Street View, een nieuwe dienst van Google

Street View, een nieuwe dienst van Google

{title}

Een dagje Amsterdam, Rotterdam of Groningen vanuit de luie stoel? Het kan met Street View van Google, vanaf vandaag dus ook beschikbaar in Nederland.

Street View is een functionaliteit in Google Maps waarmee je een virtueel kijkje kan nemen in de straten en wijken van Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Amstelveen, Zaandam, Volendam en een hele reeks andere plaatsen. Met de dienst richt Google zich onder andere op toerisme. Zo heeft toeristenorganisatie VVV Nederland in samenwerking met de drie plaatselijke VVV’s in Amsterdam, Rotterdam en Groningen een virtuele tour samengesteld langs de meest interessante en mooiste bezienswaardigheden en attracties van de drie steden.

Ook Funda.nl ziet de mogelijkheden van Google Street View in. De huizensite geeft met behulp van Street View inzicht in de meest interessante wijken in de drie grote steden zodat mensen die een huis zoeken kennis kunnen maken met een wijk voordat ze het huis bezichtigen.

Oranje poppetje
{title}Op plaatsen waar Street View beschikbaar is, kun je de 360-graden beelden bekijken door helemaal in te zoomen op Google Maps, of door het oranje poppetje (genaamd ‘Pegman’) van de linkerkant van de kaart naar een blauw gemarkeerde straat te slepen. Bedrijven, bijvoorbeeld hotels, kunnen Street View gebruiken om naast het pand ook de omgeving te laten zien.

Privacy
Google en privacy zijn twee woorden die vaak in dezelfde zin worden gebruikt. De zoekgigant verzamelt en verspreid namelijk nogal wat persoonlijke informatie. Hoe zit dat eigenlijk met Street View?

“Google heeft er alles aan gedaan om de privacy van mensen die toevallig op de foto staan te waarborgen en is uitvoerig in gesprek geweest met privacygroepen en waakhonden wereldwijd. Zo bevat Street View alleen foto’s die op een bepaald moment vanaf openbare wegen zijn gemaakt en zo alleen datgene weergeven wat je zelf ook zou kunnen zien als je in de straat loopt. Verder heeft Google een speciale technologie ontwikkeld om gezichten en kentekens onherkenbaar te maken, en op elke foto een link toegevoegd waarmee gebruikers op eenvoudige wijze een verzoek kunnen indienen tot het verwijderen van foto’s. Zelfs als het gaat om beelden waarop de belangrijkste kenmerken al onherkenbaar zijn gemaakt.”

Op Twitter kwam ik al een aantal berichten tegen met links naar wildplassers en blote vrouwen. Onderstaand filmpje van Henk van Ess, over de herkenbaarheid van bezoekers op de Amsterdamse Wallen, staat op de site van het NRC Handelsblad:

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Dit bied zo veel mogelijkheden, van consumenten marketing tot aan de verwerking in een crm applicatie, helemaal nu alles op te bouwen is in Flex en Flash.


  Streetview en map en map allebei in flash

  geplaatst op
 • Tja, ik zocht vanmiddag een adres in 'maps' en daar stond de optie 'streetview meteen al bij. Leuk, maar voorlopig niet meer dan dat. Voorgaande reactie lijkt mij dan ook eerder spam...

  geplaatst op
 • @Wilbert - de dekking van Streetview is vooralsnog erg klein. Voornamelijk Amsterdam en een deel van de omgeving, Rotterdam, en Groningen, en allemaal incompleet.

  Je laatste zin lijkt me wel kloppen... ;-)

  geplaatst op
 • De beelden van de eerste reactie lijkt me vooral een enorme FIETS spam. Wat een enorm aantal fietsen!

  Zag overigens wel mijn auto op de parkeerplaats staan en die van mijn ouders voor hun deur..

  Knap van Google om dit alles zo snel in beeld te brengen.

  Toch ook een beetje eng...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.