Economisch weerbericht (17): Goud

8 februari 2009, 08:52

{title}Willem gaat voor goud. Op AmsterdamGold.com brengt hij puur zilveren en gouden baren aan de particulier, want in boze economische tijden is de waardebelofte van flappen ridicuul wankel. Rap van de bank dus, dat stinkende geld 😉 en inwisselen voor goud: de ultieme poen. In zoverre is Willem Middelkoop nu op z’n plek, dat-ie ten minste zijn naam eer aandoet. Zo’n vlucht in edelmetaal van een gut-feeling-ondernemer als WM is geen vreugdevolle indicator voor wat er aan staat te komen. Aan de andere kant is “goud ipv geld” geen no-brainer. Check dit:

De recordhoogte van de goudprijs – ruim 700 euro voor een ounce (=31 gram) – weerspiegelt, dat er steeds minder peil te trekken valt op de waarde van valuta. Dan hebben we het lang niet alleen over Zimbabwe of Rusland. In meer of mindere mate lijkt de hele wereld in aanmerking te komen voor de kwalificatie “Bananenrepubliek”, en uitgerekend de voormalige Marshallpartners Amerika en Duitsland draaien mee in de Tip-10.

Zeker weten, goud en vastgoed hebben de beste waardevastheid. Maar sinds de tachtiger jaren steeg de inflatie sneller dan de goudprijs. Tijdens het beursdebakel van ‘87 en in de Azië-crisis elf jaar later liep de prijs van goud niet noemenswaardig op – soms juist integendeel.

Geeft niks zult u zeggen: dit is een andere ballgame en dus is goud, naast vastgoed, juist nu de ultieme belegging. Best mogelijk: gisteren nog vergeleek Steve Ballmer de huidige situatie met de depressies van 1837, 1873 en 1929:

“This is a once-in-a-lifetime economic crisis […] If you stop and think about it, 1837, ‘73, ‘29, 2008, it’s almost exactly a whole lifetime between each of the major economic difficulties that we face.”

Desniettemin: na de aandelen keldert ook het goud. Immers, uitgerekend in tijden van crisis zullen aangeslagen investeerders goud op de markt brengen om weer over wat cash te kunnen beschikken. Tenzij gorgelend in zwanezang de zwanenhals wordt bereikt en alle valuta opdrogen qua waarde. Dan, pas dan heeft goud zijn basisfunctie terug.

Het ziet er niet naar uit, dat zoiets gaat gebeuren in de monetaire complexiteit van vandaag. Mijn advies? Goud in je portfolio is nooit verkeerd, mits je het kunt betalen. Dat laatste is belangrijk, want speelgeld en garantie horen goed gescheiden te zijn.

Meer weten over goud? Kijk dan hier.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

6 Reacties

    Peter Bonjernoor

    Ik weet niet – sinds het uitbreken van de kredietcrisis heeft van Middelkoop zich zo prominent geprofileerd als de enige die het bijna aan zag komen en als onheilsprofeet voor wat betreft de komende jaren, en daarbij zo overduidelijk zichzelf gepromoveerd, dat ik op het moment flink wat moeite heb hem serieus te nemen.

    Hij zei onlangs bij Puaw & Witteman dat hij uit de journalistiek ging omdat dat niet goed te rijmen was met zijn nieuwe goudhandel, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om in de periode voorafgaand aan die beslissing flink slecht weer te voorspellen.

    Twijfelachtig gedoe allemaal, dus wat de zin ‘Willem gaat voor goud’ betreft – dat is denk ik inderdaad de crux…


    8 februari 2009 om 09:12
    Spellingscheck

    Beste Jaap, halveer het aantal comma’s in je betoog eens. Minstens de helft is nergens voor nodig.


    8 februari 2009 om 09:39
    Peter Bonjernoor

    @Spellingscheck – niet zeuren, hoor, er staan er maar 2 in die niet nodig zijn.


    8 februari 2009 om 13:26

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!