Welke RSS reader gebruik jij eigenlijk?

17 september 2008, 20:07

Welke RSS Reader gebruik jij eigenlijk?

Het is al weer ruim 1,5 jaar geleden dat ik met enige regelmaat schreef over RSS-readers. Enerzijds omdat RSS (Really Simple Syndication) voor mijn inmiddels net zo gewoon is als bijvoorbeeld e-mail of SMS. Anderzijds omdat ik het idee heb dat er de laatste jaren ook niet zo heel veel ontwikkelingen meer zijn op het gebied van RSS-readers.

Toch blijkt dat nog veel internetgebruikers niet of nauwelijks weten wat RSS is en hoe je dit kunt gebruiken. Deels heeft dit te maken met de verschuiving in de manier waarop RSS wordt gebruikt. Tot voor enkele jaren moest je als internetgebruiker nog wel wat handelingen verrichten om RSS te gebruiken. RSS-reader installeren, RSS-feeds opzoeken en dan de bijbehorende links kopieren naar je RSS-reader. Vandaag de dag zie je dat veel gebruikers gebruik maken van de geintegreerde RSS-reader van Internet Explorer, Outlook of Firefox. Daarnaast zijn persoonlijke startpagina’s als iGoogle (Google Persoonlijke Homepage) of Netvibes, die voor een belangrijk deel zijn gebaseerd op RSS-feeds, enorm populair.

1,5 jaar geleden telde Marketingfacts ruim 5.000 RSS-lezers, op dit moment zijn dat er ca. 14.000. De daling in gebruik van desktop RSS-readers heeft zich het afgelopen jaar nog verder doorgezet. Google (met o.a. iGoogle en de Google Reader) is met een aandeel van ruim 50 procent veruit het meest populair onder de RSS-lezers. Daarna volgen Netvibes, Bloglines, Newsgator Online, Microsoft Windows RSS (o.a. IE7 en Windows Live) en Firefox Live Bookmarks. Pas op de zevende plek komt de eerste desktop RSS-reader, ie FeedReader. Een kleine groep RSS-lezers maakt gebruik van Outlook 2007 als RSS-reader. Heb het zelf ook een tijdje gebruikt maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt en de performance is dramatisch bij gebruik van groot aantal feeds dat ik al snel weer ben terug gestapt op FeedDemon (die overigens nog maar heel weinig wordt gebruikt volgens de statistieken).

In de top-10 geen specifieke mobiele RSS-readers zoals LiteFeeds of PocketRSS. Daarbij moet worden opgemerkt dat de meeste eerder genoemde RSS-readers ook een mobiele versie hebben. Vooral de mobiele versies van de Google-applicaties zijn erg populair.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

21 Reacties

    Feeder

    Google Reader natuurlijk. Wie anders? 🙂


    18 september 2008 om 03:19
    Chantal Coolsma

    Ik gebruik Mail in Mac OS X als RSS Reader. Heb dus “Anders” gestemd.


    18 september 2008 om 03:43
    Haico

    Ik ben een beetje verbaasd dat Symbaloo niet in de lijst voorkomt?


    18 september 2008 om 04:39
    media

    @Haico: Sumbaloo is leuk, maar wordt het ook al veel gebruikt?


    18 september 2008 om 04:43
    hugolouter

    Bloglines yay!


    18 september 2008 om 04:46
    Maaike

    Ik gebruik Sage, dat is een handige extensie voor Firefox.


    18 september 2008 om 05:12
    Lodewijk de Groot

    Ik Gebruik iGoogle al sinds het begin en ben eigenlijk om die reden nooit naar andere readers gaan kijken.


    18 september 2008 om 05:13
    Pelle

    Ik gebruik SharpReader. Heel fijn ding 🙂


    18 september 2008 om 05:34
    Sjef Kerkhofs

    Google Reader inderdaad! Voorlopig zit ik nog bij de meerderheid 😉


    18 september 2008 om 07:12
    Paul Hottinga

    Ik gebruik Netvibes werkt heerlijk. Verschillende tabladen en mooi per site/feed een overzicht van de berichten.

    Vind het erg fijn werken, ook op de iPhone.


    18 september 2008 om 07:56
    Rob de Bruyn

    Rss in mijn browser betekend dat ik er meer op moet letten en de Outlook 2007 heeft segmentatie mogelijkheden door mappen te gebruiken, je ziet de volledige feed in je mailvenster en je kan hem als een e-mail weer doorsturen.

    dat kan met Google Reader ook allemaal. Ben een tevreden gebruiker


    18 september 2008 om 08:49
    lbroekman

    Netvibes i.c.m. Twitter. Daarvoor Pageflakes. Daarvoor iGoogle. Daarvoor Bloglines.

