Bank- en verzekeringsdiensten als huismerk bij supermarkten?

Bank- en verzekeringsdiensten als huismerk bij supermarkten?

{title}Dat de kredietcrisis een blijvende verandering van het economisch landschap teweeg brengt zal inmiddels de meesten van ons duidelijk zijn.  Maar hoe en in welke mate het ons dagelijks leven zal beïnvloeden zal nog wel even een raadsel blijven. Het volkstribunaal heeft inmiddels “de banken” als schuldige van de crisis aangewezen. Het lijkt de gefrustreerde consument echter aan middelen te ontbreken om de financiële instellingen te sanctioneren voor alle economisch leed. Hoewel?

Afgelopen maandag, meldde de Britse supermarktketen Tesco, dat zij in de loop van dit jaar 30 “bankfilialen” zal openen in bestaande winkels van het concern. Hiermee speelt Tesco, met meer dan 2100 winkels in het Verenigd Koninkrijk, handig in op de snel tanende populariteit van de traditionele banken. Bovendien komt hiermee aan het licht, dat banken in hun zucht naar verbeterde efficiëntie, een verkeerde keuze hebben gemaakt door zoveel mogelijk “non-rendabele” bankfilialen te sluiten.

Wat ze blijkbaar vergeten zijn, is dat ze voor hun eigen lijfsbehoud zoveel mogelijk klanten nodig hebben. Vanzelfsprekend bespaart online bankieren geld, maar als het contact met de klant daardoor verloren raakt, dan stijgt het risico (hetgeen nu is gebleken), dat klanten weglopen. Zonder klanten, geen bancaire funding en dus, ad ultimo geen levensvatbare bank. 

Superbank
Een supermarkt als bank? In eerste instantie klinkt het absurd, maar als je er even langer bij stilstaat, is het zo gek nog niet. Meer dan de bank, maakt de “super” onderdeel uit van ons dagelijks wel en wee, bovendien zijn ze doorgaans goed bereikbaar en 6 (veelal ook 7) dagen per week van vroeg tot laat geopend.

Tesco is al sinds 2006 in Glasgow aan het “piloten” met Tesco Personal Finance. En mede door de crisis blijkt de markt nu rijp om het concept van “in-store banking” onder eigen noemer uit te rollen in de rest van het land.

De “bank” zal in eerste instantie basis verzekeringen, credit cards, persoonlijke leningen en spaarrekeningen aanbieden. Binnen 18 maanden verwacht Tesco bovendien een standaard bankrekening (rekening courant) en hypotheek diensten te kunnen leveren. 

Volgens Andy Higginson, CEO van Tesco Retailing Services zijn de bancaire diensten “Old Fashioned and Conservative”, waarmee hij aangeeft als bank “geen gekke dingen” te zullen doen en in tegenstelling tot de conventionele banken alles te doen om het de loyale Tesco klant naar de zin te maken. In december 2008 opende Tesco meer rekeningen dan in heel 2007 en ondertussen heeft de “super-bank” al meer dan 500.000 spaarders als klant.

Dat de A-merken stukje bij beetje terrein verliezen aan de huismerken van de diverse supermarkt concerns is alom bekend. Als reden wordt veelal het gebrek aan meerwaarde aangevoerd, hetgeen in tijden van economische tegenspoed alleen maar extra wordt aangewakkerd.

Maar zou eenzelfde ook niet kunnen gebeuren met de banken, want wat is eigenlijk de meerwaarde van een rekening-courant of spaarrekening? Dat ook Nederlandse spaarders ontvankelijk bleken voor aanbiedingen uit o.a. IJsland, impliceert dat de loyaliteit van de consument ten opzichte van zijn bank helemaal niet zo groot is al menig bankier mag hebben gedacht.

Oud en vertrouwd
Stel dat die vertrouwde supermarkt op de hoek, naast de dagelijkse levensbehoeften, ook nog eens eenvoudige en betrouwbare financiële diensten gaat leveren, waarom zou de consument daar dan geen gebruik van maken? Tenslotte komen we er toch minstens één keer per week en staan de media niet bol van “bonus culturen” bij grootgrutters (nou ja, dat ene slippertje dan in Zaandam, maar dat had toch ook met Amerika te maken). Als vermakelijke voetnoot dient nog te worden vermeld, dat research analisten bij banken, de voeding- en genot sector, door de bank genomen, als betrouwbare en defensieve belegging zien, waarmee impliciet een motie van vertrouwen aan de supermarkt wordt verleend.

