Rondom 10 over Infostress
Gisteravond ontving Cees Grimbergen in Rondom 10 een aantal gasten (waaronder Ritzo ten Cate) waarmee hij discussieerde over informatiestress (of infostress):
(…) We bellen, sms’en, chatten, mailen, internetten en schrijven blogs vol (blogs die we ook weer moeten lezen). En dan is er het hippe twitteren, de hele wereld via internet kort laten weten wat je aan het doen bent. En zo weet iedereen hoe de seks met je nieuwe vriendje was of dat je op dit moment aan het stofzuigen bent. De moderne mens is voortdurend bereikbaar, beschikbaar én traceerbaar. Én liefst alles tegelijk. Dat heet ‘multitasken’. Privé en op het werk. (…)
Interessant onderwerp, maar helaas erg eenzijdig belicht in de uitzending van Rondom 10. Waar waren nu de echte multitaskende digitale netwerkers die digitale communicatie juist zien als een kans om efficienter te kunnen leren, werken en socializen?
Geinterviewd werden 2 innovators en 10 laggards. Hiermee toont de redactie van Rondom 10 zijn eigen plaats in het spectrum, ergens bij angstige late majority, aan het eind van de levensfase van het containerbegrip “Infostress’
Gemiste kans voor de omroep, want aandacht aan het oplossen van het probleem heeft nu meer waarde dan de aandacht voor het bestaan ervan.
Lifehacking ‘a la Dijkgraaf’ bij Teleac een idee?
Nee joh! Niet bij Teleac! Dat kijkt geen hond meer! Dat doen we op een online videosite!
Weet iemand hoe de redactie van R10 tot de selectie van aanwezigen is gekomen? Ben wel benieuwd hoe dat proces is gegaan.
Marco ik weet (via Twitter) dat Vincent Everts gebeld is (waarom hij er niet zat weet ik niet) en ik weet (via mijn mobiel) dat @Puur gebeld is. Die laatste heeft mijn naam doorgegeven omdat ze zelf niet kon, maar ik ben niet gebeld. Ik hoorde gisteravond (via Twitter) dat Frank Meeuwsen en nog wat mensen van Lifehacking ook benaderd zijn (maar er ook niet waren). 😉
@Puur had het gevoel dat ze op zoek waren naar “rampverhalen” dus mensen die er ziek van worden of niet functioneren. Wij passen niet in dat plaatje.
@Petra: in dat geval moeten we R10 dus niet de schuld geven; ze hebben blijkbaar hun best gedaan om wel ervaren gebruikers in de studio te krijgen.
ik had liever de positieve aspecten van informatie delen op internet gezien. Het is jammer dat de vooroordelen die er bestaan bevestigd zien te worden door een aantal die de balans niet weten te vinden. Je zal altijd een groep hebben die eruit springt door overmatig en dwangmatig gebruik, en juist die eruit lichten is wat rondom10 geprobeerd heeft. Ook jammer om die vervelende amerikaan er weer bij te halen..
Huh? Een tijdje terug las ik hier nog iets over infostress en een Marco die na zijn vakantie gewoon al zijn mail op gelezen zette en nu is er plotseling niets aan de hand en belicht rondom 10 het maar eenzijdig???
@Petra @Marco Derken de relativering van Marco verzacht dan e.e.a., maarrrrr… als de redactie van R10 de blogeigenaren van MF, DC en Frankwatching even hadden gecontact dan uh.. waren er vast wel wat meer aansprekende vertegenwoordigers geweest in de studio die genuanceerder de new media economie hadden kunnen toelichten.
Mijn kritiek zit hem vooral in het feit dat ze de kijkers(zijn er best veel op een zaterdagavond rond 10 uur) en daarmee opinie in Nederland op een verkeerde manier voorlichten.
Taco Oosterkamp en ik zijn vanuit lifehacking.nl benaderd. Heb een half uurtje met de redactie aan de lijn gehangen om mijn perspectief te schetsen en vriendelijk te bedanken. Mijn intuitie liet me gelukkig niet in de steek. Infostress en multitasking issues wil ik best duiden en delen, mits er door de redactie de juiste tijd, en context wordt geboden, hetgeen hier niet het geval was.
Infostress an sich is eigenlijk onzin, als je een bibliotheek binnenloopt krijg je ook geen paniek- of angstaanvallen. Feit is dat er meer informatie dan ooit op onze radar verschijnt en dat de meeste mensen nog niet geleerd hebben om met behulp van slimme, snel te leren gratis technologie een filter in te stellen voor die informatie.
