De recessie versnelt de verandering van het advertentielandschap: 2006-2010

De recessie versnelt de verandering van het advertentielandschap: 2006-2010

{title}

Het bovenstaande staatje komt uit Emarketer.com, voor mij een redelijk betrouwbare bron, zeker als het over online gaat. Het geeft aan, wat de verwachting is voor de komende 2 jaar voor de aandelen in de US van verschillende media in de advertentie pot. Kort gezegd: weg van print en de oude massa media, meer richting media die dichter bij de consument zelf zijn (bijv: out of home/place based) en nieuwe plaatsen om te adverteren (mobile, video game, satelliet radio). Het mooie is, is dat dit behoorlijk correspondeert met een onderzoek van de EIAA (Europese Interactieve Advertising Club), die in oktober een presentatie over de ontwikkeling in media gebruik in Nedeland en Europe in November 2008 online zette. Een deel hiervan zie je hieronder:

{title}

Dit is weliswaar geen voorspelling tot en met 2010, maar ik geloof dat je uit de combinatie van de twee onderzoeken goed kan zien waar het heen gaat. (opvallend hier: dat mobile 2% daalt!). De EIAA verwacht dat de uitgaven voor online zich postief blijven ontwikkelen: +16 procent in 2009 en +17 procent in 2010.

Als je deze cijfers legt naast andere gegevens zoals waardering voor het medium, effectiviteit van het medium en hoe essentieel het medium is voor consumenten, dan kan ik maar een ding constateren: hoe diep de recessie ook zal zijn: mensen en bedrijven met belangen in online zullen er beter uitkomen.


DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Dit is volgens mij een natuurlijke trend die al ingezet was. Ik zie de relatie niet terugkomen met de recessie in dit artikel.
  Wel verwacht ik een versnelling in de verplaatsing van ads naar online varianten: grotere doelgroep, minder kosten per ontvanger. De recessie zal deze trend gaan versnellen.

  geplaatst op
 • Hai Erwin. Ja, die trend is ingezet, vandaar de kop van het artikel "Recessie versnelt".

  En nu ik het artikel hier nog een keer nalees, begrijp ik dat je in verwarring bent geraakt over de connectie met recessie. Dit komt omdat dit een deel was van een aantal artikelen op mijn blog, waar ik kijk naar wat de recessie (waarschijnlijk) gaat doen voor marketing en internet marketing. De argumenten die ik daar beschrijf, wilde ik in dit artikel niet nog een keer overdoen.

  geplaatst op
 • @Erwin

  Is het niet zo dat je online een kleinere maar gerichtere doelgroep bereikt dan offline?

  Doordat bedrijven steeds meer moeten gaan nadenken over het inzetten van hun marketing budgetten, ontstaat ook steeds meer de behoefte om hoogwaardig consumentencontact te realiseren. Online en mobile zijn hiervoor uitermate geschikt, omdat deze media heel gericht kunnen worden ingezet.
  Het is daardoor inderdaad opvallend dat mobile in het onderzoek van EIAA een dalendpercentage heeft. In het overzicht van emarketeer wordt overigens verwacht dat het aandeel mobile bijna zal verdubbelen in 2009 naar 0,5%.

  geplaatst op
 • Wel redelijk te verklaren de verschuiving richting internet vind ik. Internet is nu eenmaal goed meetbaar en in tijden van recessie wordt RIO alleen maar belangrijker.

  In dit opzichte is de recessie voor internet op dit gebied positief.

  geplaatst op
 • Deze link kreeg ik te laat in handen bij het ter perse gaan van deze blogpost, maar daarom niet minder relevant: uit de Economist : Not ye old banners, Internet advertising will be relatively unscathed in the downturn

  Mooi citaat: "Another reason for optimism, says Mr Rothenberg, is that online advertising is making obsolete the old distinction between marketing spending “above the line” and “below” it."

  Ook geen verkeerde eigenschap voor online marketing, lijkt mij: het eerst waar in het marketingbudget wordt gesneden, is toch above the line. Dit zou een manier zijn om online, above the line marketingbudget te verdedigen tegen al te geïnteresseerde budgetsnijders.

  geplaatst op
 • Beide grafieken vanmorgen ook gebruikt in mijn presentatie voor Online Video Advertising Summit. Eens met de hierboven gemaakte opmerking dat de kredioetcrisis wel eens de katalysator zou kunnen zijn om online advertising naar volgend niveau te brengen.

  geplaatst op
 • Wat ik mij altijd afvraag bij dergelijke grafieken: gaat het hierbij nog altijd om 'zenden'/ 'display' ofwel 'platte' advertising?

  Met mijn 'mobiele' bril ben ik altijd sceptisch over dergelijke grafieken en cijfers. Een belangrijke ontwikkeling is wel die van de meer interactieve en 'engaging' marketingactiviteiten. Het verbaast mij daarom niet dat traditionele media afnemen en internet toeneemt - maar ik had mobiel nog wel veel hoger ingeschat.

  Niet als het wordt gebruikt als plat bannermedium, maar des te meer als medium om echte conversatie en interactie met mensen te bewerkstelligen.

  Mijn gevoel zegt wel dat de grote adverteerders internet eindelijk ontdekt hebben (het heeft even geduurd). Voor het volledig begrijpen van de waarde van mobiel en de mogelijkheden het goed in te zetten zal nog wat tijd nodig zijn. Ben benieuwd hoe het staatje er volgend jaar uit ziet.

  geplaatst op
 • @ Claire

  Helemaal mee eens. Begin november 2008 is die discussie ook al gevoerd in het artikel Mobile marketing, onbegrepen maakt onbemind.

  geplaatst op
 • Interessant dat de discussie heftig op kan lopen rondom de recessie. Naar mijn mening wordt er teveel door de verschillende media hierover verteld, maar de positieve inslag die je hier benoemt vind ik een goede!

  geplaatst op
 • @Marco : hey, leuk dat je ze gebruikt hebt. En ja: dat is het punt van dit verhaal: recessies zijn soms goed, omdat ze mensen bewust laten worden over hun gedrag en bestedingen. Dat betekent soms een verandering van handelen. Ik wens daarom veel marketing managers veel verandering toe.

  @claire - in het geval van de traditionele media, geloof ik dat het inderdaad meer zenden-advertising is. Wat mobiel betreft: don't know. Het lijkt mij dat de referentie hier nog veel SMS is en weinig echte conversatie. Bovendien : ik zou -2% niet al te serieus nemen, terwijl we aan de andere kant zoveel positieve cijfers zien.

  Check wat dit betreft de laatste presentatie van MorganStanley over internet trends op Slideshare: daar staat o.a. dat er de groei van gebruikers op internet en de groei van adverteerders soms geen gelijke tred houden. Dat kan ook voor mobiel internet gelden. Troost: vroeger of later komen ze terug van hun zonden en halen het goed in.

  @Ralph Bom: thanks. Als je weer enge verhalen hoort, vertel dan maar dat in elke recessie er altijd wel delen van de economie zijn, die groeien. Op een of andere manier lijken veel mensen te denken dat de hele economie een Titanic doet. Niets is minder waar.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.