A/B en multivariate testen, waarom wel?

20 oktober 2008, 13:11

De drie belangrijkste redenen om niet te testen weerlegd

A/B en multivariate testing is hot. Toch horen we in de praktijk regelmatig redenen waarom mensen nog niet bezig zijn met het testen van varianten op hun webpagina’s. Zonde. Tijd om de belangrijkste redenen en obstakels voor het niet testen onder de loep te nemen én te weerleggen.

“Testen is duur”

{title}Een veelgenoemde reden en wellicht de belangrijkste reden. Natuurlijk wil je voorkomen dat alle creatieve inspanningen om testvarianten te bedenken en te ontwikkelen, leiden tot een bodemloze put die niets oplevert. Maar onthoudt dat de eerste stappen op het gebied van testing nooit makkelijk zijn, maar daarom zeker niet nutteloos:

  • Er zijn vaak meerdere testen nodig om te weten wat werkt bij je doelgroep en wat niet;
  • Kleine procentuele verbeteringen zullen je op jaarbasis wel zo veel opleveren, dat je inspanningen de kosten dekken;
  • Je leert door testing je bezoekers steeds beter kennen. Daarom zullen de testen steeds succesvoller worden en tot grotere verbeteringen leiden.

Daarnaast kun je je afvragen of een test, of experiment, enkel geslaagd is bij verbeteringen van conversie en een return on investment. Als je een test verbreedt met behulp van je Web Analytics pakket, ben je in staat de testpagina’s te beoordelen op meer dan alleen het conversiepercentage. Een variant kan bijvoorbeeld – qua conversies – gelijk aan de originele pagina presteren, maar bij nadere analyse minder weigeringen opleveren. Een goede reden om toch voor de variant te kiezen.

A/B testen kunnen snel resultaat opleveren. Ook zijn ze interessant voor online marketeers met een iets minder dikke portemonnee en worden ze getest op een grote groep proefpersonen die niet weten dat ze onderdeel uitmaken van een test. Bijkomend voordeel: de resultaten van brainstormsessies en discussies over veranderingen op je website kunnen eindelijk getest worden op je echte bezoeker.

“Testpagina’s en testelementen selecteren is lastig”

{title}Het selecteren van een testpagina kan op twee manieren. Ten eerste is de informatie uit je Web Analytics pakket een goede manier om de juiste pagina’s te selecteren voor een test, interessant zijn:

  • landingpages;
  • pagina’s waar de website verlaten wordt;
  • pagina’s die maar kort bekeken worden;
  • pagina’s met de belangrijkste content.

Ten tweede kan het ook een ‘gut feeling’ zijn. Valt er in je ogen wat te verbeteren aan een bepaalde pagina of is een nieuwe pagina klaar om online te worden gezet? Test het dan op echt verkeer!

Een volgend stadium is het selecteren van de testelementen. Op het internet zijn veel artikelen en best practices te vinden over succesvolle testen. Zo plaatst Google op hun website optimizer blog veel best practices. Kijk ook eens naar de 64 tips die Future Now heeft gepubliceerd. Een blik werpen op hoe je concurrentie omgaat met testen kan geen kwaad: wellicht geeft het je inspiratie.

“Een testscenario opstellen: wat een crime!”

{title}Het testen en optimaliseren van een website, op alle fronten, zal uiteindelijk bijdragen aan een meer geëngageerde bezoeker en een beter presterende website. Bij het opstellen van de testscenario’s is het van belang om haalbare doelen te stellen. Zo is het bij het testen van de contentpagina’s en landingspagina’s bijvoorbeeld moeilijk de verbetering van de harde conversie te meten die vier klikken verderop ligt. Bij het opstellen van een hypothese gaat het dan ook vaak mis: het conversiemoment van de test wordt veelal te ver weg gekozen en de test te moeilijk gemaakt. Stel jezelf daarom heldere, maar vooral meetbare, doelen.

Nu de testpagina en elementen gekozen zijn en het scenario is opgesteld, moeten er varianten op een pagina ontwikkeld moeten worden. Vaak zullen webbouwers het creëren van testpagina’s niet de hoogste prioriteit geven. Overtuig hen, en andere kritische geesten, met de resultaten van je testen en vooral met wat testen oplevert. Ik ben benieuwd naar de ervaringen en mening van de Marketingfacts lezer, waarom testen jullie wel of (nog) niet, en hoe zijn de resultaten?

De inspiratie voor dit artikel is gehaald uit een webinar van Future Now. Hier werd gerefereerd naar een onderzoek onder online marketeers van Jupiter research naar de grootste hordes om niet te gaan testen. Onlangs rapporteerde ook ZeorDash1 over het A/B en Multivariate testing landschap.

Dit artikel is geschreven door Janco Klijnstra, Web Analytics Consultant bij Traffic4u.

Tim Bakker
Web Analytics Consultant bij Traffic4u

Tim Bakker is bij Traffic4u werkzaam als Search Advertising en Web Analytics Consultant. Zijn takenpakket bestaat onder andere uit het beheer van een aantal advertising campagnes alsmede uit het geven van training en advies op het gebied van Web Analytics. Zijn kennis van online marketing en usability is daarbij van groot belang. Daarnaast houdt hij een eigen blog bij: Web Analytics Blog. Voor Marketingfacts zal Tim zich richten op nieuws en interessante ontwikkelingen en toepassingen in de mooie wereld van Web Analytics.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Remi

    Toch wordt er veel te weinig aan testing gedaan, terwijl het zo’n goedkope manier is om conversie en gebruiksvriendelijkheid te verhogen. Ik ben benieuwd waarom anderen niet testen. Wellicht lezen er beheerders van websites mee: Waarom testen jullie wel/niet?


    21 oktober 2008 om 11:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!