Economisch weerbericht (25): Het dorp Chinerica

Economisch weerbericht (25): Het dorp Chinerica
, Sogeti/VINT
@BLO2M

{title}Twee april 2009 was voor de eerste keer de wereld echt een dorp. Een hele trillion (met dat biljoen, trillion, billion en miljard moet het ook maar eens afgelopen zijn) voor de wereldeconomie. Plus betere regels, inzicht en transparantie. Dat ligt nu op de tekentafel en zo is het goed. Maar het had ook niet fout moeten gaan. Op de vooravond van de G20 zei Super-Sarko nog steeds te vertrouwen in Obama’s “Change”, om in dezelfde adem keihard te melden dat het te laat is als die na 2 april komt.

Terwijl de wereldhandel zo goed als op zijn gat ligt, hebben de wereldleiders het nog nooit zo druk gehad met elkaar. Een slecht teken want het benadrukt hoe ontzettend diep deze crisis zit. Vandaag, morgen en zondag nog even naposeren: op het 60-jarig Navo-feestje en op de US/EU-top in Praag. En reken maar dat Azië op de hoogte wordt gehouden, want daar zitten de meeste dollars te stinken.

Hoe diep zit zo’n crisis nou? Een kwestie van cumulatieve ellende. Dit jaar moet de US 2700 miljard rente betalen. Da’s verdulleme het GDP van de UK. Maar goed, niks is meer zeker; volgens George Soros gaat diezelfde UK binnenkort het handje ophouden bij het IMF.

Conclusie: die ene trillion is dus ook maar een spatje op de gloeiende plaat en een no-brainer in het kader van pappen en nathouden. Daarom waren Merkel, Brown, Sarkozy en Kroes zo eensgezind. Europa heeft zijn zin en Amerika de handen vrij voor een hevige vrijage met Azië. Even was de wereld één dorp, maar dat zal lijken te bestaan uit een kern en een paar gehuchten. Die kern heet Chinerica, wat ik u brom. Amerika en China hebben elkaar nodig voor afzet en innovatie. Want met bailouts en stimuli alleen lukt het never-never-nooit.


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • De fragiele EU zal door de aanhoudende recessie weer versnipperd raken en zo zichzelf in de voet schieten of erger. Lees wat de NYT schreef over het gevaar van "eigen hachje eerst".

  geplaatst op
 • Een kleine aanvulling, zonder het dorpse karakter te willen bederven. China en Amerika hebben elkaar naast afzet en innovatie ook broodnodig voor de waardevastheid van de dollar. Misschien heeft China uiteindelijk, of in ieder geval vooralsnog, een groter belang bij het ‘wel en wee’ van Amerika dan andersom. Je zou eens moeten uitrekenen hoeveel Chinese arbeidsjaren er voor nodig zijn geweest om die dollarberg te verzamelen. Dat mag van China vast nog geen afvalberg worden. Als al die dollars de papierversnipperaar in moeten, vanwege het waardeloze karakter van één dollar, dan volstaat dat niet met een storm in een glas water. Nee, dan komt er een Tsunami van een vertrouwensbreuk op ons af. Mocht dit toch het geval zijn, dan kan Amerika zelf weer gaan produceren ten einde de werkloosheid terug te dringen, maar vooral omdat de import onbetaalbaar blijkt te worden. Want dan zijn de Chinese producten ineens heel duur.

  De economie blijft toch een vat van communicerende vaten. Men kan regelen wat men wil. Als men de gezonde economische principes uit het oog verliest, komt er vroeg of laat een vloedgolf van ellende op ons af. Uitzieken is er niet meer bij. Desalniettemin ben ik blij dat men actie onderneemt.

  Zo, nu eerst zelf maar eens wat aan de locale economie doen door de kleine middenstander, met een mooi terras, te spekken. Goed weekend toegewenst. Trouwens deze week was het lente op de beurs :-) . Toch is het nog te vroeg om te juichen. We zitten nog steeds (naar mijn idee) in de dalende fase van de beurscyclus.

  geplaatst op
 • beste arnoud:

  beermarktrally, bien sur.
  pak die snelle winsten als je kan.
  maar <href="http://www.ftd.de/boersen_maerkte/aktien/marktberichte/:Chart-Galerie-Die-gro?en-B?rsenrallys-die-keine-waren/495718.html">reken je vooral niet rijk.</a>

  geplaatst op
 • ellendige html :(( HIER DAN ! >>

  beste arnoud:

  beermarktrally, bien sur.
  pak die snelle winsten als je kan.
  maar reken je vooral niet rijk.

  geplaatst op
 • The West's Fatal Overdose drijft Amerika en China alleen maar in elkaars schoten.

  Als het Limburgse kerkdorpje America NU Chinerica zou gaan heten en de volgende carnavalsschlager zou cliamen, zou het tussen de nieuwe gehuchten wereldberoemd worden.

  Check dit: "The G-20 has agreed on plans to fight the global downturn. But its approach will only lay the foundation for the next, bigger crisis. Instead of "stability, growth, jobs," the summit's real slogan should have been "debt, unemployment, inflation."

  geplaatst op
 • Hoi Jaap,

  ‘Alle liefde is economie’, aldus S.Pont. Ik ben reuze benieuwd of het ‘schootzitten’ van duurzame aard is. Wat denk jij?

