AdSense op je site? Voorkom onnodige Adwords-kosten!
Adverteer je met Google Adwords in Google’s inhoudsnetwerk en heb je ook Adsense-advertenties op je website staan? Dan is de kans groot dat er advertentiebudget verloren gaat aan advertenties op je eigen site. De bedoeling van beide advertentieprogramma’s kan natuurlijk niet zijn dat je Google moet betalen voor bezoekers die binnen je website naar een andere pagina klikken.
Een voorbeeld van een site die momenteel op deze manier de pot van Google spekt is Formule1.nl. Zij hebben een Adwords-campagne draaien om hun webshop met Formule 1-merchandising te promoten op het internet. Deze promotie verschijnt ook regelmatig op de eigen site doordat onverkochte ruimte op de site wordt gevuld met Adsense-tekstadvertenties. In plaats dat de Adsense-advertentie verdiensten oplevert, kost het de site alleen maar geld.
Stel dat Formule1.nl aan Adwords voor elke klik op deze tekstadvertentie 15 cent moet betalen en dat ze hiermee via Adsense slechts 10 cent verdienen. Men betaalt dus 5 cent aan Google voor elke bezoeker die via een klik op deze advertentie voor Formule 1-kalenders wordt doorgestuurd naar een andere pagina binnen dezelfde website. En in de tussentijd had men wel geld kunnen verdienen met een klik op een andere advertentie op die plek.
Sluit dus altijd het tonen van je eigen advertenties op je eigen site uit. Als je een bepaalde sectie van je site extra wilt promoten op de site zelf, zorg dan zelf voor een mooie banner of opvallende tekstlink die je plaatst op een ongebruikte of onverkochte positie. Zo voorkom je dat je budget verspilt!
Weergave van eigen advertenties stoppen in Adsense
In Adsense kun je heel eenvoudig voorkomen dat je eigen advertenties worden getoond op je website. Ga als je bent ingelogd op de beheeromgeving naar het tabblad ‘AdSense instellingen’ en kies Filter voor concurrerende advertenties. Vul hier de domeinnaam (of domeinnamen) in van de sites waarmee je adverteert in Adwords. Advertenties voor deze domeinen worden dan niet meer getoond.
Dit filter kun je ook gebruiken om tegen te gaan dat je concurrenten kunnen adverteren op je site.
Weergave op eigen websites stoppen in Adwords
Ook de eigenschappen van je advertentiecampagne bij Google Adwords kun je zo instellen dat bepaalde websites worden genegeerd. Hiervoor heeft Adwords het hulpprogramma Sites en sitecategorieën uitsluiten. Geef bij de campagnes waarvoor je dit wenst je eigen domeinen op om te voorkomen dat advertenties hier worden getoond.
Het is ook mogelijk om andere sites of hele categorieën van websites uit te sluiten voor je campagne. Zijn er bepaalde sites waarvan de bezoekers eigenlijk niet interessant zijn voor je campagne, omdat ze onvoldoende conversie op zouden leveren? Door er voor te zorgen dat je advertenties hier niet getoond worden spaar je ook advertentiebudget uit!
Ik wist niet dat echt sites waren die dit niet hebben ingesteld. Wat suf. Blijkbaar bekijken ze dan ook de rapportages niet….
Het doel is dan wel behaald: verkoop van merchandising! Hier draait het tenslotte om (linksom danwel rechtsom).
@Mark: Je ziet het waarschijnlijk eerder op je site dan dat je het in reportages zou opmerken.
@Erwin: Er zijn twee doelen, het verkoop van merchandising én inkomsten genereren via Adsense. Men promoot op de site de shop ook al via housebanners dus ik denk dat in dit geval geen bewuste afweging is gemaakt om ook via Google de shop te promoten op de eigen site.
Zoals ik al schreef is het goedkoper om op je eigen site zelf eigen promoties te plaatsen. Adverteren is dan gratis en je kannibaliseert ook je Adsense-inkomsten niet.
Of je uiteindelijk verkoopt moet je nog maar afwachten natuurlijk. Ze zijn wel in je shop, maar er zijn is 1, uiteindelijke een bestelling plaatsen is 2.
Ik kom dit regelmatig bij klanten tegen. Dat komt volgens mij met name omdat het beheer van AdWords vaker wordt uitbesteed dan het managen van AdSense. Het wachten is op de Google AdSense Professionals die dit gat gaan vullen.
I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Outstanding work! ccfgfgdfbdagefad
Howdy! I basically would like to give a huge thumbs up for the good data you’ve got here on this post. I will probably be coming once again to your weblog for far more soon. gddfdfdcaddkfkce
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!