Succesvol?
Mocht Tesco’s financiële dienstverlening succesvol blijken (en volgers zich melden) en wanneer de banken geen aantoonbare meerwaarde kunnen leveren, dan ondervinden niet alleen de A-merken van Unilever, Nestlé, P&G en consorte, last van het veranderende speelveld en zullen met name de retail-banken als grote verliezer uit de bus komen en hun eeuwenlange greep op de maatschappij kwijtraken.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Financiële consumenten zijn boos! Als we vanuit het S.G.G-model naar deze casus kijken dan zou ik me het volgende kunnen voorstellen. Het Situatie (S).Gevolg (G).Gedrag (G) - model wordt gebruikt in sommige therapeutische instellingen om positief gedrag te versterken door het gedrag te belonen en negatief gedrag af te zwakken door het negatieve gedrag te sanctioneren of te negeren.

  Vermoedelijk zult u bij uzelf na enig nadenken ook voorbeelden kunnen benoemen vanuit uw dagelijks leven. Het is een vrij algemeen concept wat door velen wordt toegepast zonder er bewust over na te denken. Wat doet u als u een bekeuring krijgt? Wat deed u toen uw kind voor het ging lopen?


  Veel financiële consumenten zijn boos op het bankwezen omdat de soms buitenproportionele bonussen ook een beetje van hun geld is betaald, de kredietcrisis nog voortwoekert en het vertrouwen in de economie (Situatie). Cliënten die jarenlang trouw zijn geweest aan hun bank (Gedrag) ondervinden nu de vervelende gevolgen van de ontstane situatie (kredietcrisis) en of van het gedrag van het bankwezen, bijvoorbeeld door de woekerpolis. Een gedragsverandering (Gevolg) kan een antwoord zijn op de huidige relatie met zijn of haar bank. Bijvoorbeeld door uit onvrede (sanctie) weg te gaan of op zoek te gaan naar een bank waar men zich wel gewaardeerd of eerlijk behandeld (beloning) wordt. Banken zoals Triodos, ASN en wellicht Tesco maken in deze tijd zeker een kans om een toenemend aantal cliënten ten koste van de bekende banken te mogen ontvangen.

  Is het reguliere bankwezen dan machteloos? Nee zeker niet. Zij kunnen ook inspelen op het ontstaan van een nieuwe situatie. Namelijk door het vertrouwen terug te winnen van hun bank. De Rabobank is recentelijk gestart met een Startersavond voor starterende ondernemers. De startende ondernemer stond centraal. Hiermee wekte zij daadwerkelijk vertrouwen. Bovendien leerde je de mensen achter de bank ook nog eens op een andere manier kennen. Kortom, er liggen wel degelijk kansen voor het bankwezen.

  Bank. U bent aan zet! Het is toch niet normaal dat uw collega’s niet meer in hun dagelijkse pak over straat kunnen lopen om de woede te ontlopen. Win het vertrouwen terug. Ook op het gebied van het beleggen. Teveel mensen hebben geld verloren door deel te nemen aan beleggingsfondsen. Sinds het millennium hebben we een negatief rendement van circa 7 % per jaar in de broekzak kunnen steken. Geef goede voorlichting. Maak er weer wat moois van. Bijvoorbeeld door transparante producten, het daadwerkelijk bij te dragen aan het vervullen van de financiële behoeften rekening houden met een risicoanalyse en goede voorlichting op het gebied van beleggen.

  geplaatst op
 • Je moet de lening terug te betalen rekeningen, en wegwezen uw schuld? Hebben dringend behoefte aan
  leningen en commerciële
  Lening? Heb je een lening worden geweigerd van hun bank of financiële instelling? Noodzaak
  de lening terug te betalen
  facturen of een woning kopen? Noodzaak van een lening aan een bedrijf te starten?. Maak je dromen
  schakelen van
  contact jackson, slaakte een lening tegen een rente van 1,5% per maand voor
  meer
  Informatie over deze lening is om contact te maken met ons via e-mail hieronder vermeld:
  jacksonloansfirm.son621 @ gmail.com further.I dus we kunnen nog uit te geven leningen
  tot ernstige
  minded people.Get beschikbare leningen tegen lage rente van 1,5% Contacteer ons
  op: jacksonloansfirm.son621 @ gmail.com

  Onze lening varieert van 1000-5million voor een vaste rente van 1,5% en de duur
  1-30yrs.
  Schiet nu en uw financiële crisis van het verleden.

