De Pers positief in de pers

De Pers positief in de pers
, ANWB
@mdebruin

{title}Het gaat best lekker met het gratis dagblad De Pers. In juli 2008 verscheen nog overal in het nieuws dat ze mensen moesten ontslaan, er zou bijna 60.000 euro per dag verlies gedraaid worden en een jaar na start is de zaterdageditie gestopt. Na een moeilijke start, lees ik in de Volkskrant van donderdag 21 augustus dat Dagblad De Pers in 2009 uit de rode cijfers denkt te komen, onder andere door per 1 september 2008 de formule aan te passen.

De krant gaat zich meer richten op Economie omdat de proef met de Financiële Pers geslaagd is. Ben Rogmans (tegenwoordig directeur/uitgever) in De Volkskrant: ‘En het is journalistiek ook goed. Economie, finance, arbeidsmarkt, dat zijn toch de dingen waar het nu om gaat.’ Verder wordt de doelgroep aangescherpt tot hoogopgeleiden van pakweg 20 tot 45 jaar en wordt de distributie op kantoren fors opgevoerd.  ‘Nu liggen we op tweeduizend kantoren, dat moet een veelvoud worden. Zodat we ook de mensen bereiken die niet met het openbaar vervoer reizen’, aldus Rogmans. In het Volkskrant-artikel meldt Rogmans ook, dat investeerder Marcel Boekhoorn nog steeds ‘trots’ op en ‘tevreden’ is over De Pers.

De Pers op internet

In het onderzoek van Cebuco (pdf) dat Marco eerder publiceerde blijkt dat De Pers de best bezochte site heeft van alle gratis dagbladen. Gemiddeld bereik in percentages Portals van gratis dagbladen (STIR):

 • DAG 4,6
 • Metro 1,1
 •  
 • De Pers 6,1
 •  
 • Sp!ts 4,6

Persoonlijk vind ik dit best knap als je bedenkt dat Spits en Metro al veel langer bezig zijn. Vorig jaar won De Pers nog de prijs van beste nieuwssite in de verkiezing van Website van het jaar 2007 van Online Awards. Een paar dagen geleden startte de andere verkiezing van Website van het jaar 2008 maar daar is De Pers niet genomineerd. Als De Pers in 2009 inderdaad uit de rode cijfers komt, blijkt het ondanks aanloopproblemen en verliezen goed mogelijk om uit het niets een gratis krant uit de grond te trekken. Wat denken jullie? Gaat het ze écht lukken om te overleven?


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Sorry voor dit off-topic bericht maar waarom komt er geen Viral Friday meer ??

  geplaatst op
 • Inderdaad off topic. Nou vooruit dan. Hierbij de top 10 van deze maand van Youtube

  geplaatst op
 • Matthijs meldt mij net vanaf het terras: "Paul is op vakantie, volgende week weer viral friday! mag je
  commenten, ik zit op terras. :-)"

  geplaatst op
 • Hoe zit dat met die verkiezing? Ik mis wel meer genomineerden in de verschillende categorieën? Is populariteit geen logisch eerste benchmark? Berust short list op commerciële belangen en vriendjespolitiek? Misschien wel leuk om hier eens onderzoek naar te doen door MF?

  R

  geplaatst op
 • @RdeW: Volgens mij worden in de shortlist voor de Website van het Jaar verkiezing alleen STIR-sites meegenomen.

  geplaatst op
 • Volgens mij zijn Spits en Metro neergezet als gratis dagbladen en De Pers, net als Dag, veel meer als multimediaal nieuwsconcept (excusez le mot). Print-ads betalen vele malen beter dan online. Voor zover ik kan oordelen is Metro daarom commercieel een stuk gezonder, maar het is natuurlijk aan de mediawensen en -voorkeuren van adverteerders of dat zo blijft. Ik zou weleens willen weten hoe De Pers het doet ten opzichte van Nu.nl of NOS Teletekst online...

  geplaatst op
 • @ Luuk Ros: Aangezien De Pers en Nu.nl allebei bij de STIR aangesloten zijn is er wel het een en ander te vergelijken. Afhankelijk van de gekozen segmentatie is het bereik van Nu.nl zo'n 4 tot 6 keer groter dan dat van De Pers. Opvallen is dat ook in het segment waar de Pers zich op lijkt te richten, hoog opgeleiden, Nu.nl nog steeds een bereik heeft van 37,7% tegenover 7,4% voor De Pers. (gebaseerd op cijfers uit de STIR Webmeter™ van juni 2008)

  geplaatst op
 • Oh da's nog best veel, 7,4 procent. Ik heb het gevoel dat Spits overigens heel veel Traffic binnenkrijgt via Geenstijl. Zou zomaar het verschil kunnen uitmaken met het nogal vergelijkbare Metro.

  geplaatst op
 • Er is 0% kans dat De Pers eind volgend jaar geen verlies meer maakt. De enige onderbouwing die Ben Rogmans daarvan geeft in de Volkskrant is, dat 'er rationeel gewoon geen reden waarom de adverteerders niet zouden komen’. Zo weet ik er nog wel een paar. Er is rationeel gewoon ook geen reden waarom Nederland in 2010 geen wereldkampioen voetbal zou worden. En er is trouwens rationeel ook geen reden waarom ik volgend jaar niet met Cameron Diaz getrouwd zou zijn.

  geplaatst op
 • Fijn om te weten. Voor die tijd maar even aandelen van voetbal international inkopen. En o ja, alvast gefeliciteerd met Cameron Diaz.

  geplaatst op
 • Adformatie meldt vandaag dat de DAG per woensdag a.s. stopt met de papieren uitgave!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.