
Jaap.nl blijft mij aangenaam verrassen. Waren zij de eerste die een blog hadden zodat bezoekers vrijelijk hun mening kwijt konden en JAAP zelf ook inzicht gaf in nieuwe ontwikkelingen, nu geven zij ook hun onderzoeken prijs via de Jaap Woningmarkt Monitor. Naar mijn mening een erg goede ontwikkeling in de huisenzoeksitesmarkt. Eindelijk wordt de eenzijdige etalage van woningen opengesteld voor interactie, en dat gaan er meer moeten doen!
Nu heeft JAAP dit natuurlijk niet zelf verzonnen, volgens mij hebben zij hun monitor en muis goed te luisteren gelegd bij hun Amerikaanse evenknieën Redfin, Trulia en Zillow. Deze websites zijn sowieso de moeite waard om eens nader te bestuderen om te kijken wat voor de Nederlandse markt interessante toepassingen kunnen zijn. Hans Voorn, directeur Jaap.nl, geeft aan dat: “… Amerikaanse sites als Realtor en Zillow veel statistieken weergeven en sentimentmetingen zoals wij nu hebben gelanceerd. We kijken daar goed naar en kijken wat we voor Nederland ook kunnen ontwikkelen. We gaan uitgebreide statistieken over de Nederlandse huizenmarkt produceren.” Deze transparantie zou in ieder geval tot gevolg kunnen hebben dat de consument een ander geluid te horen krijgt dan de navelstaarderige, zalvende en bemoedigende woorden van financiële adviseurs en makelaars. Deze hebben namelijk geen belang bij een correcte weergave van de weerbarstige werkelijkheid.
De JWM van Jaap zal regelmatig worden gepubliceerd om iedereen inzicht in de markt te geven. De uitkomsten zijn op dit moment niet verwonderlijk. Gezien de onzekerheid op de financiële markten, is niemand snel geneigd grote speculatieve uitgaven te gaan doen. Eerst cash-in dan pas cash-out. Dat bevestigt het eerste onderzoek van Jaap ook en het wordt tevens bevestigd door Huizenzoeker.nl. Oprichter Tusveld van Huizenzoeker.nl merkt via Emerce op dat er veel te koop staat: “Er is meer aanbod en mensen willen toch van hun huis af. Dan moet je het beter prijzen en net iets goedkoper in de markt zetten dan je buurman in de straat iets verderop.”
Ik ben ook zeer benieuwd wanneer een groot instituut als Funda zich wat meer op een hedendaagse manier gaat openstellen voor ‘het publiek’ en zich openstelt voor discussie tussen kopers en makelaars als bijvoorbeeld Trulia Voices. Gelukkig neemt de markt al een dergelijke wending; de eerste huizenzoeksites komen nu met een API zodat zij hun gegevens kunnen gaan delen met velen: Huizenzoeker, Jaap (met de Ja-api..) en NIKI bieden nu in meer en mindere mate die mogelijkheid. En delen werkt, zelf hebben wij geëxpirimenteerd met YouTube (via het AM YouTube kanaal) en de content wordt inderdaad gedeeld. Het openstellen van je gegevens zal dan ook de komende tijd nieuwe mash-ups gaan opleveren waarbij uiteindelijk de echte koper en verkoper het meest profiteren en dat is goed.
In ieder geval ben ik benieuwd wat dadelijk de nieuwe initiatieven van Jaap zijn. Hans Voorn: “In het algemeen is de markt in Amerika veel transparanter dan in Nederland. Dat is iets wat wij in Nederland graag willen verbeteren. Daar doen we in ieder geval veel moeite voor.“Laat maar zien, Jaap!
Hier nog wat inspiratie uit Frankrijk: