SlideshareReview (21): Levensvatbare sociale netwerken

SlideshareReview (21): Levensvatbare sociale netwerken


Wie wil er nu niet aan (klanten) binding doen door middel van een community, een sociaal netwerk? Maar niet elk sociaal netwerk wordt daadwerkelijk een netwerk. Vaak blijft de community beperkt tot een kleine groep hard-core gebruikers, en soms zakt het geheel dan na verloop van tijd weer helemaal in. Pat Kitano van de Domus Consulting Group zet in een wat knullig ogende presentatie (het lijkt wel een foto-strip) de do’s en dont’s van sociale netwerken op een rij.

Kitano begint met op de te sommen wat je nodig het om een sociaal netwerk levensvatbaar te maken:

  • Een gemeenschappelijk doel
  • Een kritische massa (voldoende deelnemers)
  • Attractieve of beroemde leiders
  • Data
  • Geen spam
  • Eenvoud
  • Schaalbaarheid

Kitano zoekt de schaalbaarheid vooral in wat hij verticale schaalbaarheid noemt: de deelnemers komen van laag tot hoog. De deelnemers zijn geinteresseerd in verschillende stappen van een productie/dienstverleningsproces.

Aantrekkelijk aan deze presentatie is het grote aantal voorbeelden dat Kitano aanhaalt. Hij laat zien wat voor een soort netwerken niet (zullen) lukken omdat ze nauwelijks schaalbaar zijn: Hobbies, specialisatische beroepen en kleine of zeer specifieke industrietakken.

Daarnaast geeft Kitano voorbeelden van industrietakken en van beroepsgroepen waar volgens hem nog veel mogelijkheden zijn tot het opbouwen van sociale netwerken. Ik denk dat Kitano de kansen voor sociale netwerken gebaseerd op hobbies een beetje onderschat. Ook kleine hobbies kunnen wereldwijd door zeer veel mensen beoefend worden. Kunst bij het opzetten van een dergelijk sociaal netwerk is wel om voldoende inhoud te bieden om het aantrekkelijk genoeg te maken om het internet te gebruiken bij het uitoefenen van je hobby. Daarnaast denk ik dat een sociaal netwerk wel degelijk geslaagd kan zijn, ook als het aantal deelnemers wat minder groot is. Bij dergelijke wat kleinere sociale netwerken geldt dan wel dat de intensiviteit van de deelname wel groter moet zijn. Dat betekent meestal zeer specialisatische kennis- en ervaringsuitwisseling.

Al met al is de presentatie een goed startpunt als je nadenkt over het starten van een nieuw sociaal netwerk, of als je een bestaand netwerk een boost wilt geven.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.