Economisch weerbericht (3): System crash

Economisch weerbericht (3): System crash
, Sogeti/VINT
@BLO2M

{title}Overal moeten politici, managers en bankiers dezer dagen verantwoording afleggen en uitleg geven. Ze orakelen en verdedigen zich, maar een hoop mensen snappen er niks van. Toch is het heel simpel: we hebben een system crash en proberen nu op te starten in de veilige modus, terwijl er koortsachtig wordt gewerkt aan een bevredigende patch om de hackers en hun malware buiten te sluiten.

We zijn geneigd te denken in termen van schuld en boete. Of zelfs van misdaad en straf. “Dostojevski”, inderdaad. “Schuld en boete” was de foutieve titel van de Nederlandse editie van zijn boek. Het had “Misdaad en straf” moeten zijn, vanwege de serieuze verwijtbaarheid die in het boek centraal staat.

De titel van Paul Kedrosky’s weblog –  “Infectious Greed” – zegt treffend wat er aan de hand is. Hebzucht en verslaving: zo zit het “operating system” in elkaar, dat onze economie is. Eigenlijk besturingssysteem en spel tegelijk. En de combinatie van verslaving en hebzucht maakt het zo leuk, spannend en relevant. Ga je te kort door de bocht of foetel je te zeer, dan donder je een level of wat naar beneden krijg je misschien een boete, of een echte straf. Dat is “all in the game” en behoort tot de vrijheden van het “operating system”. Altijd zal er een hoop malware en “ill-behaved applications” zijn.

Echte problemen rijzen, wanneer “Het netwerk de computer wordt” (een oude slogan van Sun Microsystems). In Newsweek schreef Paul Kedrosky onlangs, dat Greenspan, toen hij het had over “irrational exuberance”, met zijn klompen aanvoelde, dat . . .

“The tandem of the Internet and fast computers were perfect for splitting mortgages into tiny pieces, repackaging them and then shunting them to yield-hungry investors across the country and around the world.”

Vat u hem ook, deze fundamentele consequentie van en parallel met het “packet switching”-principe, waarop het internet is gebaseerd: ons gedistribueerde “operating system”? Zijn “irrational exuberance” ten spijt hebben Greenspan en zijnsgelijken buiten de kracht van het World Wide Web gerekend.

Geen schuld, geen boete, geen misdaad, geen straf. Gewoon rebooten, nieuwe virusscanners installeren en doorgaan.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.