Obama start co-creatie site

Obama start co-creatie site

{title}

 


De upcoming president Barack Obama van de VS heeft donderdag een nieuwe website gelanceerd. Op change.gov kunnen bezoekers suggesties aandragen voor de nieuwe Amerikaanse regering.  “De campagne en dit historische moment zijn jullie verhaal geweest”, staat op de website. “Deel je verhaal en je ideeën en maak deel uit van positieve en duurzame verandering in dit land.” Gebruikers kunnen via de site ook een open sollicitatie inzenden voor een baan bij de Amerikaanse overheid. Er is een blog, upcoming event (inauguratie op 20 januari) en het programma wordt toegelicht. Bovendien kunnen mensen hun e-mail adres achterlaten met postcode voor een nieuwsbrief.

Volgens analisten was de manier waarop Obama nieuwe technologieën en communicatiemiddelen, zoals het internet, gebruikte in zijn campagne de sleutel tot zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen.

Letterlijk staat onder het kopje ‘open government’:

It’s Your America: Share Your Ideas
The story of the campaign and this historic moment has been your story.
Share your story and your ideas, and be part of bringing positive lasting change to this country.

via: nu

Dit laat zien hoe de wereld fundamenteel aan het veranderen is. Een prachtig voorbeeld hoe organisaties, of het nu NGO’s zijn, overheden of commerciele merken, opener worden. In dit geval zet Obama ook meteen een volgende stap: hij wil ook echt input van de mensen. Hoe hij al die input gaat organiseren, zal de tijd gaan leren. Wellicht gaat hij met vrijwilligers en/of betaalde krachten de ideeeen modereren (zonder naar eigen idee te verwijderen), te groeperen en te sturen naar concrete vragen aan het volk. Zo kan hij op termijn kan hij een site als deze gebruiken om het volk te peilen op meningen. En als hij daar dan iets mee doet (hij zal wel moeten), dan kan je dit ‘peilen’ opvatten als ‘stemmen’.

En als Obama dan nog een stapje verder gaat kan hij mensen oproepen ook iets te gaan doen. Niet alleen maar luisteren wat hij moet doen (hij maakt sowieso alleen de beslissingen), maar faciliteren wat anderen gaan doen. Dat betekent een verandering van de democratie.

Well done Obama! Complimenten.


DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • 'zo simpel... zo BRILJANT!'
  Open Up; geweldige trend.

  geplaatst op
 • "It's your America, Share your idea's"

  Briljant.

  Nu hopen dat hij er ook goed mee omgaat.

  geplaatst op
 • En het draait op ExpressionEngine, dat is nog het leukste van alles ;)

  geplaatst op
 • Goh, wel opvallend hoe hilarisch men is over elke wind die Obama laat, terwijl alle politiek 2.0 initiatieven van Verdonk direct werden afgebrand. Ik begrijp het wel, daar gaat het niet om, maar enige nuance is misschien wel op zijn plaats....

  geplaatst op
 • @Rebecca: ik vond het van Verdonk wel een goed idee, maar dat terzidje. Maar de vergelijking met Nederland is wel aardig. Nederland heeft (samen met een aantal Scandinavische landen) de meest gelijkwaardige cultuur ter wereld. Nergens wordt meer overlegd, nergens wordt meer naar elkaar geluisterd, worden mensen betrokken dan hier. Niet voor niets is de term 'poldermodel' hier uitgevonden.

  Het feit dat juist een 'ik zal het wel eens even laten zien' land als de VS dit nu oppikt, maakt het juist extra bijzonder.

  @Willem: top voor EE!

  geplaatst op
 • Dat politiek en overheid uiteindelijk iets moeten met de mogelijkheden en kansen die web 2.0 biedt, dat is ondertussen duidelijk en Obama onderstreept dat nog eens. De vraag is echter 'hoe?' Daar ligt de uitdaging.

  De komende tijd zal ik (en velen met mij waarschijnlijk) http://www.change.gov uitgebreid gaan volgen om daar ideeën over op te doen. Er komen interessante tijden aan kortom!

  geplaatst op
 • Mooi initiatief, maar draven we niet een beetje door? Ik zag een verwijzing naar deze site al meerdere keren in mijn rss reader voorbij komen en iedereen was laaiend enthousiast over het volgende sociale initiatief van Obama. Maar wat is het nu echt?

