Economisch weerbericht (18): ICT rulez

Economisch weerbericht (18): ICT rulez
, Sogeti/VINT
@BLO2M

{title}Begin dit jaar zei Gordon Brown tegen The Observer, dat offensief investeren in ICT van groot belang is om uit deze grootste crisis ooit te komen. Brown vergeleek de te nemen maatregelen met Roosevelts New Deal. Detail: de New Deal werd ná de Grote Depressie uitgerold, en die was van een andere aard en omvang dan de huidige. De huidige? Jazeker: volgens IMF-president Dominique Strauss-Kahn zijn de VS, Japan en West-Europa al in depressie. Wat ICT daar aan kan doen, is een interessante vraag. Onder meer Brown en Obama noemen de ontwikkeling van digitale infra in één adem met snel- en spoorwegen. Obama gaat er zelfs een nationale CTO voor aantrekken, mogelijk Padmasree Warrior, de huidige CTO van Cisco met de slagvaardige achternaam. Alleen daarom al zou zij het moeten worden.

Niet alleen voor nationale staten is ICT een onomkeerbare marsroute, ook voor bedrijven, particulieren, dingen en diensten. En niet slechts “ook”, maar juist in combinatie.

Vroeger was ICT belangrijk en leuk, maar voor nu, en met name voor na de “depressie” is digitale doorontwikkeling op alle terreinen en in al haar gelaagdheden een onmisbare motor op de weg omhoog. Depressie-wel-of-niet is een interessante kwestie maar vooral “old school”, net als de voor de hand liggende vraag wat ICT kan doen om uit deze situatie te komen.

Het antwoord is namelijk, dat A) het na het casino-kapitalisme economisch en maatschappelijk nergens ooit meer wordt als vroeger en B) dat als we NU niet doorpakken met ICT, het volgende “level” van economie en maatschappij buiten bereik zal blijven - op welke leest die twee financieel, concurrentieel en materieel ook zullen zijn geschoeid. “Materieel”, u leest het goed, want goedkope en krachtige ICT die economisch en maatschappelijk “van alle markten thuis is”, brengt een voortschrijdende immaterialisering en dematerialisering met zich mee. Niet uit ideologie maar gewoon, omdat het nu eenmaal zo is: van communicatie en media tot productie, gezondheidszorg, noem maar op.

Om kort te gaan: de Umwertung aller Werte, waar deze Make or Break-eeuw sowieso op uitdraait, heeft ICT op alle fronten heel hard nodig. Als fundament, als manipulatietool en als versneller.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • René Tissen, van Nijenrode, stelde op Valentijnsdag onder meer het volgende voor:

  "We revitaliseren met kracht de Internet economie. Dat is momenteel nog de enige economie met (enig) mondiaal groeipotentieel. Nu al heeft Nederland de grootste breedband dichtheid van de wereld. Laten we van die voorsprong gebruikmaken."

  geplaatst op
 • Interessant, via de tweet-alert van @BacktotheFuture betreffende deze post kwam ik aan de weet dat onze James Martin verleden maand overleden is > http://www.jamesmartin.com/

  geplaatst op
 • @Backtothefuture moet zijn: @Back2thefuture. In het leven geroepen door @evr > HULDE!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.