Lezers van Totaal TV (televisiegids van Veronica Publishing) kunnen nu hun televisiegids verrijken met 3D-objecten of video’s. Zij houden de televisiegids voor de webcam van hun eigen computer. De afbeeldingen veranderen op het beeldscherm in video’s of worden zichtbaar in 3D. Augmented Reality voegt 3D-objecten en video’s toe aan live beelden. Lezers die bijvoorbeeld het artikel over Ilse DeLange voor hun webcam houden, zien op hun beeldscherm hun eigen artikel terug (als een spiegel als het ware). Er komt echter iets bij. In dit beeld verandert een afbeelding uit het artikel in een video van ‘the making of’ van het nieuwe album ‘Incredible’. Met deze innovatie claimt TouchingMedia een wereldprimeur (voor televisiegidsen).
De Augmented Reality ervaring is beschikbaar op iedere Windows-computer met webcam. De benodigde software kan op www.beyondreality.nl gratis gedownload worden. Naast Touching Media werken onder andere Veronica Publishing, Universal Music, Disney, Comedy Channel, National Geographic, Microsoft en metaio mee aan dit project.
Augmented reality blijft natuurlijk indrukwekkend maar staat zeker niet los van alle andere ontwikkelingen. Wat nu augmented reality is op papier, is dat straks net zo gemakkelijk op onze fotocamera, videobril en op termijn zelfs contactlens. Straks kunnen we bij alles wat we zien automatisch een demonstratie krijgen. Rijdt er een auto langs? De autofabrikant zorgt voor een flitsende gepersonaliseerde animatie op onze fotocamera (mobiel of elke ander apparaat wat een lens in zit). Zien we iemand op straat? We zien allerlei flimpjes van deze persoon in aktie. In het echt (als reflectie van het werkelijke verleden, gewoon filmpjes dus) of als animatie. Zien we een dier? Dan krijgen we direct een documentaires voorgeschoteld. Zien we een stuk gereedschap dan krijgen we direct een animatie hoe dit te gebruiken.
En als we het nog niet meteen snappen, dan vragen we het gewoon. Zo kunnen merken en consument een dialoog aangaan met het product als gespreksonderwerp. In dit geval gaat de TotaalTV de dialoog aan met de consument over het tijdschrift, maar kan een derde, namelijk Ilse de Lange, zich zo in het gesprek mengen. Zo gaat de virtuele wereld steeds een beetje meer lijken op de gewone wereld. En daarmee wordt het ook veel begrijpelijker. Leuker, waarschijnlijk.