat er in de rechterbalk een link getiteld: "Denk mee", als je daarop klikt, kun je voor de zoekmachine die je gebruikt een link aanmelden. De eerste 70 tips hebben we inmiddels al binnen.

  Duidelijke lijn in de feedback is dat de 4000 sites te weinig zijn. We gaan daarmee hard aan de slag. Het schijnt overigens wel zo te zijn dat mensen in een maand tijd gemiddeld maar 250 unieke websites bezoeken. Of het klopt weet ik niet. Ik heb mijn eigen surfgeschiedenis gematched met de sites die we in hittery hebben staan, en er was slechts 1 site niet opgenomen. Maar goed: dat is niet zo gek, omdat ik zelf mede de selectie heb gedaan.

  Een samenwerking met Symbaloo zou zeker leuk zijn, juist omdat symbaloo interessante features heeft die hittery niet heeft.

  geplaatst op
 • Leuke pr voor de site, jammer dat ik er niet bijkan....SQL error......:(

  geplaatst op
 • Hoi kan je hittery.nl nou serieus nemen ? Het maakt gebruik van google search + adsense. Wat betaalt hittery hiervoor?

  Een echt serieus bedrijf zorgt voor een merk en dat alle mogelijke domeinen bezet zijn.

  Ik vind dit geen innovatie dit is eigenlijk een zuur afreksel van crocs.

  Adieu!

  geplaatst op
 • @Card, jammer dat je de site geen innovatie vindt, maar dat is jouw goed recht. Gelukkig zijn de meeste reacties wel positief en opbouwend. En natuurlijk zijn er punten die voor verbetering vatbaar zijn. Als je een site/bedrijf kan noemen waar we van kunnen leren, dan zie ik je tips graag tegemoet.

  geplaatst op
 • Hoi Jeroen,

  Ik bedoelde het niet kwaad. Alleen als je de publiciteit zoekt, zorg dan wel dat alles geregeld is.
  Ik snap best dat jullie afhankelijk zijn van dit soort publiciteit en het vormt ook een deel van je bezoekers / inkomsten voor de toekomst.

  Ik kan je wel een aantal websites noemen waarvan je kan leren, maar dat is nou juist iets wat je niet moet doen.

  Nogmaals je hebt een redelijk klinkende naam, zorg er dan ook voor dat de publiciteit die je nu krijgt en de bezoekers daarbij geen 1 dagsvliegen zijn.

  geplaatst op
 • Ik kan dit soort dingen wel waarderen, de vormgeving is mooi en het selectief zoeken lijkt goed te werken. Het is ook handig dat je per categorie soms een drop-down hebt waarmee je n?g specifieker kunt zoeken.

  ??n ding is in mijn ogen erg irritant..

  Als ik een zoekopdracht doe dan verschijnt er geen zoekveld meer (links) boven mijn resultaten zoals bij Google (en en vrijwel alle andere zoekmachines die ik ken). Doordat ik -net als de rest van de wereld denk ik- al een aantal jaren gebruik maak van zoekmachines, verwacht ik een (links) zoekveld boven mijn resultaten om daar waar nodig een wijziging in mijn opdracht aan te brengen.

  Nu kwam ik er pas na een seconde of 10 achter dat er rechtsboven in wel een zoekveld is, maar ik verwachte hem echt aan de linkerkant net boven de zoekresultaten. Misschien is het gewoon een kwestie van wennen, ik ben wel benieuwd om meer meer mensen hier last van hadden.

  geplaatst op
 • Brbrbr, Ik krijg alleen maar volkskrant, nrc en sport resultaten, (bij 4 verschillende zoekwoorden) en al die adsense is inderdaad erg.
  Ben het eens met paar anderen dat het nu moeilijk echt serieus te nemen is, maar wie weet wordt het nog wat.

  geplaatst op
 • Leuk initiatief alleen vind ik het een minpunt dat op een zoekwoord als wijnkist van de eerste 30 resultaten er maar 3 niet afkomstig zijn van Marktplaats / Speurders.

  geplaatst op
 • @Haico. Die advertentiesites zijn gewoon te goed geoptimaliseerd ;)

  Er is ook een speciale zoekmachine rondom "wijn". Probeer dezelfde zoekactie eens in die zoekbox, en je ziet dat je daar geen resultaten meer krijgt van marktplaats/speurders e.d.

  Wijnkist

  geplaatst op
 • Het ziet er goed uit. Alleen mis ik een categorie voor financiële producten.

  Dan zou ik sites opnemen als:

  http://www.independer.nl (Hypotheken)
  http://www.evestor.nl (Sparen en beleggen)
  http://www.fx.nl (Verzekeren)

  geplaatst op
 • @Jeroen. Gebruikers van Hittery lijken 'opgevoed' te moeten worden om de juiste zoekmachine bij het juiste woord te gebruiken (o.b.v. bovenstaande voorbeelden van "simonly" en "wijnkist").

