Microsoft Virtual Earth zet Amsterdam op 45 graden
Tijdens de Inman Connect in NY afgelopen januari hadden wij het genoegen een uitgebreide presentatie bij te wonen van Microsoft Virtual Earth. Als echt Hollandse Googlers hadden we natuurlijk al de hakken in het zand. Microsoft en een handige online tool, tuurlijk. Uhuh, sure thing…
Na de nodige opstart problemen (ook in de VS bestaan slechte internetverbindingen, laat staan draadloze) kwam het geheel dan toch op gang. Helaas hebben ze tegenwoordig geen presentatoren meer in de VS maar heten deze lieden: Microsoft Virtual Earth Evangelist (check zijn blog!)…doet me een beetje denken aan Solution Providers, Social Media Guru’s en meer van dat soort uber MacGyvers…
Voor mij was de grootste eye-opener het feit dat in het Microsoft product alles geïntegreerd is, zowel zoeken, maps als virtual earth. Dit in tegenstelling tot de Google producten. Dus als je iets aan maakt in Virtual Earth staat het ook meteen op maps en vice versa. Daarnaast blijkt Virtual Earth een stuk scherper te zijn dan Google wat de ervaring van het geheel versterkt. Bovendien is Microsoft VE een stuk sneller vanwege het feit dat zij met zogenaamde tiles werken, dus hele kleine vierkantjes aan elkaar geschakeld. De pluging van VE is slechts iets van 4Mb in tegenstelling tot Google 30Mb+. Kortom: vriend Chris the Evangelist had onze aandacht.
Vervolgens werd ons getoond hoe high tech de 3D renderings wel niet waren: schaduwwerking, wegen die ondergronds ook getoond werden, real time traffic en weer info.
Een aantal andere features waren:
- Exporteren naar applicaties derden.
- “Waypoints” kun je exporteren naar je navigatiesysteem (weet niet of dat ook al mogelijk is Nederland) of naar bijvoorbeeld Google Earth!
- 45 graden Birds Eye fotografie (sinds vandaag ook van Amsterdam op basis volgens mij van Photosynth technologie)
- Mapcruncher!
- Microsoft Virtual Earth staat open!
Op een kinderlijk eenvoudige manier kun je PDF’s of JPG-jes over Virtual Earth draperen. Dus bijvoorbeeld een verkaveling precies op het te ontwikkelen gebied neerleggen is geen probleem. Mooier was nog dat je ook makkelijk plattegronden (PDF/JPG) in een soort 3D op Virtual Earth kon zetten inclusief bijvoorbeeld een mooie Photosynth…
Kijk maar eens hier of hier. Je kunt zelf content toevoegen aan Virtual Earth, zelfs in KML (dacht dat dat puur Google was, maar nee). Hiervoor kun je gebruik maken van 3DVIA. Zelfs leuke redelijke high res. videootjes maken behoort tot de mogelijkheden.
Mooiste vond ik de koppeling tussen real time traffic-informatie en je navigatieapparatuur via MSNDirect. Hierbij wordt file-informatie doorgegeven en routealternatieven gegeven via de FM-frequentie.
Nou is het zo dat Microsoft Virtual Earth op 11 februari voor een speciale demonstratie naar Nederland komt. Voor iedereen die geïnteresseerd is: je kan je aanmelden via nieuwbouw20 at gmail. Ook als je niet aanwezig kan zijn, meld je dan toch aan want dan kun je het via Live Meeting allemaal volgen.
Interessant spul Boris. Waar is de demo te zien, in Groningen toevallig? Misschien krijg je dan wel een klas IDM-studenten op bezoek…