Gisteren kreeg ik een treurigstemmende en in mijn ogen nogal aanmatigende mail in mijn Medianetwerk.Ning postbakje. Ik heb er een forumpost van gemaakt op de Ning van Medianetwerk en op Twitter kwamen veel reactie los. Op verzoek van Marco Derksen plaats ik de discussie hier door. Ik denk dat het, los van dit specifieke geval, belangrijk is om met elkaar te praten over sociale netwerken, de gevevens, de beheerders en hoe we ons tot elkaar verhouden. Het laatste Facebook Term Of Service debacle was daar een goed voorbeeld van, maar ook Hyves dat plotseling besloot de achternamen van openbare profielen doorzoekbaar te maken is mijns inziens een interessante case. Nu dan de mail van Medianetwerk:
Goedemorgen, Antoinette
Welkom bij het Nederlands MediaNetwerk. We blijven hier verheugd over iedere nieuwe aanmelding. Ik schrijf dit bericht ook om te zorgen dat je niet alleen lid bent maar blijft! Want uiteraard is het lidmaatschap vrij maar niet geheel vrijblijvend. Om het snel groeiende Nederlands MediaNetwerk op kwalitatief hoog niveau te houden is het wenselijk dat iedereen een volledig profiel, foto en voor- en achternaam oplaadt.
Bij jou staat in het profiel meer dan je voor- en achternaam, ik vraag je om het ludieke er uit te halen, niet om jou maar anders wordt het een janboel met weldra 3000 leden.
Het zou fijn zijn als je dit vandaag deed maar in elk geval voor 2 april. Anders laat je mij geen keus en moet ik je uit het bestand halen. Wil ik helemaal niet, dus pas het aan, klaar.
Alvast bedankt. Groet, Annabelle van Zuylen Redactie Nederlands MediaNetwerk
Het ‘ludieke’ in mijn profiel is dat ik mijn naam heb opgegeven als: antoinette on-a-mission hoes. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
Het antwoord van Bas Vlugt, de initiator van het netwerk was als volgt:
Natuurlijk voel ik me als oprichter van dit netwerk geroepen om te reageren op de door jou gestarte discussie. Een heel interessante discussie, die gaat over een zaak waar ik dagelijks mee word geconfronteerd: In welke mate zouden mensen die lid zijn van het netwerk de vrijheid moeten hebben om te doen waar ze zin in hebben en in welke mate kun of moet je grenzen stellen? Jij benadert deze vraag - en vanuit jouw perspectief is dat logisch - vanuit de optiek van de individuele gebruiker van dit netwerk: jij wilt alle vrijheid hebben om te doen waar je zin in hebt. Mijn perspectief is heel anders: ik kijk naar de waarde van het netwerk voor de groep gebruikers als geheel. Ik streef ernaar dat die waarde zo hoog mogelijk is. Dat belang kan best wel eens tegengesteld zijn aan het belang van sommige individuele gebruikers.
Zo betreft het netwerk een community voor media- en communicatieprofessionals. Daar ben ik consequent in, het betekent dat leden die niet aantoonbaar in tot deze doelgroep behoren worden geweerd. Ook heb ik besloten dat - gegeven het feit dat het netwerk een zakelijke omgeving is - mensen zich daarnaar moeten gedragen. Dus worden leden die andere leden lastig vallen met flauwekul geweerd: dit netwerk is geen dating site. Je vroeg in jouw eerste commentaar of ik ook bezwaar heb tegen bepaalde foto’s die niet passen binnen de club. Jazeker heb ik dat. Leden die (kinder-)pornografische, haatzaaiende of tot geweld oproepende content opladen, worden geweerd. Ook duld ik geen leden die elkaar in de openbare ruimte uitmaken voor rotte vis.
Tevens heb ik besloten dat leden zonder identiteit worden geweerd. Daarom vragen we ieder lid om zich met foto, voor- en achternaam te registeren en de profielvragen in te vullen.
Inmiddels hebben we op basis van bovenstaande overwegingen zo’n 200 leden geroyeerd. Er liggen enorme kansen voor internet. Als de economie weer aantrekt, zal de rol van internet versneld toenemen. De wereld van het internet is enorm groot en alles bestaat in veelvoud. Hoeveel social networks zijn er op dit moment wereldwijd, al een miljoen? Je ziet dat de long tail helemaal dicht slibt. Nog even en elke internetgebruiker bouwt zijn eigen NING netwerk. Of, zoals in mijn geval, vijftig. Die enorme long tail zorgt ervoor dat internetprojecten maar heel moeilijk door een werkend business model kunnen worden onderbouwd. De versnippering is heel groot. Tegelijkertijd zijn kwaliteit, relevantie en waarde van groot belang maar vaak moeilijk vindbaar. Als ik een foto zoek op Flickr wil ik niet moeten kiezen tussen 100.000 zoekresultaten waarvan 99 procent niet om aan te zien is: ik wil de 25 beste foto’s. Voor mij is dat de toekomst van social networks: relevant zijn voor je gebruikers door waarde voor hen te creëren. Je doet dat door binnen duidelijke grenzen en onder duidelijke voorwaarden mensen alle vrijheid te geven die ze maar willen. Niet door mensen zonder voorwaarde maar te laten doen waar ze zin in hebben.