  Een site met een mooie boodschap, maar een webformulier waar je je verhalen kan indienen? Waar komen ze terecht en komen ze (en zo ja hoe) weer terug op de site? De site heeft een weblog? Volgens mij is het open karakter en de mogelijkheid om te reageren een belangrijk kenmerk van een weblog. Op de site van Obama kan je niet eens op zijn blog (ook niet na moderatie) reageren...

  Ik heb Obama's social media strategie altijd met interesse gevolgd en vind het knap dat hij mede dankziji de succesvolle inzet van social media president is geworden. Ook dit initiatief is lovenswaardig. Obama is dan ook zeker een voorbeeld waar we van kunnen leren, maar dergelijke initiatieven zo ophemelen? Denk dat we het wel enigzins in perspectief mogen plaatsen...

  geplaatst op
 • @Martin: je hebt idd gelijk. Het is nog niet mogelijk om te reageren op het blog en de ingezonden items verschijnen niet op de site. Wellicht heeft dit te maken dat er nog geen team is ingericht die e.e.a. gaat organiseren. Dat dit gewoon stap 1 is. Ik hoop het wel. Een blog zonder reactiemogelijkheid is idd een persberichten hoekje waarin je mag kijken.

  En ik denk het ook wel. Enerzijds omdat ze het blog noemen, waarom zou je dat anders doen? Dat is alleen afbreuk van je naam als het vervolgens geen blog is; zo slim is Obama volgens mij wel. En ten tweede omdat zij voor ExpressionEngine hebben gekozen (zie opmerking van Willem).

  Maar hun plannen met de site of in elk geval de reactiemogelijkheid en de lijst van ideeen hadden ze er in elk geval wel even bij kunnen zetten.

  geplaatst op
 • Voor het eerst heeft het gebruik van het internet de campagnes in Amerika écht beïnvloed. Het team van Barack Obama voorop. Het blijft toch leuk als je ziet dat Barack Obama JOU volgt via Twitter. Dat geldt overigens ook voor Maxime Verhagen, Wouter Bos en ja, misschien zelfs óók voor Rita Verdonk, maar op de een of andere manier hebben zij nog niet door dat je echt niet alle tweeds zelf hoeft te maken... en het waarschijnlijk wel verstandig is in ieder geval iedereen die hen volgt ook 'terug' te volgen. Elke stem is meegenomen, wat zullen ze balen als het de volgende keer 'to close to call' is...

  In Amerika zijn ze dus verder, maar hebben ze het ook allemaal zelf bedacht? Begin juli van dit jaar zat ik bij een Evolve 2.0 bijeenkomst van de VEA, Verborgen Parels van Cannes. Ik was wel in Cannes geweest, maar had natuurlijk geen dure pas aangeschaft waardoor het meeste werk aan me voorbij was gegaan. Ik zag de presentatie van de case van JWT “Lead India”, ik kan proberen uit te leggen wat ik bedoel, maar kijk eerst hier even:

  http://www.youtube.com/watch?v=UfQ9-fZIrDQ

  En hier de presentatie van de hele case:

  http://www.youtube.com/watch?v=1oxW1-O4W1k

  http://www.lead.timesofindia.com/aboutthemission.asp

  Met deze case heeft JWT in Cannes een Grand Prix Cannes gewonnen, maar in Amerika is er iemand president mee geworden! En http://change.gov/ is de volgende stap…

  geplaatst op
 • De volledige campagne van Obama was een prachtig voorbeeld van volledige communicatie. Hij is een connectie van me op LinkedIn geworden, was de eerste presidentskandidaat die billboards in games afhuurde, Twitter, .... Zijn speeches circuleren op internet en zijn op vele sites nog eens te beluisteren/bekijken. Inhoudelijk (los van elke politieke voorkeur) waren deze speeches zeer sterk opgebouwd en ook de manier waarop hij ze bracht was briljant. Stiltes, applaus (soms doorpraten, soms stiltes inlassen), zijn handen, zijn kijken.... Goed opgeleid en ingestudeerd of natuurtalent? Hoedanook een mooi voorbeeld en het zou dus vreemd zijn als zijn communicatiespecialisten nu zouden stoppen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.