Verslag Social Networking World Forum Londen (Deel 3)

Verslag Social Networking World Forum Londen (Deel 3)

Vorige week vond het tweedaags congres Social Networking World Forum plaats in het Olympia Conference Center in Londen, Engeland. Een congres met sprekers van social media bedrijven, social media specialisten, social networks als LinkedIn, MySpace en Xing. Voor sprekers van MySpace en Ariadne Capital, zie deel 1 van mijn verslag. Sprekers van vriendjesnetwerk Bebo white label community software SocialGO en Netlog komen in deel 2 terug. In dit derde deel belicht ik de presentaties van Davide Villa van Xing en David Jones van Friendster.

Xing leeft nog steeds

{title}Xing, ook wel voormalig zakelijk social network Open BC, bestaat nog steeds. Het is vooral populair in de Duitstalige landen en in Turkije. In veel andere landen is LinkedIn het populairste zakelijke netwerk. Davide Villa, Senior Vice President B2B bij Xing AG, vertelt over de leden en mogelijkheden van Xing en over zijn visie op online zakelijk netwerken. Op Xing zijn verschillende communities actief, namelijk:

 • Werknemerscommunities
 • Gesponsorde expertisegroepen
 • Gebruikerscommunities
 • Fangroepen

Xing voelt, proeft en is een zakelijk netwerk. Zodoende zijn leden van bovenstaande communities juist op Xing meer bereid om over zakelijke onderwerpen te praten. Dit voelt minder natuurlijk op vriendjesnetwerken als Facebook of MySpace. Zo praten werknemers ook makkelijker over de strategie en activiteiten van hun bedrijf op Xing, dan op hun intranet.
Onderdeel van Xing is de Marketplace. Hier kan men vacatures, diensten en vastgoed aanbieden. De Marketplace wordt echter vooral als job board gebruikt. Om die reden is de naam Marketplace nu veranderd naar Xing Jobs.

<img data-cke-saved-src="https://marketingfacts.nl/images/uploads/xing_jobs_thumb.JPG" src="https://marketingfacts.nl/images/uploads/xing_jobs_thumb.JPG" alt="{title}" style="border:0px #2C3762 solid; margin-right: 10px;margin-bottom: 5px; width=" 522"="" height="157">

Villa geeft aan dat in algemene zin online zakelijk netwerken niet draait om functionaliteiten en applicaties, maar om vertrouwen. Advertising binnen deze netwerk moet je meer zien als aanbevelingen binnen je netwerk en de dialoog aangaan met jouw “corporate social network” van (ex-)werknemers, klanten en partners. Vooral in de B2B-markt zijn deze referrals belangrijk. Platte advertising in de zin van banners op Xing kun je hier bovenop doen om meer traffic te genereren, maar de basis ligt in de dialoog en je netwerk activeren. Ik vind dit een zeer sterke benadering van Villa.
Bovendien geeft Villa aan dat het belangrijk is om dáár aanwezig te zijn, waar jouw doelgroepen zijn, start niet alleen een eigen sociaal netwerk. PwC Alumni Zwitserland heeft zelfs hun alumninetwerk op Xing opgezet. Xing biedt ook de functionele mogelijkheden om zoiets op te zetten. Uiteraard tegen betaling.

First mover vriendjesnetwerk Friendster vooral groot in Azië

{title}David Jones, Vice President van Friendster vertelt over de activiteiten en populariteit van Friendster. Vooral de populariteit van mobiel is aanzienlijk. Friendster bevindt zich in de top 20 van meest bezochte websites wereldwijd,{title} het is het nummer 1 social network in Azië en ze noemen zichzelf de absolute leider van alle top social networks in user engagement. Ze hebben een community van 100 miljoen geregistreerde leden en 60 miljoen unieke bezoekers per maand.
De focus van Friendster ligt op het delen en communiceren met je vrienden en familie, zelfexpressie, nieuwe vrienden maken, entertainment en dating. Door deze focusgebieden optimaal in te richten creëert Friendster een enorm hoge user engagement en daarmee een groeiend aantal trouwe leden.

