SlideshareReview (2): Het longtail business model

SlideshareReview (2): Het longtail business model
, Gemeente Nijmegen


Dit is de tweede editie van de wekelijkse SlideShareReview (zie hier de eerste editie). De slideshow hierboven is van Alexander Osterwalder ofwel Dr. Business model. Osterwalder definieert een business model als: “nothing else than a representation of how an organization makes (or intends to make) money”. In het kort: Hoe? Wat? Wie? En hoeveel levert het op? Het model bestaat uit 9 velden: value proposition, segment(s) of clients, communication and distribution channels, relationships established with clients, key resources, key activities, key partners, revenue streams en cost structure. In deze slideshow wordt de longtail-gedachte van Chris Anderson geprojecteerd op het business model concept

Hierdoor wordt duidelijk dat het zonder internet allemaal niet mogelijk was geweest: internet biedt het platform voor match-making (de virtuele marktplaats), het locatie-onafhankelijke en dus enorme bereik, de onbeperkte schapruimte en natuurlijk de klantrelatie-instrumenten.

Het business model concept is een tool bij strategische analyses en het zoeken naar innovatie kansen. Hoewel het model de complexe werkelijkheid prachtig vereenvoudigt vraag ik me bij dit soort modellen altijd af: is dit werkelijk een instrument om innovaties mee te bedenken of is dit slechts de “koe in de kont kijken”? Heel sterk is mijn vermoeden dat er meer komt kijken bij het vinden van innovaties laat staan het realiseren ervan.

Toch lijkt het wel een methode die toegevoegd kan worden aan de lijst van instrumenten is die je kunt gebruiken als je huidige business model onder druk staat zoals brainstorms, klantensafaris, trendanalyses, hot product scans, customer insights workshops, incubators enz enz enz. Misschien is het ook bruikbaar om de business kansen van nieuwe technologieën te ontdekken. Heeft iemand ervaring in het gebruik van het model?


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Wij hebben het (ten dele) toegepast in ons nieuwste vergaderconcept http://www.seats2meet.com. Dit disruptive concept is, zo hebben we vastgesteld via een benchmark onderzoek, 3x zo winstgevend als de gevestigde orde/modellen. In het nieuwe boek van Alex en op zijn blog binnenkort vertelt hij over ons....wij zijn vereerd dus!

  geplaatst op
 • Alexander geeft zelf een aantal voorbeelden in een vers filmpje made by Erwin Blom.

  http://vimeo.com/1705681?pg=embed&sec=1705681

  geplaatst op
 • Inderdaad mooie case Ronald!

  Ik had op upstream.nl al kort verwezen naar de presentaties van Erwin Blom en Alexander Osterwalder tijdens congres 'I Love Businessmodellen', maar ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de andere sprekers. Iemand?

  geplaatst op
 • Zeer nuttige informatie met betrekking tot de longtail van producten. Het is gewoon goed om ook via de zoekmachines in te spelen op de specifieke wensen een consument heeft.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.