Vanuit lifehacking.nl proberen we mensen daarvan bewust te maken, met praktische inzichten en tips, en geven we op Lifehacking Academy en ikzelf bij mijn lezingen daar een maatschappelijk en economisch perspectief bij.
De komende 10 jaar gaan de babyboomers massaal met pensioen en krijgen we een groot aantal uitdagingen als samenleving die mijns inziens deels op te lossen zijn met de kennis die de digitale voorhoede nu al heeft.
Jammer dat de NCRV die kant niet verkend heeft. Overigens werd ik dezelfde dag dat ik door Rondom 10 gebeld werd, benaderd door NCRV’s ‘Man bijt hond’ of ik op stel en sprong met een ambtenaar mee wilden lopen vanuit een lifehacking perspectief. Mits ik voor 11.00 reageerde, anders hoefde het niet meer. Ook daar heb ik vriendelijk bedankt.
Natuurlijk is infostress wel degelijk een probleem voor veel mensen, want niet iedereen heeft evenveel discipline en kennis om de trucs van de lifehackende voorhoede te kunnen toepassen. Dat doet echter niks af aan de immer vooringenomen manier van tv-maken die Rondom Tien erop na houdt. Wie herinnert zich nog de uitzending over Second Life en World of Warcraft? Cees Grimbergen presenteerde de conclusie alvast aan het begin: beide virtuele werelden waren slecht, want verslavend. Voor het gemak had hij die afgrijselijke verslavingsexpert Keith Bakker opgetrommeld. Bakker zat op een podiumpje en torende hoog uit boven het publiek. Zo won hij het debat al bij voorbaat. Slechte journalistiek, dat Rondom Tien.
@Jacobien: ten eerste vraag ik in de reacties naar het selectieproces voor deelnemers aan de discussie (en relativeer ik de eenzijdige belichting van R10). Ten tweede zit hier iemand in de studio die het heeft over infostress nadat hij slechts 200 emailtjes in zijn mailbox heeft zitten na een vakantie van enkele weken (kijk voor de aardigheid even terug over wat voor aantallen we het destijds hadden).
Ik heb de aflevering niet helemaal gezien. Dat wil ik nu nog wel even doen.
Het stuk van wat ik heb gezien, heb ik me het meest geërgerd hoe er tegen de twee jonge meiden werd gepraat. Alsof het gene wat ze doen slecht is en niet sociaal. Vooral die vraag van die Keith wanneer ze zonder “afleiding” met het gezin hebben gepraat en gegeten. Dat is voornamelijk een kwestie wat je gewend bent en waar je waarde aan hecht
Wat ik gezien heb, zijn allemaal cliche vooroordelen die men 50 jaar geleden ook al uitsprak over de opkomst van de televisie en film in ons huis. Inderdaad was er amper iemand die werkelijk weet hoe nieuwe media werken en hoe je er mee om moet gaan. Jammer, dat is een gemiste kans.
Deze bange over-beschermende houding tegenover de nieuwe media zie ik overal wel terug als we het over mediawijsheid en digitale geletterdheid hebben. Ik hoop dat we die fase snel voorbij zijn, zodat we ook de kansen kunnen benutten.
Ben met meeste reacties eens dat het programma een nogal negatief startpunt koos. Met een discussieprogramma op TV kan je dat ook wel inschatten.
Mijn mening is dat mensen hun tijd anders gaan indelen. Zij kunnen steeds meer en beter keuzes maken welke informatie verzoeken, welke handelingen, welke doen, etc. zij wanneer en waar kunnen doen. Dat is iets positiefs.
Het lastige is natuurlijk dat voor sommigen dit breed pallet aan mogelijkheden tot stress kan leiden. Grenzen vervagen tussen werk en prive, tussen plaatsen. Probleem is dat sommoigen zichzelf of de mogelijkheden niet kunnen zetten. Voor hen wordt de wereld er dan niet makkelijker op.
Het is dus zaak om niet een “one size fits all” aanpak te hebben. Voor bepaalde mensen, in bepaalde functies, in bepaalde branches is het relevant om connected te zijn. Voor anderen niet. Eén element kan je daarbij ook niet overslaan: welk karakter heb je? Vond daarom Keith Bakker’s quote wel aardig: “Er is niks mis met mobieltjes en e-mail, het ligt aan de mens. Eigen verantwoordelijkheid. Mensen moeten ook zonder kunnen” .
