SlideshareReview (12): Het beloningsdrama van web 2.0

SlideshareReview (12): Het beloningsdrama van web 2.0
, Gemeente Nijmegen

{title}

Web 2.0 maakt zijn potentie om alle wereldproblemen op te lossen niet waar. Dat is de mening van Johannes Bhakdi en zijn redenering gaat als volgt:

 1. Web 2.0 heeft de potentie om alle denkkracht van de wereld te bundelen…
 2. ...maar slechts een klein deel van de mensheid kan er geld aan verdienen
 3. dus wordt niet alle potentie benut.

Wat klopt hier niet?Aangezien Bhakdi het over de grote denkkracht heeft, gaan we even uit van gebruikers die echt wat te melden hebben:experts, professionals, kenniswerkers. Is het deze mensen om geld te doen? Of gaat het ze om erkenning, status, identiteit, ontwikkeling, contacten en ontwikkeling? Je kunt je afvragen of het betalen van deze mensen echt een bijdrage levert aan de motivatie om te participeren. En of het de juiste motivatie is? En of het de kwaliteit ten goede komt. Infoyo is een site waar de auteurs betaald worden maar daar word ik persoonlijk niet zo warm van (okee niet helemaal een goed voorbeeld gezien het niveau van de onderwerpen).

Maar stel dat de winst die gemaakt wordt op de content ook uitbetaald wordt aan de auteur en user generated content financieel beloond wordt, dan komt een ander fenomeen om de hoek kijken namelijk het rechtvaardigheidsgevoel: als hij het krijgt dan wil ik het ook. En dan krijgt iedereen betaald! Voor mijn gevoel gaat de charme van het web daardoor verloren. Aan de andere kant is het ook niet eerlijk als platforms over de rug van hun gebruikers stinkend rijk worden zonder daar iets voor terug te doen. Aaaah nu ben ik in een dilemma rijker geworden terwijl Bhakdi pretendeerde er eentje voor me op te lossen. Help!


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Hoi Carole,

  Goed artikel, heb er weer een nieuw woord bij geleerd: User Generated Business. Leuk idd alle vormen van UGC . Als bedrijf (de ANWB) zijn dit ook zeker aan het implementeren om begin volgend jaar een platform te hebben die aan de eisen van bhakdi voldoet; snelheid, interactie en bereikbaarheid. Echter, om nu geld te vragen om te laten posten, of een abonnementsvorm te vereisen om alle detail informatie te zien. Ik ben er nog niet uit hoe het meest interessante verdienmodel (vanuit de organisatie gezien, niet vanuit de klant gezien) eruit moet zien. Heb jij daar ideeen over? Even los van de ANWB, maar in general?

  groet
  Guido

  geplaatst op
 • @ Guido: verdienmodellen genoeg, laat je inspireren door de meester (Chriis Anderson http://www.longtail.com/the_long_tail/2008/01/what-does-the-m.html
  en deze van M. Rappa vind ik ook interessant http://digitalenterprise.org/models/models.html#Top#Top. Leuk afstudeer onderwep om dit een keer in een systeem te plaatsen incl keuzeboom.

  geplaatst op
 • @ Guido laat ik deze klassieker niet vergeten: http://www.frankwatching.com/archive/2007/01/16/web-20-businessmodellen/

  geplaatst op
 • Dank je Carole!

  overigens heb ik via Fackeldey Finds ook destijds een goeie posting gevonden. Op 22 oktober via mijn eigen blog ook gepost:
  http://guidogihaux.wordpress.com/2008/10/21/online-business-modellen/

  groeten,
  Guido

  geplaatst op
 • Carola, zag je artikel pas iets later maar wilde toch even reageren. Jammer om te horen dat je infoyo niet helemaal het goede voorbeeld vind binnen deze context. Ik begrijp overigens wel wat je bedoeld, maar het gevolg van user generated content op deze manier is mijns inziens ook dat je daar geen redactionele controle op gaat uitoefenen.

  Er staan zeker veel minder kwalitatief sterke artikelen op infoyo, maar ook veel kwalitatief sterke zoals dat bij ieder user generated content platform het geval is, wanneer er geen redactie tussen zit.

  Vanzelfsprekend werken we hard aan het verbeteren van diverse algoritmes waardoor kwalitatief sterke artikelen automatisch meer naar op de voorgrond komen te staan. Dat is een uitdaging omdat de hoeveelheid data daarvoor van cruciaal belang is. Zijn daarmee echter al aardig ver dus dat moet goedkomen!

  Het financieel belonen voor user genated content is zeker iets wat we steeds meer zullen gaan zien. In de USA staan websites als squidoo in de toplijsten van best bezochte websites en bij infoyo wordt er door duizenden auteurs al geld verdiend aan de eigen artikelen. Uiteraard varieert het bedrag daarvan sterk, maar dat kan al snel oplopen tot +100 euro per maand (stabiel) en dan is het natuurlijk voor veel mensen al de moeite waard.

  Infoyo wordt inmiddels al door duizenden Nederlanders per dag bezocht en dat aantal groeit snel. De kunst is om continu te werken aan het waarborgen van de kwaliteit. Binnenkort verwacht ik daar concreet meer over te kunnen vertellen en dan laat ik je dat zeker even weten!

  geplaatst op
 • @Joris: leuk dat je zo reageert, goede online monitoring en goede reactie. Heel veel succes en ik hoor het graag! Ik ben benieuwd naar de toekomst van beide modellen: het vrijwilligers model en het betaalde amateurs model.

  geplaatst op
 • @Carole Is zeker een leuke discussie, waar je niet over uitgepraat kunt raken. Mail me anders even op j.toonders [at] yonego.nl. Bellen we v/d week even, lijkt me interessant want wil graag even met je van gedachte wisselen over bovenstaande. Wellicht interessant voor beiden. Ik hoor het wel!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.