  Gelieve de volgende informatie indien geïnteresseerd.

  Volledige naam:
  Geslacht:
  Adres:
  Land:
  vereist Leenbedrag:
  Lening Duur:
  Telefoon: Mobiel:
  Heb je ooit van toepassing voor de lening voor:
  Maandelijks inkomsten:

  Contact: jacksonloansfirm.son621 @ gmail.com

  Opmerking: Beantwoord deze e-mail adres (jacksonloansfirm.son621 @ gmail.com)

  Als het lijkt niet om je weg te gaan, altijd weten dat God een plan heeft
  voor you.If
  Plaats uw vertrouwen in Hem geven u een goede gifts.We niet altijd weten wat God
  Plannen zijn voor us.We weet gewoon dat Zijn wegen niet onze wegen, maar Zijn
  manieren zijn altijd
  beste.

  Dit bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten voor het gebruik
  ontvanger (s) boven en kan wettelijk bevoorrechte informatie bevatten. Als je
  niet de geadresseerde bent of de persoon die verantwoordelijk is voor haar overplaatsing
  ontvanger, gelieve te noteren dat lezen, te verspreiden,
  reproductie of verspreiding van dit bericht is ten strengste verboden. Als je
  ontvangen dit bericht ten onrechte, ons onmiddellijk op de hoogte door middel van een reactie
  berichten en onmiddellijk het oorspronkelijke bericht verwijderen.

  Dank u.
  ================================================== ==========
  ==============================================

  ............

  geplaatst op
 • I am a private loan, I operate under a short, clear and understandable terms and conditions i give out loans at a low interest rate of 3%. Dear readers should note that this offer is for serious minded individual, firms and companies.Do not let this opportunity pass you by.get your loan to your financial problems, including the creation of new businesses, restoring old contracts problems. interested individuals, firms and companies should please contact me via this e-mail Account Options .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken), if you're interested in my loan to complete and return this form immediately.

  1.Full name ..........
  2.Address ..........
  3.Country ..........
  4.Amount Needed ..........
  5.The Duration ..........
  6.Occupation ..........
  7.Telephone Number ..........
  8.Age ..........
  9.Purpose the loan ..........
  10.Marital Status ..........

  After sending the above requirement. You get the loan terms and condition that will serve as an agreement between the borrower and the lender OK? So just reply urgently so that we can proceed with this transaction.

  geplaatst op
 • Groeten aan U,

  Dit is om u te melden dat de heer Steve Walker is op dit moment te bieden lening aan mensen die behoefte hebben aan een lening, Wij lening aanbieden tegen een laag tarief 0f 3% en zonder credit check. Getting een legitieme lening is altijd al een groot probleem voor klanten die financieel in de behoeften. De heer Steve Walker is geaccrediteerd door de Raad van de kredietverlener uit te geven leningen aan lokale en internationale klanten. We hebben gekregen het voorrecht om uw financiële needs.The uitgifte van krediet na te komen moet niet stoppen met het verkrijgen van een lening die u nodig hebt en hebben dat dit verschil in de kredietverlening industrie. We geven lening, variërend van $ 5, $ 000,00 tot maximaal 2 miljoen aan particulieren die behoefte hebben aan financiële steun, dat een slecht krediet hebben of behoefte aan geld om rekeningen te betalen, te investeren voor het bedrijfsleven Gesmolten enz. Diensten zijn onder andere:
  ** Herfinancieren
  * Home Improvement
  ** Investeringskrediet
  * Consolidatie van de schuld
  * Business Leningen
  * Persoonlijke Leningen
  * International Loans.
  Bij Response, hieronder is Lening aanvraagformulier
  (Geen credit check, 100% Gegarandeerd!)
  1. Volledige naam ..........
  2. Adres ..........
  3. Land ...........
  4. Staat ................
  5. Bezetting ..........
  6. Telefoonnummer ..........
  7. Leeftijd ..........
  8. Doel van de lening ..........
  9. Burgerlijke staat ..........
  10. Sex ...............
  11. Bedrag dat nodig is ............
  12. Lening Duur ................
  13.Have u van toepassing voor ..........

  In ontvangstbevestiging aan deze gegevens, dan stuur ik u een goed berekend Algemene Voorwaarde voor het bedrag dat u nodig hebt.

