Rechter sluit homepage Duitse Wikipedia

Rechter sluit homepage Duitse Wikipedia

Rechter sluit homepage Duitse Wikipedia

Toen ik de kop voorbij zag komen in mijn RSS-reader dacht ik dit kan niet waar zijn maar Marie-José Klaver heeft gelijk, op last van de rechtbank in Lübeck is de homepage van de Duitse Wikipedia-site gesloten.

De directe toegang tot de encyclopedie is gesloten omdat de politicus Lutz Heilmann het niet eens was met zijn biografie op Wikipedia. De Duitse versie van Wikipedia is nog wel toegangelijk via de.wikipedia.org. Het is alsof Heilmann, parlementslid voor Die Linke, slechts de keuze had uit twee soorten van negatieve PR: een kritisch artikel over zijn Stasi-verleden op Wikipedia of de toegang tot Wikipedia.de laten blokkeren, schrijft Der Spiegel ironisch. In de tweede zin van het lemma over Heilmann in Wikipedia staat: “Heilmann ist der erste ehemalige hauptamtliche Mitarbeiter des Ministeriums für Staatssicherheit (MfS) der DDR, der in den Bundestag eingezogen ist.”

Juridisch gezien zijn Wikimedia Deutschland, de eigenaar van www.wikipedia.de, en de Amerikaanse Wikimedia Foundation, eigenaar van wikipedia.org, gescheiden eenheden. Daarom kan Heilmann niet de gehele Duitse Wikipedia, die onder wikipedia.org valt, verbieden aldus Klaver in het NRC.

Inmiddels is het aantal meldingen over deze case en het aantal links naar het gewraakte lemma op Wikipedia niet meer te tellen en kan Lutz Heilmann zich wel voor de kop slaan. Wat een ongelooflijke domme aktie en het is nog maar de vraag of hij straks in het kort geding gelijk krijgt.


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Aber der Lutz hat alles nicht so gemeint, lezen we in onze vaderlandse Wikipedia:

  "Op 16 november verklaart Heilmann geen verdere juridische stappen te nemen richting Wikimedia. Hij betreurt het dat door zijn actie de directe toegang tot Wikipedia in Duitsland was afgesloten. Het was niet zijn bedoeling censuur te plegen, maar wilde slechts een correcte en feitelijke weergave over zijn persoon. Samen met Wikipedia zal hij naar wegen zoeken om zijn persoonsrecht te garanderen."

  Op de Duitse Lutz Heilmann Wikipedia-pagina tot op heden nog niks hierover.

  geplaatst op
 • Nou, stel je toch eens voor wat er gebeurd als dat kort geding ervoor zorgt dat Wiki Duitsland zijn content moet aanpassen, dan zijn er nog vele zaken die gaan volgen en is de vrijheid van Internet ineens een stuk minder 'vrij'.

  geplaatst op
 • @Jaap: waar ken ik dat soort argumenten ook al weer van?

  @Gerben: het zou me verbazen als Lutz het kortgeding wint maar als ik Jaap goed heb begrepen dan gaat dat kortgeding er niet eens komen en zal morgen de Duitse Wiki de voordeur weer gewoon openzetten. We zullen zien!

  geplaatst op
 • Ja lachen man. Wat maakt het Herrenvolk zich toch weer onsterfelijk belachelijk, nietwaar. Maar het fenomeen is van alle tijden, getuige dit uitvoerige Duitse Wikipedia-artikel over boekverbranding.

  geplaatst op
 • Eeeh, niet om heel vervelend te doen, maar we hebben nu hier in Nederland iets bijna vergelijkbaars. Een Belgische rechter heeft mijn blogcollega Marc Drees verplicht comments van zijn site te halen die lasterlijk zijn. Vooral boeiend daarbij is dat ze ook b.v. google en youtube aanklagen, google omdat ze deze 'lasterlijke berichten' geïndexeerd hebben als we het goed begrepen. Zie deze post.

  geplaatst op
 • @Bas: dat soort verzoeken krijg ik wekelijks; wat die Duitse politicus heeft gedaan is toch wel van een iets andere orde. Maar toegegeven, beide zijn absurd!

  geplaatst op
 • @Marco: misschien heb je niet goed gelezen, maar het gaat hier niet om een verzoek, maar een gerechtelijk dwangbevel op straffe van 10.000 euro per dag boete als de comments bleven staan.

  Ik ben ook heel benieuwd of Google ze al uit hun resultaten heeft gehaald!

  geplaatst op
 • @Bas: je hebt gelijk, had het niet goed gelezen; jeetje wat een case. Wat mij straks wrapup ook hier op marketingfacts zetten!

  geplaatst op
 • Hier in België hadden we 2 weken geleden een gelijkaardig geval. Humo werd op eenzijdig verzoek verplicht om hert blad uit de rekken te halen wegens een satirische foto-montage over canapé-benoemingen bij de politie-top. Op starffe van 250euro per exemplaar dat 3uur later nog in de winkel lag.

  En het erge is dat bij een éénzijdig verzoek er geen wederwoord gevraagd wordt. Na protest van de Humo werd het éénzijdig verzoek herbekeken door (lety op) DEZELFDE RECHTER die het eerste éénzijdig verzoek goedgekeurd had. Met andere woorden persvrijheid of vrijheid van mening is blijkbaar maar een loos begrip meer.

  geplaatst op
 • De Duiste Wikipidea is weer open.(of gaat snel weer open) De politicus ondervond veel image schade !
  Hij heeft zijn juristen opdracht gegeven om weer open te gooien.

  Met als reden, het gewraakte artikel is verwijderd ! Dat kon toch ook eenvoudiger

  Wel opmerkelijk.
  De giften zijn vervijfvoudigd van 3000 euro per dag naar 16500 per dag uit pure sympathie

  Er is ook tegen blog http://protest.blog.de/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.