  Ik zie op lange termijn toch (regionale) conflicten ontstaan op het gebied van de markt voor grondstoffen, energie en watervoorziening. De wortels van deze toekomstige conflicten liggen op de loer en worden steeds urgenter zodra de economie zich hersteld van de huidige recessie. We kunnen geld creëren uit het niets. Ook zijn we in staat om energie te creëren uit het niets. Al steken we naar mijn idee toch te weinig energie in de laatst genoemde optie. De recessie houdt deze aankomende problematiek onder het (Perzische) vloerkleed. Toch worden de banden met Turkije en Iran worden niet voor niets aangehaald. Misschien ontstaan er wel nieuwe wonderbaarlijke en nooit verwachte ‘schootzitpartijen’. Voor het Westen is dit overigens een hele goede ontwikkeling.

  Het zal mij niet verbazen als de olieprijs zich op dit moment uit de bodemfase van de (beurs)cyclus aan het ontworstelen is. Dit betekent dat een (gering) gedeelte van alle inspanningen om de economie weer uit het dal te trekken verdwijnt in de zakken van olieproducerende landen en vooral ten koste gaat van de Aziatische burger. Want in deze regio drukt de prijs van een liter benzine veel zwaarder op het besteedbaar inkomen dan in het Westen.

  geplaatst op
 • Hallo Arnoud,

  Vier dingen:

  1: China ziet dat olie/energiegedoe al lang komen natuurlijk en wil nota bene binnen een paar jaar de leider in elektrisch aangedreven auto's en bussen zijn. Dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor de eigenheid waarmee Amerikaanse automakers gaan opereren in de nabije en middellange toekomst, als die laatste er al voor ze is. "China is well positioned to lead in this, said David Tulauskas, director of China government policy at General Motors."

  2: Via YaleGlobal:
  "China has lots of financial resources to boost consumer demand in the short run and strengthen the social safety net for workers and peasants in the long run. The near-universal healthcare announced as part of the stimulus program, if implemented, will serve both of these goals. High savings in both China and India, not just their stringent regulations and government ownership of banks, have given them relative insulation from external financial contagion."

  3: Via Thomas Friedman: "The Obama strategy, said Robert Hormats, the vice chairman of Goldman Sachs International, “is based on the idea of mutual reinforcement." If he’s wrong, Phase II of the bailout will start with a “t,” as in a trillion, and it will trigger a ferocious political fight in Congress. But, if he’s right, it will start with a “b,” as in billions."

  Mijn informed guess is dat er snel een wederzijdse schootzitpartij komt tussen China en Amerika. Ben benieuwd waar dat op langere termijn de dollar laat. Van groot belang dit jaar is of "Phase II" een trillion-kwestie wordt of niet.

  4: Nieuwe conflicten komen er sowieso. Op termijn inzake grondstoffen, maar nu vooral vanuit het idee dat het verzwakte Amerika maar eens een lesje moet worden geleerd, althans dat we - zoals bepaalde Europese leiders praktiseren - onze oren niet meer leidzaam naar de Yanks laten hangen.

  geplaatst op
 • Beste Jaap,

  Een vrijage tussen China en Amerika, uitmondend in een schootzitpartij, zou ook nog wel eens tot stand kunnen komen op basis van overeenkomstigheden op het persoonlijk vlak, aldus Leslie T. Chang in Het Financieele Dagblad (06/04/2009). Pluk de dag ;-)

  geplaatst op
 • Leuk, ING's Ad van Tiggelen zet ook expliciet in op Chinerica: "Waarschijnlijk zullen de VS en Azië ons ergens in de komende 12 maanden uit deze recessie trekken. Want als het alleen aan de traag en overdreven calvinistisch optredende ECB zou liggen, zou de kans op herstel een stuk lager zijn."

  geplaatst op
 • Ze konden hun oren niet geloven op de G20, toen Obama ruiterlijk toegaf dat de crisis/recessie aan de Yanks te wijten is. Hoe het er in Londen toeging, lees je in een werkelijk prachtig Engelstalig verslag van Der Spiegel. Geeft ook goed antwoord op mijn vraag "hoe diep zo'n crisis nou zit":

  "Obama: "It is true, as my Italian friend has said, that the crisis began in the US. I take responsibility, even if I wasn't even president at the time." And he underscored how important it is for him "that we now genuinely make progress. Thank you." Applause.

  However, the G-20 remained silent on growing imbalances in the global economy. Prior to the crisis consumers and companies in the United States accumulated debts on a gigantic scale. At the same time, countries like Germany, China, and Japan showed considerable export surpluses. These imbalances are seen as being contributing causes of the current financial and economic crisis.

  But instead of working to reduce existing imbalances, the countries in question seem to be intent on aggravating them further. The United States has created stimulus programs involving hundreds of billions of dollars that will expand an already huge public debt. Germany and China are providing support to their export industries with a view to continuing to achieve export surpluses. If a common strategy is not found soon that can overcome conflicting interests, the result could be new trade wars and currency instabilities.

  World Bank President Robert Zoellick added: "For the first time since 1945, the global economy has shrunk. We expect it to contract by 1.5 percent. Infant mortality will also rise. That's 200,000 babies who will have to die. The situation in developing countries is particularly dire."

  geplaatst op
 • Ruim 3 maand later: Obama Seeks Broader Ties With China, over de rug van nobele doelen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.