Met deze posting neem ik na bijna vier jaar afscheid als blogger van Marketingfacts. Belangrijkste reden is mijn ambitie om vanuit uitvalbasis Sydney internationaal te gaan opereren, en daar hoort op dit moment focus bij. Héél véél focus.
Daarom stop ik niet alleen met schrijven op Marketingfacts, ook stop ik met het schrijven voor Molblog en de Nederlandstalige versie van mijn eigen weblog. Hieronder een korte evaluatie, bedankjes en natuurlijk wat tips voor de toekomst, voor wie dat interessant vindt.
Evaluatie
In 2005, toen bloggen nog een hype was, was één van de eerste artikeltjes die ik schreef gerelateerd aan de Apple Flea. Inmiddels is de originele link naar de movie verdwenen maar YouTube toont uiteraard nog deze nog altijd leuke klassieker. In totaal heb ik 97 (met deze 98) artikelen geschreven. Net geen honderd. :-(. Daarmee sta ik op de vijftiende plaats in de MarketingFacts statistieken (wat dat ook mag zeggen :-s).
Veel heb ik geschreven over logo-animaties. In mijn nog altijd heilige geloof dat (alle) logo’s gaan animeren om merkpersoonlijkheid over te dragen. Ondanks mijn verwoede pogingen marketeers te wijzen op de mogelijkheden, zie ik echter nog altijd weinig experimenten. Mensen zien het als een gimmick terwijl zij wel schreeuwende animaties van derden (in banners) toestaan. We weten dus wel degelijk wat beweging doet in onze perceptie maar omdat op een goede manier toe te passen, zien we nog zelden gebeuren. Ik hou vast aan mijn voorspelling dat in 2015 een groot gedeelte van de logo’s gaat bewegen maar het conservatisme is sterker dan ik dacht.
Veranderingen
Marketingfacts heeft het marketing landschap in Nederland echt veranderd. Het concept om mensen als groep te betrekken, open te laten schrijven en te laten reageren kom je in de wereld niet zoveel tegen. Maar dat het in beschaafde landen nog zover achter kon lopen, dat wist ik niet. Hier in Sydney heb ik me laatst enorm verbaasd. De Adformatie van Australië, de B&T, heeft niet alleen een 1999 site, de newsletter bestaat uit links naar PDF documenten. Ik kan me niet eens herinneren dat het in Nederland zo erg is geweest. Alle regels uit de webwereld die we in 1995 al opstelden, gouden regels, worden hier gewoon genegeerd. Het is ongelooflijk. (Moraal van dit verhaal: ga internationaal! Er is nog een wereld te winnen op dit gebied!)
Toekomst
Waarom dan Australië? Mijn doelstelling is om mijn internationale spelerscarrière uit te bouwen. Daarvoor moet mijn Engels zó goed zijn dat mijn publiek niet alleen zegt: ‘helder verhaal, goed verhaal’, maar dat ik mensen werkelijk een ‘experience’ kan bezorgen door niet meer op de taal te concentreren maar op belangrijkere zaken. Om dat niveau te bereiken moet je in een Engelstalig land wonen, de hele dag Engels praten, lezen en schrijven; in het Engels dromen.
Door te stoppen met het schrijven in het Nederlands hoop ik niet alleen m’n Engels te kunnen verbeteren, maar ook flink wat tijd vrij te maken voor het schrijven van internationale artikelen (voor de Economist, The Financial Times, dat soort bladen), voor het nieuwe boek onder de werktitel Pamper Planet dat de toekomst beschrijft in 2050 én voor chatbots.org: de chatbot directory die moet uitgroeien tot een online community rondom wat ik noem ‘conversational technology’. Of in marketingtermen: hoe merken zichzelf transformeren van ‘Masters in Sending’ naar ‘Masters in Listening’. Bovendien is het internationaal uitbouwen wat je nou noemt, een uitdaging.
En iedereen die wel eens in Sydney is geweest, zal beamen dat het een geweldige stad is, echt een metropool, maar dan veilig, aardige mensen en een zonnig klimaat.
Tips
De volgende stap voor Marketingfacts zou naar mijn idee de overgang van adverteren naar affiliate programma’s moeten zijn. Dat betekent dat alle knipperende banners en ongevraagde personeelsads in de RSS feed verdwijnen, en dat leden korting krijgen voor bijvoorbeeld events. Dan zou je een koppeling moeten maken naar social business networks (=LinkedIn). Jouw ‘vrienden/collega’s/contacten’ lazen/waarderen etc. Zonder dus opnieuw een social network aan te maken. Daar hebben we nu wel genoeg van.
Dat dan álle marketingevents zijn opgenomen, dat je met een druk op de knop kunt aanmelden (jouw adres,betalingsdetails zijn immers al bekend bij MarketingFacts) en kan zien waar je voor hebt aangemeld (coming up). Bovendien zien je contacten waar jij naar toe gaat. Jij krijgt korting als je via Marketingfacts registreert, maar bovendien houdt Marketingfacts ook nog een deel achter omdat die een goedkopere prijs heeft afgedwongen bij de event organiser. Idemdito voor boeken bijvoorbeeld (als we de boeken uit de US halen ivm de vaste boekenprijs in NL).
Verder zou je op sommige artikelen in een ‘closed community’ willen reageren. Zodat je mensen die al eens eerder samen gediscussieerd hebben, vanuit dat denkperspectief verder kunnen gaan met nieuwe input, nieuwe content. Er is een hele groep ‘oude garde’ ontstaan die dat wel zou willen. Als er zich nieuwe mensen in mengen, moet je soms weer een stap terug. Dat is soms verfrissend, maar ook wel eens jammer. Je zou verschillende closed discussions aan moeten kunnen maken per posting.
Bedankt!
Iedereen bedankt voor alle reacties, het geven van tips of gewoon gezelligheid van de borrels in deze nieuwe media wereld! Ik zal nog wel regelmatig in Nederland zijn om m’n gezicht te laten zien, maar dat zal steeds minder worden als het allemaal loopt zoals ik wil.
Als je mijn observaties wilt blijven volgen, dan kan je je abonneren op mijn (Engelstalige) RSS Feed op erwinvanlun.com.
Tot ziens!
Erwin van Lun