Economisch weerbericht (8): Hoor wie klopt daar kind’ren?

5 december 2008, 09:55

{title}Daar heb je paps – waarom is die nu al thuis? Ach ja, arbeidstijdverkorting. Of: het is vader – blijft zeker tot januari thuis, omdat NedCar de productie heeft gestopt. Navrant geintje, maar de waarheid van vandaag. En dan mogen we hier nog niet eens klagen (nóg niet tenminste . . . )

Later op deze vijfde december zullen we horen dat in de US in november misschien wel tegen de half miljoen banen verloren zijn gegaan. De Bank of Tokyo voorspelt voor afgelopen maand een verlies van 470.000 arbeidsplaatsen. Deutsche Bank houdt het op 425.000 en ING op 400.000. Hollandse zuinigheid, denken we dan maar.

Ach, op economische cijfers kun je, zoals ik al eerder meldde in deze weerberichtreeks, absoluut niet vertrouwen – à propos the magic word “vertrouwen”. In economenland is het vooral zaak om de boel niet gekker te maken, dan die al is. Daarom weten we vaak pas maanden later, wat indertijd daadwerkelijk de actuele stand van zaken was.

Deze week bijvoorbeeld werd bekend, dat de Amerikaanse economie niet pas sinds april 2008, maar al sinds eind vorig jaar in een recessie verkeert. Zeg dus maar zeker sinds eind vorig jaar. Economie, beste mensen, is dansen op de vulkaan. Een hijgerig en ontzettend leuk spelletje. Maar alleen zolang het goed gaat.

Het is dus extreem beroerd. Luister naar Paul Krugman, die met zijn recente Nobelprijs op zak toch een ietsepietsie temperende verantwoordelijkheid moet nemen. Zich zijn rol terdege bewust, ontkwam Krugman dezer dagen evenwel niet aan het volgende (in Newsweek):

“If you had asked me even three months ago about the chances we’d go above 10 percent unemployment, I’d have said pretty small, but now I’d say one in three.”

Maar goed, positief blijven is dus “coutume”: in het New Yorkse Manhattan staat de allergrootste kerstboom ter wereld alweer fier overeind. En we moeten ook maar zo denken: een relatieve meevaller is, dat in december 1974 de Amerikaanse economie de all-time-high van 602.000 banen verloor . . . Don’t worry, be happy.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

10 Reacties

    Arnoud Rademaker

    @Jaap,

    De huidige situatie maakt me meer zorgen dan ik tot enkele maanden geleden had kunnen bevroeden. Bij navraag aan bijvoorbeeld ZZP-ers of kleine bedrijven tot een man of vier, ben ik me de laatste weken rot geschrokken. Hun agenda’s zijn ‘ veel leger’ dan normaal, of nog dramatischer: ‘ Vanaf januari heeft men geen werk meer’.

    Schijnbaar is het momenteel HEEL ERG gesteld met het MKB. Het vertrouwen is volledig weg. Toch hoort dit bij een economische cyclus. Helaas, het is niet anders. Peptalk zal aangehoord worden en direct worden weggehoond omdat consumenten teveel negatieve signalen in zijn omgeving horen. Deze ellende aanhorend, zal hij zijn hand op de knip houden om zijn eigen schulden te saneren. Op de http://www.cbs.nl kun je zien dat de kredietverlening inderdaad aan het dalen is over de periode van de laatste 12 maanden.

    De neergang zal vermoedelijk duren totdat alle overconsumptie van de baan is. Waarom moeten goede keukens, bankstellen worden vervangen omdat de kleur niet meer bevalt? In dat opzicht is er ook ontzettend veel weggegooid terwijl het product in feite in economische zin nog niet was afgeschreven. Anders gezegd: het spaarsaldo was ontoereikend om de keuken of de bankstel te vervangen met een toereikend spaarsaldo. Het gedrag van oeverloos vervangen zal voorlopig voorbij zijn. Met als gevolg een verder afkalvende economie.


    5 december 2008 om 15:31
    Arnoud Rademaker

    Beste Jaap,

    Interessant artikel.(Nytimes). Er worden een aantal oplossingen aangedragen. Voor zover ik het kan overzien, slaat men één fase over. Namelijk, de achterliggende oorzaak van de huidige situatie. Schijnbaar vinden de meeste politici, maar ook mensen uit het bankwezen, het moeilijk om deze principiële vraag te beantwoorden: ‘Accepteren we het feit dat we te langdurig op de pof hebben geleefd?

    Het voorstel van de RABOBANK om een verzekering af te sluiten ten een eventuele koersdaling van de woning vind ik dan ook een symptoom van deze tijd. Marketingtechnisch natuurlijk geniaal. Immers, cliënten het maximale en dekken zich vervolgens in door middel van een dure verzekering. Van alle kanten kost dit veel geld. Geld dat richting het bankwezen verdwijnt. Voor wie werk je eigenlijk?

