Vacature-advies voor (gratis) kranten

9 februari 2009, 06:38

{title}Is print dood? Nee, nog niet. Maar wat de oude media wel moeten doen is zich nadrukkelijk bezinnen op hun positie in de informatiemaatschappij. Dat klinkt wat zwaar aangezet en hoogdravend, maar het is niets anders dan je aanpassen aan de tijd. Nu heeft de overheid daar een commissie voor ingesteld, de commissie Brinkman, wat natuurlijk vreemd is. Immers: ieder bedrijf moet zich dag in dag uit zélf bezinnen op hun positie in de markt. Blijkbaar kunnen kranten dat niet.

Zelf ben ik al enige jaren actief op het gebied van recruitment, technologie en arbeidsmarktcommunicatie en al deze drie elementen komen samen in dit geheel. Daarom wil ik graag een advies geven aan de (gratis) kranten hoe je je rol op het gebied van wervingsadvertenties deels terug kunt winnen en daar een hele leuke boterham aan kan verdienen. Waarbij je niet vast moet houden aan hoe het was, maar in moet spelen op de veranderingen in mediaconsumptie.

De kracht van papier is dat je het rustig leest, vaak op een ‘dood moment’. Zeker de gratis kranten hebben een grote invloed gehad op het media gedrag bij forensen. Zowel studenten als werknemers die elke dat met het openbaar vervoer naar hun werk gaan. De kranten worden gelezen, maar wel op een andere manier dan de traditionele kranten die men koopt.

{title}Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld dat ze worden achtergelaten in de trein of bus. De gekochte kranten worden grappig genoeg eerder weggegooid, omdat we er voor betaald hebben willen we niet dat iemand anders daar gratis van profiteert blijkbaar. Maar dit verschil is wel essentieel, want als je een interessante vacature ziet laat je die vaak dus liggen. Niet altijd, erg worden advertenties en artikelen uitgescheurd, maar slechts in hele beperkte mate. Dat is observatie één van veranderd mediagedrag rondom deze kranten.

Een andere belangrijke verandering, mede ingegeven door het internet, is de versnelling van het nieuws. Kortere artikelen. Daar waar kranten juist goed zijn voor achtergrond en diepgang. Nu is daar ook meer dan genoeg vraag naar, laten we wel wezen. Alleen niet in een dagelijkse krant, want daar zit teveel druk op die elke dag weer te vullen. De gratis kranten leven daarom vooral ook bij de gratie van deze nieuwe manier van nieuwsconsumptie, snel, kort, krachtige berichtgeving. Toch proberen ze wel grote advertenties te verkopen, wat natuurlijk volledig tegenstrijdig is aan het media consumptie gedrag.

Een derde punt is dat we door de nieuwe media voortaan nieuws ‘on demand’ willen. Instant satisfaction, als ik iets wil moet het er zijn. De gebruiker aan de macht. Het gaat niet enkel om de vraag wanneer de zender het wil zenden, maar om wanneer de gebruiker het wil ontvangen. Om dit concreet te vertalen naar vacatures: als ik vandaag ruzie met mijn baas heb gehad wil ik morgen advertenties in de krant met vacatures. Niet tot zaterdag wachten, maar nu meteen. En natuurlijk weet je niet wanneer iemand ruzie krijgt met zijn baas, wat dus een probleem geeft als je het vanuit een zend principe benaderd.

Als we deze drie veranderingen in media consumptie bij elkaar nemen kunnen we dat in een model gieten waarmee je dus als krant weer succesvol een positie kan claimen onder de vacatures. En als gratis krant juist die positie kan verwerven, want daar zit nog weinig aan vacatures in.

Mijn advies zou daarom zijn: begin een gratis jobboard gelinkt aan je krant. Metrobanen of Sp!tsjobs bijvoorbeeld. Gebruik hiervoor het upsell model, zoals Speurders dat heeft. In het geval van de Spits is dit helemaal ideaal, de technologie heb je al in huis (beiden onderdeel van TMG immers). Laten we het advies daarom even spitsjobs noemen (wat niet wil zeggen dat de pers of de metro dit niet net zo goed kan doen).

Je kan gratis een advertentie plaatsen. Solliciteren kan de kandidaat dan alleen als hij eerst zijn cv-upload naar Sp!tsjobs, waarmee je als jobboard je CV databank meteen vult die je weer voor behoorlijke bedragen aan de man kan brengen. Natuurlijk geef je de kandidaat wel de mogelijkheid om zich niet aan te melden (of inactief te zetten) in de CV database, de kandidaat moet centraal staan.

Voor 100 euro kan je echter ook een directe sollicitatie-link invoeren en op die manier de cv-databank van Sp!ts ontwijken. Voor 50 euro kan een bedrijf zijn logo bij de advertentie zetten. En zo kan je nog wel een tiental upsell opties bedenken voor het online jobboard alleen.

{title}De belangrijkste upsell optie is echter plaatsing in de krant. Je biedt een bedrijf de mogelijkheid om het voor bijvoorbeeld 200 of 400 euro in de krant te zetten. Een prikkie, als je bedenkt dat veel jobboards die al vragen voor online advertenties. Je krijgt dan een positie in de ‘ladder’ van vacatures in de gratis krant. Een ladder zoals Ebbinge of YER die al jaren maken. De titel is dan ‘functie bij bedrijf’ en een korte omschrijving van de functie. Twee regels tekst bijvoorbeeld. Natuurlijk kan daar een logo bij (extra optie voor upsell). Daarbij staat de shortcode naar de vacature op de site én een SMS code voor die unieke vacature.