@Ritzo ten Cate
Goed dat een inside deelnemer aan de R10-discussie reageert. Wat was jouw reden -behalve promo voor je business- om deel te nemen aan de discussie? Had de positieve belichting van het gebruik van social media een kans in de bezetting en discussie bij R10?
En.. twee vrouwen aanvallen op het feit van ‘multitasking’; is dat niet wat na-ief. Ik bedoel; zijn vrouwen niet bij geboorte reeds multitasking 🙂 ?
Het lijkt me zinvol de discussie te ontleden. Enerzijds is er de vraag of wij niet ten onder gaan aan een infoblast. Het antwoord is ‘ja’ als je jezelf dat lijdzaam laat overkomen; nee wanneer je leert te selecteren. Vrij logisch dat kinderen en enkele voorlopers de instrumenten daarvoor beter kennen dan de gemiddelde Nederlander en daarmee ook beter kunnen omgaan. Gemiste kans van R10 is dat de ‘achterblijvers’ niet uitgelegd kregen hoe ze die instrumenten in eigen voordeel kunnen gebruiken.
Ander aspect van de discussie is hoe je de instrumenten benut, vereenvoudigd tot de vraag of multitasken een kwaliteit is. Ik meen van niet. Multitasken is niets meer dan ‘verschillende dingen tegelijk doen’. Dat deed ik in mijn schooltijd ook al en ik beweerde – net als de twee meiden – dat ik er nog goed in was ook. Laten we dat betreft elkaar niet voor de gek houden. Je kunt een aantal dingen tegelijk doen en daarbij zelfs resultaten boeken, maar de kans dat op een van de afzonderlijke onderdelen het resultaat optimaal is valt te betwijfelen. Je manoevreert jezelf naar middelmaat omdat je jezelf de concentratie niet gunt om op bepaalde punten tot het gaatje te gaan. En dat is soms nodig om de echte sprong vooruit te maken. Het is het verschil tussen afleiding en gerichte aandacht. Als je kinderen dat onderscheid laat inzien dan beseffen zij ook wel dat ‘jezelf afsluiten’ soms zinvoller is dan ‘constant op iedereen aansluiten’.
Kortom, mijn dochter mag mij leren hoe ik het beste kan twitteren, ik leer haar wanneer focus en aandacht gewenst is.
Wat ik een mooie theorie vind is dat ‘wij mensen’ in staat zijn om te veranderen. We zijn in staat om nieuwe vaardigheden ontwikkelen wanneer daar behoefte aan is. Vaak gaat dit ook samen met het afsterven van ‘oude’ vaardigheden (zodat er eigenlijk weer ‘plaats’ gemaakt wordt voor nieuwe).
Een leuk voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld hoofdrekenen. Iets wat veel mensen vroeger goed konden, maar wat mensen nu niet meer goed kunnen.
Die lege plek zou prima ingevuld kunnen worden door nieuwe vaardigheden die voorkomen dat we in de infostress schieten.
@jeroenmirck okay Jeroen, ga jij dan terug naar de vulpen en rijtjes schrijfblok?
Tools zijn al zo oud als de mensheid. En elk tool lijkt in het begin zeker niet altijd nuttiger en efficiënter dan de vorige tools. Steen was sterker dan hout. Brons was makkelijker, flexibeler en scherper. IJzer bleef langer sterk, etc, etc.
De huidige tools proberen informatie beter, makkelijker, deelbaar en bruikbaar te maken (o.a….). Kunnen mensen dan zonder? Tuurlijk! Maar dan kunnen we ook zonder elke andere vorm van innovatie. Berenvellen aan met zijn allen en snijden maar die knotsen!
Lijkt mij een mooi experiment voor een Big Brother-achtig programma, maar niet voor Rondom 10. ;-D
@Ewout: Don’t shoot the messenger! 😉 Verder lijkt me dat een prachtig format, een BB-Neanderthaler-Captain-Caveman-back-to-basics-rondhuppelen-in-je-berenvel-op-de-praire-tv-programma. Verhelderend, als wat bekende NL internet- en gadgetgoeroes zich daarvoor zouden aanmelden (ik noem verder geen namen).