  Groet,
  De heer Steve Walker
  E-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Hallo Ik ben de heer Glenn Goldberg, legitieme en betrouwbare lening lender.I geven
  leningen op een duidelijke en begrijpelijke termen en voorwaarden op 3%
  rente. Van 8000-7000000 USD en Euro Only. ik
  geven Business Leningen, persoonlijke leningen, leningen voor studenten, auto leningen en
  Leningen af te betalen rekeningen. Als u een lening nodig hebt wat je hoeft te doen is voor
  dat je me direct onmiddellijk nu contact
  bij:. (.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)) God Bless You; Nu kunt u een krijgen
  lening Hier in de Verenigde Staten op 2% per nietig te verklaren en krijg tot 20 jaar
  of meer om het terug te betalen. Niet voor de korte termijn leningen die maken vallen
  u betaalt terug in weken of maanden, jaren.; Naam __________
  land __________
  Staat __________
  Uitleners __________
  Maandelijks inkomen __________
  telefoon __________
  Lening Duur __________
  Beroep __________
  Sex __________
  Leeftijd __________
  Burgerlijke staat __________; Haal het geld dat u vandaag nodig hebt met veel
  tijd om de betalingen terug te maken. Om te solliciteren, stuur alle vragen aan
  .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) Regards,; De heer
  Glenn Goldberg
  E-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken); Let op: dat alle e-mail moeten worden verzonden
  tot: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Hallo,
  Bent u op zoek naar een zakelijke lening, persoonlijke leningen,
  hypothecaire leningen, autoleningen, leningen
  studentenleningen, consolidatie leningen, ongedekte
  garantie, venture capital, enz ... Of gewoon weigeren
  lening van een bank of financiële instelling voor een of meer redenen?
  U bent de juiste oplossingen voor de kredietcrisis! Wij zijn
  particuliere geldschieter, bieden wij leningen aan bedrijven en particulieren met
  lage en betaalbare rente van 2%. Dus als je
  geïnteresseerd zijn in een snelle en eenvoudige lening. e-mail
  Contact: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
  NAAM: ................
  LEEFTIJD: .................
  SEX: ...................
  Burgerlijke staat: ....................
  Contact Telefoonnummer: ................
  ADRES: ......................
  STAD: ...................
  STAAT: ....................
  LAND: ...................
  POSTCODE: .....................
  BEROEP: .......................
  Maandelijks inkomen: ....................
  Bedrag dat nodig is: ......................
  FULL BANKGEGEVENS: ....................
  Wanneer nodig: .........................
  DOEL VAN LENING: ........................
  FAILLIET OF NIET: ..........................
  Terugbetaling duur: .......................

       Wij wachten op uw snelle antwoord op deze e-mail

       groet,
       Mrs stella stijging

  geplaatst op
 • Duane of Birmingham, AL


  Ik heb nog nooit zaken gedaan met een internetservice en was dat ook
  sceptisch in eerste instantie, maar dacht dat het geen kwaad zou om het eens te proberen. ik
  antwoordde een paar snelle vragen en het volgende dat je weet dat ik meerdere vragen heb
  aanbiedingen van verschillende geldverstrekkers. Ik ging door en beoordeelde ze allemaal
  en besloten tot een geldschieter op basis van hun beoordelingen en het meerdere
  opties. Ik koos voor een optie van GEGARANDEERDE VERTROUWENKAPITAAL-leningen. ik
  was nog steeds sceptisch denkend dat ze het oude aas zouden spelen en schakelen
  routine. Helemaal niet. Ik nam contact op met GEGARANDEERDE VERTROUWEN VAN VERTROUWEN
  voor een lening waarbij ik een paar vragen en mijn tarieven beantwoordde
  kwam lager terug. alles wat ik moest doen was een foto maken van de voorkant en
  achterkant van mijn rijbewijs en deze wordt automatisch geüpload naar de
  toepassing. Het was heel gemakkelijk om documenten te uploaden en binnen enkele minuten
  mijn lening is goedgekeurd en gefinancierd. Het meest vloeiende proces ooit voor een lening ....

  GEGARANDEERDE VERTROUWEN KAPITAAL biedt allerlei Leningen En zoals ze tegen me zouden zeggen "Er is een lening voor iedereen"

  Contact GEGARANDEERDE VERTROUWENKAPITALEN op: (
  .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.