  Om het de bezoeker makkelijker te maken zou je kunnen overwegen om voor specifieke zoekwoorden een zoekmachine "aan te raden" (u zocht op "wijnkist" in zoekmachine "YY". Niet gevonden wat u zocht? Voorgaande bezoekers vonden resultaat in zoekmachine "XY"). Een ingrijpende klus om al deze zoekwoorden te indexeren, maar vergroot mijns inziens wel de kans dat je een passender resultaat terug krijgt voor een specifieke niche. Valt misschien ook te automatiseren door positieve kliks per zoekmachine te indexeren en op basis daarvan zoekwoorden toe te kennen aan specifieke zoekmachines?

  Op die manier leer je je bezoekers gebruik te maken van de meest relevante zoekmachines, ik kan me voorstellen dat dan na een aantal terugkerende bezoeken die niche-boxen steeds passender gebruikt gaan worden.

  Nog een (iets wildere) stap verder kan zijn dat je resultaten van meerdere verschillende boxes aan de gebruiker laat zien, om daarna de gebruiker te laten kiezen voor de meest relevante box.

  ... om maar wat optimalisatie ideeën te spuien ;-)

  geplaatst op
 • @Kevin,
  Het gaat niet alleen om het gebruik van de juiste zoekbox.
  Vergelijk:
  Webwinkels> kan ik kiezen tussen otto, wehkamp, neckermann of bol.com. Dat zijn alle vier bedrijven die affiliatieprogramma's hebben lopen en terwijl er duizenden webwinkels zijn.
  Zeilkleding, zoekbox vrouwen> geen resultaat. Zoekbox beauty en fashion> geen resultaat.
  Boten, zoekbox sport> alleen maar resultaten nrc, volkskrant, sportwereld etc. Gesponsorde links geven boatschop, botenbank etc. Die zocht ik.
  Zoekbox nieuws, woord 'maddie'> 1e resultaat is AD stuk uit 2007
  Zoekwoord vrouwenmarketing, zoekbox marketing> artikelen MF, frankwatching etc. Ga ik naar Google krijg ik als 1e resultaat een pdf over vrouwenmarketing.

  De zoekmachine komt mij erg subjectief over. Zoek je iets m.b.t. marketing, dan krijg je alleen marketingsites, ook al staat er in de krant of algemeen weblog/site misschien veel interessantere stukken. Zoek je iets over sport, moet het wel uit de krant komen, alsof men alleen maar over sport leest en niet zelf beoefent etc.

  geplaatst op
 • @Jacobien. "Zoekwoord vrouwenmarketing, zoekbox marketing> artikelen MF, frankwatching etc. Ga ik naar Google krijg ik als 1e resultaat een pdf over vrouwenmarketing."

  Ik vraag me af of Hittery poogt om de algemene Google search te vervangen, of om wanneer je onvoldoende resultaat daarin vindt een gerichter alternatief te bieden, waardoor Hittery als tweede keus relevant is. Had je namelijk in dit geval eerst de 'gewone Google' gebruikt, had je direct resultaat gehad. Je bevestigt overigens hiermee wat mij betreft ook nogmaals dat ~4.000 sites te weinig zijn.

  Door een combinatie te maken van geadviseerde zoekboxen en een grotere hoeveelheid aan kwalitatieve sites, is de kans groter dat je wel resultaat krijgt. Je omschrijft dit voorbeeld:
  "Zeilkleding, zoekbox vrouwen> geen resultaat. Zoekbox beauty en fashion> geen resultaat."
  Ik neem aan dat je zocht naar zeilkleding voor vrouwen die fashionably verantwoord is? In dit geval zou het voordelig kunnen zijn dat als in de toekomst "Zoekbox beauty en fashion" wel resultaat levert op deze zoekcombinatie, dit ook aan de bezoekers gemeld wordt.

  Dat de zoekmachines subjectief zijn ben ik met je eens, dat mag je van de zoekboxen verwachten, van de zoekmachines minder.
  Vraag @Jeroen: mag ik aannemen dat sites worden toegekend aan specifieke machines? Dat maakt de ondervindingen van Jacobien moeilijk te verhelpen op korte termijn.

  Ik moet er overigens wel op letten niet de termen zoekbox en zoekmachine door elkaar te gooien om verwarring te voorkomen :-)

  geplaatst op
 • @Kevin: klopt: een zoekmachine doorzoekt alleen een vaste verzameling van relevante sites. Dus de marketing zoekmachine doorzoekt alleen 65 sites die specifiek over marketing schrijven. Dat beperkt zeker de resultaten, maar voorkomt ook dat je op bepaalde sites komt die nu bij google in de top 10 komen, en waar je relatief weinig aan hebt. Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo blijkt.

  Alle feedback is heel nuttig. Veel dingen ter verbetering, dat is duidelijk.

  geplaatst op
 • Onze vereniging staat er ook in maar is verder niet zo spannend. Wat was het beleid om sites op te nemen ?

  Of hebben jullie *.pagina.nl lopen overtypen voor de index ?

  geplaatst op
 • Voor geinteresseerden, er is inmiddels ook een Amerikaanse versie gelanceerd: Hittery.com.

  Of lees bijvoorbeeld de review van het concept op Readwriteweb (met 250.000 rss lezers een van de meest populaire blogs in de VS):

  Get a personal search engine dashboard

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.