Twitjobs eerste Nederlandse vacatureplatform op Twitter
Bas van de Haterd schrijft regelmatig op Marketingfacts over werving en selectie via sociale media. Het principe is eigenlijk simpel, zoek op die plekken waar de juiste mensen komen naar nieuwe medewerkers voor je bedrijf. Online hebben we het dan over sociale netwerken, weblogs, fora en sinds vorig jaar ook microblogplatform Twitter.
Nu is het gebruik van Twitter voor vinden van een baan niet nieuw en bestaan er internationaal ook al initiatieven als TwitHire. Sinds deze week is daar ook het eerste Nederlandse vacatureplatform op Twitter bijgekomen. Media Embassy lanceerde deze week Twitjobs.
Twitjobs is een vacatureplatform waar gebruikers zelf bepalen welke vakgebieden ze via Twitter willen volgen. Volgers van het platform ontvangen maximaal twee keer per dag een vacature in een door hen geselecteerd vakgebied.
Steven Jongeneel, Managing Director van Media Embassy, gebruikt Twitter zelf als medium waarmee hij onderweg op de hoogte blijf van wat zijn vrienden doen en wat er in het nieuws gebeurt. Omdat hij persoonlijke boodschappen post, heeft hij ervoor gekozen om zijn account te beperken tot een beperkte kring. Jongeneel gebruikt Twitter uitsluitend mobiel.
Op mijn vraag hoeveel Nederlanders gebruik maken van Twitter en of zijn doelgroep daaronder valt, antwoordt Jongeneel het volgende: “Over het aantal Nederlandse gebruikers bestaat weinig duidelijkheid. Een jaar geleden deed Frankwatching een schatting van 2.000. Onze schatting is dat er 10.000 – 15.000 Nederlanders actief zijn op Twitter en dat deze groep snel groeit. Naar verwachting is een groot deel van deze groep in media, marketing en communicatie. Dit is natuurlijk ook de reden waarom Twitjobs zit op dit moment concentreert op online.”
Twitjobs is voor Media Embassy een experiment. Het gaat ze niet om het aantal followers maar om te leren van de interactie. Jongeneel noemt het experiment geslaagd als als Media Embassy hun klanten niet alleen een inschatting van het potentieel kunnen geven, maar vooral concreet advies in de best practices voor het gebruik. Zelf vindt Jongeneel Dell een aardig voorbeeld. “Zij gebruiken Twitter om koopjes te pushen in combinatie met een coupon. De meeste bedrijven posten simpelweg een RSS-feed door Twitter, Dell post specifieke berichten voor Twitter. Dat lees en voel je. Dit soort resultaten en ervaringen willen wij concreet kunnen vertalen in advies.”
Vraagt zich af hoe je een vacature daar geplaatst krijgt!? Initiatief is leuk, helemaal omdat het weer eens om een NL concept gaat!
De volgende stap is alle media/online vacatures te bundelen op een plek bv marketingfacts.
Ik heb mijn nieuwe baan via Twitter gevonden!
Leuk initiatief. Nu nog het eerste ontslag via Twitter en het medium wordt echt volwassen 😉
@canol: kun je daar iets meer over zeggen?
Wellicht niet nieuw in de markt, maar ik vind het in ieder geval erg positief om te zien dat dergelijke media platformen ook in Nederland gestart worden! Jammer van de icoontjes op de front-page, die ben ik de laatste paar dagen al tegen gekomen op free-icon sites…
@Rene,
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? En die icoontjes zijn toch duidelijk?
Ik ben er nog niet helemaal achter wat ik er van moet denken. Ik zoek nog een beetje de toegevoegde waarde van het concept. Het is op zich gewoon een ander medium wat je als organisatie kan gebruiken. Net als RSS (wat nog veel te weinig bedrijven aanbieden) of e-mail alerts voor nieuwe vacatures. Ik zou dus vanuit bedrijven kunnen indenken dat je je ook via Twitter kan aanmelden voor updates.
Hetzelfde geldt dan voor jobboards natuurlijk en dit zou een nieuw jobboard achtige functie zijn. Maar een geheel nieuwe dienst? Ik weet het niet.