@EwoutWolff: Inderdaad, ik ben slechts de boodschapper. Ik citeerde bovendien iemand van wie algemeen bekend is dat hij juist heel erg voor dit soort ontwikkelingen is. Ook ik geloof natuurlijk in nieuwe vormen van sneller en effectiever communiceren, maar het is niet allemaal goud wat er blinkt. Zo zie ik veel mensen twitteren op een manier die bijzonder weinig te maken heeft met het optimaliseren van hun bureauwerkzaamheden. Dat is niet erg, maar voor die mensen draagt Twitter dus niet echt bij aan het bestrijden van infostress. Het is veeleer een afleiding die extra infostress kan veroorzaken. Dat is wat ik (en ongetwijfeld ook Martijn Aslander) belangrijk vind in deze discussie: nieuwe tools kunnen het werkzame leven effectiever maken, maar dan moet je wel weten hoe je ze moet gebruiken. Early adopters overschatten wat dat betreft vaak de mensen die een aantal stappen achter hen aan lopen.
@Patrick Petersen Reden voor mij om deel te nemen aan de discussie in R10: mijn (lees ‘onze’) kijk op gebruik Twitter was nogal verrassend voor de redactie. ’t Leek me waardevol om die stem te vertegenwoordigen. Is kijkend naar reacties ook uit de hoek van de niet-ingewijden goed gelukt: “ah, dus dat is twitter! Leuk…” Wel wat jammer dat er wat lacherig werd gedaan, vooral de schaduwzijde werd belicht en er niet een slotakkoord werd aangeslagen, maar OK. Daar zijn blogs als deze voor 😉
En verder natuurlijk leuk en leerzam om’ns mee te maken. ‘k Heb al de nodige media ervaring maar nog niet eerder live op landelijke TV. 😉
@ Marco,
Het ging me om het principe. Er wordt nu door een groot aantal mensen hier gedaan of infostress iets is voor mensen die nog achterlopen of gewoon sukkels zijn.
Dit terwijl er hier genoeg berichten zijn verschenen over infostress en men het dan opeens allemaal herkend; mensen die gestopt zijn met twitter omdat het te veel tijd kostte, mensen die niet meer allerlei blogs lezen, mensen die opgehouden zijn met hun sites etc.
Misschien werden allerlei zaken in Rondom 10 eenzijdig belicht, maar de mensen die nu opeens doen alsof ze zich er totaal niet in herkennen en doen alsof ze alles prima onder controle hebben, vind ik wat hypocriet.
More info…
Writing a medical thesis or dissertation is a task done by almost all postgraduate and master’s medical students. Dissertation is derived from the Latin word disserto which means discuss. It is essential to write successful medical papers such as medicine essays and medical thesis papers. There are several reasons as to why students write medicine essays. One of the reasons is to promote enhancement of critical judgment, research skills as well as analytical skills. Moreover, medicine essay writing produce students with the ability to 4evaluate and analyze data critically.
The initial step for writing medicine essays is to choose a topic. A writer should have at least three topics to choose from. The topic has to be interesting, feasible and relevant. It is essential to write quality medicine essay. Hence, students need to have analytical skills and perfect writing skills. The writing skills will enable them write outstanding essay papers that can be highly regarded by instructors and professors. Teachers often require a lot and expect a lot from their students in terms of medicine essay writing. for this reason, students find essay writing to be an extremely difficult task and hence resort to buying custom medicine essays.
A custom medicine essay has to be written by professional writers who are qualified in the field of nursing. Moreover, the custom medicine essay has to be original and plagiarism free. This means that it has to be written from scratch by experts with many years experience. The many years experience should enable a writer to write any form of medical paper including medical thesis, medicine essay and even medicine research paper. Moreover, experience will enable a writer to write a medicine essay that can guarantee academic success.
Students get custom medicine essays from custom writing company. It is essential to choose the best company so that one can get the best custom medicine essay. The best and the most reliable medicine essay writing company should have some unique characteristics such as affordability and the ability to provide original and superior quality medicine essays. The other quality is that the company has to hire expert writers who can write quality medicine essays and other types of medical papers. The essays should not only be quality but also plagiarism free and free of grammatical and spelling mistakes.
A custom medicine essay has a similar structure to any other academic essay assignment. It has an introduction that introduces the topic and tells the reader what the essay is all about. The second section is the body that has many paragraphs supporting the main topic. Finally there is the conclusion that briefly summarizes what has been discussed in the body section of the essay. Students should choose reliable writing companies so that they can get quality custom papers on several fields such as technology, sociology and law in addition to medicine field.
Our custom writing company is the best company that all clients should rely on when in need of any given type of medicine paper. We provide quality papers that not only plagiarism free but also original. Moreover, our custom papers are affordable and able to guarantee academic excellence at all times. All our medical papers are reliable and sure of satisfying clients at all times.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!