    Zal best zo zijn dat Google Reader ‘beter’ is, maar de alles in 1 oplossing van Netvibes (feeds, bookmarks, mail, UGC) verslaat alle andere tools IMHO. Wat ik handig vind is dat ik na uren/dagen andere prio’s niet tegen 600 unread feeds aankijk, maar per feed de meest recente kan scannen. Echt,echt, echt belangrijke zaken pik ik toch wel op Twitter op. Als een blog een Twitterfeed heeft, dan haal ik de info daar op.


    18 september 2008 om 10:03
    Gerard van Enk

    En wie maakt er juist minder gebruik van een feedreader, maar meer van zijn/haar sociale netwerk?


    18 september 2008 om 10:41
    media

    @Gerard: ik denk dat dat de volgende stap is; ik merk inderdaad dat ik steeds meer vertrouw op mijn sociale netwerk op o.a. twitter en steeds vaker de feeds laat voor wat ze zijn (vooral op momenten dat ik het druk heb).


    18 september 2008 om 10:55
    Marcel van der Laan

    eerst gebruikte ik netvibes waar ik al m’n pagina’s geordend had. Overgestapt op google reader, mede door snelheid (netvibes kent geen ‘mark all as read’ en dus moet je dat voor elke feed afzonderlijk doen) en de mobiele versie van google reader.

    Waar ik maar wil m’n feeds controleren is toch het belangrijkst voor mij. Via sociale netwerken vind ik nog lastig, mis ik toch te vaak interessante dingen. Zo biedt een sociaal netwerk mij nog niet echt de mogelijkheid om in te loggen en alleen relevante nieuwe updates te lezen. Nog te vaak en te veel zoekwerk naar interessante content waarbij de noise vaak overheersend is.


    18 september 2008 om 11:45
    Fred Zelders

    Ik gebruik de feed-reader in Safari (de browser van Apple). Ook als ik op een PC/Laptop werk.

    Dus ‘Anders’ aangevinkt.


    18 september 2008 om 16:42
    sequence

    Vroeger wel eens Sage voor FF gebruikt, maar al lange tijd trouwe gebruiker van Google Reader. Blijft handig en is ook op m’n iPhone ideaal te raadplegen (handig in de bus enzo ;)).

    Enne iGoogle gebruik ik voor RSS feeds van sommige fora. Aangezien die feeds te snel wisselen om in een Google Reader mee te nemen, gooi ik ze op mijn Google voorpagina zodat ik ze tussen het zoeken door snel ff kan scannen.


    19 september 2008 om 05:31
    Ton Zijlstra

    Ik ben nog steeds op zoek naar een feedreader die het me toestaat om gehele feeds van tags te voorzien (dus niet de items in feeds, wat door sommigen wel wordt ondersteund). Door het taggen van feeds zou ik veel betere doorsnedes kunnen maken. Nu is het behelpen met een mappenstructuur (=taxonomie).

    Momenteel gebruik ik NetNewsWire en Vienna naast elkaar, met voorkeur voor NetNewsWire.


    19 september 2008 om 05:39
    Marco Raaphorst

    Google reader in combinatie met Feedly (omdat deze ook communiceren).


    19 september 2008 om 06:40
    martijn aslander

    Ik geef dagelijks lezingen door het hele land over de netwerk- en informatiesamenleving. Of ik nu op hogescholen kom, bij businessclubs of bij ministeries en multinationals, meestal heeft maar een paar % van RSS gehoord, laat staan dat ze het gebruiken.

    Nadat ik uitleg wat je aan een persoonlijke informatieradar hebt (google reader is my weapon of choice) lijkt het erop dat bijna iedereen RSS wil en gaat gebruiken….

    Ter info!

    (ps ik volg een kleine 900 feeds via google reader, op een paar mapjes die mission-critical zijn na verwerk ik ze binnen een half uur per dag, wat van waarde is voorzie ik van een ster, en die starred items list exporteer ik naar netnewswire, waarna ik vrij snel alles doorblader als ik in de trein zit)


    20 september 2008 om 16:45
    Jurjen Koopmans

    Online / geen softwaredownload nodig: My Yahoo!

    Als ik aan het internetbellen ben: Raketu


    22 september 2008 om 11:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!