Ook is werven via sociale media inderdaad precies wat je zegt Marco, zoek mensen op waar ze zich vinden. Bijvoorbeeld hier op marketingfacts. Maar op Twitter zit je, zoals wel vaker gezegd, in een kroeg waar je zelf je deurbeleid bepaald. Dus kan je de mensen enkel opzoeken als ze je al toe hebben gelaten en dan valt bij mij opnieuw de vraag: waarom zou ik dat doen? Wat is nu de unieke toegevoegde waarde van twitjobs voor mij als werkzoekende twitteraar (als ik dat zou zijn)?
Op dit moment doe ik onderzoek (scriptie) naar de mogelijkheden die Microblogs (zouden kunnen) bieden voor recruitment.
Ook ik zie nog niet echt de toegevoegde waarde in dit concept. In het verhaal hierboven staat dat ze vooral willen leren van de interactie. Nu vraag ik mij wel af er er ook daadwerkelijk interactie zal plaatsvinden op Twitter, in andere woorden: zit er bijvoorbeeld iemand achter het Twitter-webdesign-account die ook echt terug-Twit?? Ben benieuwd, 1 ding weet ik wel:
passief aanwezig zijn op Twitter levert geen good-will op bij de Twitteraars… betrokkenheid is hierbij ‘key’.
@JPHoogeveen: goed punt en helemaal eens met je slotopmerking: “passief aanwezig zijn op Twitter levert geen good-will op bij de Twitteraars, betrokkenheid is hierbij key.”
Allen bedankt voor jullie feedback.
@Bas: De toegevoegde waarde van Twitjobs zit in de combinatie van relevantie, het gebruiksgemak en de service. Twitjobs selecteert alleen vacatures waar wij zelf enthousiast van worden. Door deze op een vast moment en maximaal twee maal per dag te posten blijven followers geïnformeerd. Ook kunnen ze vragen stellen en feedback geven aan onze Twitter-agent.
@JPHoogeveen: Followers kunnen inderdaad vragen stellen aan onze Twitter-agent. Deze persoon beantwoordt overigens niet alleen vragen, maar zal zelf ook geregeld om feedback vragen. Met deze inzichten kunnen wij Twitjobs weer beter maken.
@Steven Jongeneel
Dat kan zeker een meerwarde voor het concept betekenen. Ben erg benieuwd hoe dat gaat werken en wat dat oplevert aan publieke interactie. Als alles via DM gaat op Twitter, is de informatie niet toegankelijk voor de overige latente werkzoekenden. Via @replies zou het een hoeveelheid extra interessante info opleveren per werkgebied. Misschien zou de Twitter-agent zijn/haar followers beter ook terug kunnen followen, zodat dit (naar mijn mening) makkelijker werkt.
Ga het allemaal goed in de gaten houden. Succes.
@steven: interessant, maar daarmee bega je in mijn optiek dus precies de fout waarom inmiddels de helft van alle hoger opgeleiden geen zaken willen doen met W&S;bureaus. ‘wij selecteren alleen vacatures waarvan wij zelf enthousiast worden’. Maar… het gaat toch om een vacature waar ik als potentiële werknemer enthousiast van wordt? En dan boeit het me dus totaal niet of dat er maximaal 2 of 10 zijn, als ze allemaal maar 100% getarget zijn. Maar dat kan je niet, want je bouwt geen individueel profiel op, je kan je aanmelden op een algemene twitjob agent. Dus wat je doet is een extreem persoonlijk medium toch weer ‘veronpersonaliseren’ (mag ik die in de Van Dale erbij?)
Daarom heb ik sterk mijn twijfels. Je doet namelijk precies wat alle partijen nu al doen, je werkt vanuit de optiek van zenden. Ongeacht de selectie aan de voorkant, die is niet op de persoon, dus kan nooit goed getarget zijn. Dus vandaag dat ik sterk twijfel over de relevantie (wat voor jou relevant is, is voor mij dat niet per sé) en met alleen gebruikersgemak red je het vrees ik niet.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!