Friendster goes Mobile
{title}Trend nr 1 in social networking is volgens Jones mobiel. Dit biedt in eerste instantie vooral veel mogelijkheden voor de gevestigde orde aan online vriendennetwerken. Friendster heeft een reeds succesvolle mobiele variant(m.friendster.com) live in het Engels en in de Aziatische talen. Op dit moment scoort het 1,4 miljard pageviews per maand. Het is de nummer 1 mobiele site in Indonesië en de Filipijnen, nummer 2 in Maleisië achter Google!
Leden van Friendster kunnen ook smsjes ontvangen over:

 • Vriendverzoeken
 • Berichten
 • Krabbels
 • Bulletins

Ze kunnen ook naar Friendster smsen over:

 • Een update van je status of Shoutout
 • Een Bulletin posten
 • Een vriendverzoek versturen
 • Een bericht versturen aan ander lid

Leden kunnen sindskort met GCASH (van Globe Telecom) geld overmaken aan hun vrienden en familie. GCASH verandert je mobiele telefoon dus in een virtuele portemonnee.

Friendster als Mediaplatform
Friendster ziet zichzelf ook als mediaplatform waar entiteiten en organisaties:

 • een relatie met hun fans en klanten aan kunnen gaan
 • waarde toevoegen in contact met hun sociale connecties
 • toegang hebben tot een publiek dat geen enkel traditioneel medium bereikt.

De waarde voor de leden zit meer in de toegang tot nieuwe en exclusieve artiesten en content, waardoor veel nieuwe subcommunities ontstaan. Het populairste fanprofiel op Friendster is MTV met 280.000 fans. Zo heeft Angel Locsin, een Filipijnse actrice, 202.000 fans

Applicaties op Friendster een kans voor Merken
Friendster geeft developers vrij spel. Het staat open voor applicaties gebaseerd op de platforms van OpenSocial en Facebook Open. Elk monetization model is toegestaan. Zo mag overal in de applicatie advertising staan en kan ook geld verdiend worden aan profile pageviews.

Merken op Friendster
Jones geeft aan dat er kansen liggen voor merken om (vooral Aziatische) hun doelgroep te bereiken.  Daarbij moeten ze wel in acht nemen dat gebruikers van social networks veel waarde hechten aan:

 • zelfexpressie
 • ontdekken (nieuwe content, artiesten)
 • connecties

Het is dus belangrijk dat marketeers de gebruikers iets geven waar ze bij betrokken willen zijn. Deze nieuwe generatie van online netwerkers waardeert juist het online vrijgeven van informatie en content in plaats van verbergen en geheim houden.

Een succescase op Friendster is die van Clinique. Zij richtten hun uitgebreide profielpagina in met{title} een online survey, polls en een plek voor productfeedback een inschrijvingsmogelijkheid voor gratis aanbiedingen, een referralcampagne. En al die activiteiten werden beloond met beautypakketten.

Ook een soort online Idols behoort tot de mogelijkheden op Friendster. Zo startten zij iTALENTSTAR. Een online talentenjacht georganiseerd samen met Nokia en Friendster. Participanten kwamen uit Singapore, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen. De profielpagina op Friendster trok 900.000 unieke bezoekers, 8.500 participanten en meer dan 65.000 geregistreerde online stemmers, die samen de winnaar kozen.

Jones’s belangrijkste tips voor hoe merken leden kunnen betrekken:

 • Ontwikkel je community met een plan
 • Faciliteer en stimuleer interactie
 • Nodig leden uit om jouw producten uit te proberen
 • Beloon leden voor het verspreiden van jouw boodschap/campagne
 • Speel in op de kracht van het delen van content
 • Gebruik de functionaliteiten van het social network (skins, krabbels, polls etc)
 • Creëer je eigen functionaliteiten met applicaties
 • Wijs een communitymanager/moderator aan die participeert in het netwerk

Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.