    Stom, stom, stom. Het kan veel goedkoper. Maar ja, daar is het bankwezen niet mee gediend. Enne….dat weten ze echt wel. Een goedkoper initiatief is het beëindigen van consumptief krediet op de overwaarde van je huis. Ofwel, door de kredietfaciliteiten te beperken, hoef je ook geen verzekering af te sluiten want je ontwikkeld als gevolg van de inflatie vanzelf een buffer tegen een waardedaling van je woning.

    Natuurlijk, men zal mijn voorstel naar de prullenbak verwijzen omdat het teveel banen kost. De keukenboer zou zo geen keuken kunnen slijten. Wie spaart er nu nog zo’n 20.000 euro voor een nieuwe keuken. En daar zit het probleem. De werkverschaffing werd vroeger gesponsord door de overheid. Nu betaalt de burger het zelf. Als het bankwezen de recente renteverlaging doorberekend dan is iedereen erbij gebaat. Het is toch te triest voor woorden dat de consumentenbond het bankwezen angstvallig in de gaten moet houden.

    Mijn advies: ‘Laat het bankwezen weer door saaie mannen geleid worden. In het buitenland wordt de Nederlandse man geroemd om zijn eenvoud en zijn betrouwbaarheid’. Ofwel, het biedt ook weer kansen, hetzij anders dan gewend 😉


    6 december 2008 om 15:30
    Arnoud Rademaker

    Ter kennisgeving, sinds donderdag, de dag waarop de ECB de rente drastisch heeft verlaagd, hebben 7 hypotheekverstrekkers de hypotheekrente op één of meerdere hypotheekproducten verlaagd, namelijk: – Bank of Scotland;- Florius;- Legal en General;- Erasmus;- Allianz; – Reaal; – Moneyou


    6 december 2008 om 20:31
    Arnoud Rademaker

    Hans Hoogervorst (AFM) heeft in het programma ‘Buitenhof’ een helder verhaal gehouden over de aflossingsvrije hypotheken. Hij wil onder andere kijken naar de regelgeving over deze hypotheekvorm omdat hij vindt dat mensen te lang op hun schuld blijven zitten. Ik vond het erg prettig om naar zijn boodschap te luisteren, omdat zijn visie een begin kan zijn van een andere attitude, van onder andere beleidsmakers, ten aanzien van het in stand houden of juist het saneren van schulden. Zouden we ooit weer een calvinistisch land worden? Deze grondhouding heeft ons in ieder geval geen windeieren gelegd.


    7 december 2008 om 11:22
    Arnoud Rademaker

    @ Jaap,

    Een ‘Privéhof’ blijft toch aantrekkelijker dan een uurtje ‘Buitenhof’, maar dat terzijde. Zie ook:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl (07/12/2008) en op dezelfde site een artikel van mijzelf over de alsmaar toenemende verruiming van de kredietfaciliteiten: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2008/huizenmarkt-wereldwijd-razendsnel-in-verval/ (05/05/2008).


    7 december 2008 om 14:01
    JaapBloem

    @Arnoud:

    Buitenhof mijdde de ontwikkelingen de laatste tijd bewust – had je dat wel gemerkt?! Mijn buitenhof in Midden-Limburg is overigens niet van mij, maar is het stulpje van mijn vriendin. Bescheiden, doch recht in het hart van het On-Nederlandse Noord-Bourgondië.

    Alwaar Willy, de kroegbaas, met een glimlach “afgerond” (is deel vd pitch) precies ene euro vraagt per gedoogde particuliere overtreder – voor jouw eigen privé-asbakje in zijn risicolopende tent. Ten behoeve van ONZE boetepot. Hoor ik hier Willy-Obama?! YES WE CAN ;))

    Kijk, ik rook niet en ben ook niet anti Ab Klink.

    Lil wel :(( , maar laten we nu eens even Willy’s rekensommetje maken . . .

    “De controleur is dezelfde als die van de Keuringsdienst van Waren en daar hebben we dus een afspraakje mee. Hij 100 euro als-ie komt (1x per 2 maand en anders passen we er wel ene mouw aan).”

    Willy’s prachtige kroeg zit in de loop en tikt per dag minimaal 20 van zijn sympathieke euro-asbakjes binnen. 140 euro per week also, want “ozze Willy” is de “ganse waek” open.

    Dusch: 460 veur Willy d’rbie. Netto.

    Wat ik hiermee wil zeggen? Calvinisme – daar heb ik zo mijn bedenkingen over. Geef mij maar de grijze economie. Maar top dat jij je eindelijk een beetje hebt blootgegeven op http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl. Ik hou niet zo van mensen die zich niet linken via hun naam.

    Maar die kritiek is dus verdwenen. Welkom Arnoud !


    7 december 2008 om 17:12
    JaapBloem

    Sorry, geen 460 maar 510 per maand, want Willy draagt tweemaandelijks zijn smeergeld af. Dank voor je mail, Herman.


    8 december 2008 om 09:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!