Per pagina kan je dan een 16 tot 20 vacatures kwijt in de krant. Laten we zeggen dat je 400 euro vraagt voor een vacature en 100 euro extra voor het logo, dat 50% erbij plaatst. Dan verdien je bij 20 vacatures op een pagina toc 9.000 euro. En dat is natuurlijk zonder kortingen, want alles is geautomatiseerd en derhalve is korting bedingen niet mogelijk.

Maar tevens biedt je de adverteerder de mogelijkheid om een hele week in de krant te staan. Immers willen wij de vacature wanneer we ruzie gehad hebben met onze baas, zogezegd, en niet op één specifieke dag. Dus biedt je 5 dagen de vacature doorposten aan tegen 75 procent van het normale bedrag (of 80 procent, één dag gratis).

Al met al voldoe je met dit concept aan een aantal voorwaarden in de verandering van mediagedrag. Je biedt de lezer wat hij wil. Ten eerste korte berichten (vacatures) zoals de rest van je artikelen. Ten tweede bied je de lezer instant satisfaction, want elke dag staat er een pagina (of meerdere bij succes) vol vacatures. Ten derde geef je ze met de SMS code de mogelijkheid om gratis de URL terug te ontvangen, waarmee het geen probleem is dat de kant in de trein of bus achterblijft. Door de online/offline-integratie bouw je ook online snel een sterk merk op en door gratis alle vacatures te laten posten voorzie je in voldoende content om je gebruikers tevreden te houden. Door de volledige automatisering zorg je dat de kosten in de hand gehouden worden en het financieel allemaal haalbaar blijft.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

5 Reacties

    Joery Bruijntjes

    Interessante gedachte. Je hebt het zelf al over het toesnijden op het mediaconsumptiegedrag. Hoe denk je met dat in het achterhoofd over de print-vacatures in die gratis krant? Probleem is natuurlijk dat je in de ruimte die je in je concept reserveert niet uitgebreid kunt ingaan op de functie. Zie je de print versie dan vooral als een koude call-to-action waarbij de meerwaarde online wordt toevoegt?


    9 februari 2009 om 09:27
    chi666

    @Joery: precies. De print vacatures laat je in dit geval verschijnen in dezelfde vorm als veel nieuwsberichten in deze kranten: kort en krachtig. Online heb je ongelimiteerde schapruimte, zogezegd en daarmee geeft je daar de mogelijkheid het hele stuk te presenteren.

    Ook online blijkt overigens dat veel mensen eerst een korte intro van de functie willen (in een paar zinnen) en daarna doorklikken. Dit omdat een functie titel weinig zegt omdat de inhoud van bedrijf tot bedrijf kan verschillen.

    Het andere voordeel is dus dat je op deze manier elke dag vacatures geeft en daarmee meewerkt aan de ‘instant satisfaction’. En niet vanuit de zend modus dwingt om te zeggen: op zaterdag (betaalde kranten) of op weet ik welke dag bij de gratis kranten hebben wij vacatures.


    9 februari 2009 om 09:40
    Joery Bruijntjes

    @Bas: okee, helder. Lijkt mij inderdaad ook wel. Je bent immers vaak genoeg “on the move” als je een dergelijke krant aan het lezen bent en het lijkt mij dan i.d.d. logischer als je het online nog eens rustig kunt nalezen. Of het instant satisfaction is weet ik niet. Je krijgt namelijk niet direct de informatie die je graag wilt hebben maar moet daar op wachten tot je beschikking hebt over een internetverbinding. Dat past niet zo goed bij het “ik wil informatie. NU!” idee. Je hebt natuurlijk wel gelijk wanneer je het over het bevredigen hebt van de behoefte om meer te weten te komen over die vacature.

    Maar laat ik eens een balletje opgooien: waarom geen koppeling met de profielendatabase die je opbouwt op de vacaturesite? Mij lijkt het handig als je telefoonnummer toch al bij hen bekend is om de vacature waar ik interesse in heb (kenbaar gemaakt door sms naar nummer uit de krant) gelijk per email te ontvangen.

    Zo zijn er natuurlijk meer handigheden te verzinnen, zoals verdere personalisatie op de site op basis van de vacatures die je vanuit de krant hebt geselecteerd. De drempel voor zo’n koude CTA systeem is hoger waardoor je een extra metric hebt om een nauwkeurig interesseprofiel te maken. Punt is natuurlijk wel dat zoiets alleen werkt met grote hoeveelheden vacatures 🙂


    9 februari 2009 om 10:12
    chi666

    @Joery: heb je gelijk in, het is geen instant satisfaction wat betreft nieuws. Wel wat betreft een trigger. Maar eens, dat is niet dé manier voor iedereen, zeker niet. Ik vraag me echter bij vacatures af waar men besluiten neemt te solliciteren, is dat in een trein of bus of zoek je daarvoor een rustig moment (keukentafel / pc)? De meerderheid van alle sollicitaties zijn onder werktijd, dat is wel bekend.

    En die koppeling is inderdaad een volgende stap. Zo ver was ik nog niet gegaan. Maar je kan natuurlijk heel goed als iemand zich eenmaal registreert met zijn mobiele nummer en een SMS stuurt geen link terug sturen, maar een vacature mailen. Helemaal mee eens. En er zijn dan later nog meer mogelijkheden, hoewel je wel moet oppassen hoeveel kandidaten bereid zijn vrij te geven en hoeveel ze willen dat bekend wordt.


    9 februari 2009 om 10:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!