Economisch weerbericht (21): Onconventioneel

Economisch weerbericht (21): Onconventioneel
, Sogeti/VINT
@BLO2M

{title}Onconventioneel is nog niet draconisch, zoals RTL-Z beweert. Maar verhogingen zitten er zeker in: van belasting en pensioenleeftijd. Verlagingen ook: van uitkeringen en rente. De vakbeweging roert zich en wil een ‘say’ in de totstandkoming van de onvermijdelijke onconventionele maatregelen. Opdat ze niet draconisch worden.

Het rentewapen is uitgewerkt: niet fijn voor de pensioensopbouw, maar het kan de huizenmarkt misschien wat stimuleren. Héél misschien, want de beurzen kelderen nog steeds harder dan gedacht. We hebben de grootste uitdaging sinds 80 jaar, zegt Wouter Bos. Een ‘transformational crisis’, noemde WEF-oprichter Klaus Schwab het eind januari in Davos. En daarmee komt die depressie weer om de hoek kijken. Harvard-hoogleraar Robert Barro schat die kans momenteel op 20 procent. Desnoods dus maar gewoon geld uit helicopters strooien, zoals Milton Friedman voorstelde.

Hoe ‘onconventioneel’! Veel mensen vragen zich af hoe dit nou allemaal zo maar heeft kunnen gebeuren. Dat heeft het dus niet: onconventionele klokkenluiders als Elliott Wave-specialist Robert Prechter bijvoorbeeld voorspelden het huidige scenario eind 2005 al en werden toen voor gek versleten. Helemaal mooi zijn de bevindingen van Phil Maymin. Die laat zien, dat we de economische malaise kunnen aflezen aan de al dan niet monotone beat van pophits. Vergeet vooral niet ‘Music and the Market: Song and Stock Volatility’ te bekijken.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.